Novinky - 17.10.2019 16:22

Slovenské kluby v hokejovej lige majstrov. Kto reprezentoval najúspešnejšie?

Zdroj: Huste.tv/CHL

Od sezóny 2014/15 sa pravidelne uskutočňuje hokejová obdoba slávnejšej futbalovej Ligy majstrov. Aktuálne prebieha šiesty ročník, v ktorom však po včerajších posledných dueloch základných skupín už nemáme zastúpenie. Ako si však slovenské kluby viedli v predošlých ročníkoch?

Tri tímové zárezy

Slovensko malo zo šiestich ročníkov až v štyroch prípadoch len jedinú miestenku a to pre majstra. Dvakrát sa však predstavili medzi európskou smotánkou dvaja zástupcovia. Spomedzi klubov, ktoré pôsobia v našej najvyššej súťaži sa celkovo v hokejovej lige majstrov predstavili tri celky. Trojnásobnú účasť počítajú v Košiciach a Banskej Bystrici, zatiaľčo hokejisti Nitry sa tejto súťaže zúčastnili dvakrát. V oboch prípadoch to bolo spoločne s košickými Oceliarmi.

Košičania dvakrát v šestnásťfinále

Hokejisti z východného Slovenska zaznamenali doposiaľ najlepšie umiestnenie slovenského hokeja v tejto súťaži. V sezónach 2015/16 a 2016/17 sa totiž dostali do šestnásťfinále, teda do pasáže hneď po základných skupinách. V ročníku 2016/17 sa to podarilo aj nitrianskym hokejistom, no tí následne tvrdo narazili na Vítkovice, s ktorými prehrali v súčte zápasov 0:12. Banskobystričanom sa v ani jednom z troch prípadov nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny. Najúspešnejším reprezentantom nášho hokeja teda po šiestich ročníkoch ligy majstrov budú aj naďalej Košice.

Trápenie Banskobystričanov

Úradujúci trojnásobný majster Slovenska z Banskej Bystrice sa v európskom meraní síl zatiaľ nedokázal výraznejšie presadiť. Vo všetkých troch ročníkoch sa nedostal zo základnej skupiny, čo je nelichotivá vizitka slovenského hokeja. Do aktuálneho ročníka dokonca hokejisti HC 05 ani nechceli nastúpiť, keďže sa vedeniu klubu zdala súťaž finančne stratová. Napokon sa však prostriedky našli, no v silnej konkurencii Mníchova, Färjestadu a Ambri-Piotty to na postup nestačilo a Barani tak obsadili konečné štvrté miesto so ziskom troch bodov.

Česi s finálovou účasťou

V porovnaní so slovenskými klubmi majú Česi dôvod na radosť. V sezóne 2016/17 sa totiž Sparta Praha dostala až do finále, kde napokon stroskotala na švédskej Frölunde, ktorej podľahla 3:4 po predĺžení. O rok na to sa zase dvojica českých tímov dostala do semifinále hokejovej ligy majstrov. Pripomenúť však treba, že Česi disponujú hneď niekoľkonásobne vyšším počtom tímov ako Slovensko. Napriek tomu však je vidieť rozdiel medzi najvyššou súťažou u nás a u našich severozápadných susedov.