Novinky - 25.08.2020 16:51

Vo futbale bežné. Hokejoví stredoslovenskí rivali sa budú deliť o štadión

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Celkom nezvyčajnú kapitolu svojej rivality budú v hokejovej sezóne 2020/21 pravdepodobne písať dva slávne kluby zo stredného Slovenska. Dvojnásobný majster sa bude o svoj domovský stánok deliť s celkom, ktorý ovládol ostatné tri dokončené sezóny najvyššej domácej súťaže. Oba kluby už v tomto smere spravili všetky potrebné dohody a spečatenie tohto faktu je už len v rukách mesta Zvolen. Práve jeho zimný štadión bude na rok domovom "rytierov" aj "baranov", pričom ten banskobystrický prejde dlhšie očakávanou a vyžadovanou rekonštrukciou.

Podľa zmluvy je majiteľom zimného štadióna pod Pustým hradom mesto Zvolen, kým HKM ho už dvadsať rokov prevádzkuje a má právo vziať doň podnájomníka. "Toho musíme oznámiť mestu a mesto nám ho musí schváliť. Doteraz sa však nikdy nestalo, že by mesto podnájomníka neschválilo. Takto sme postupovali aj teraz. Zastupiteľstvo bude zasadať v septembri a tam sa rozhodne," vysvetli webu Hokejportal prezident zvolenského klubu Dušan Mráz. Banskobystričania pritom nebudú mať právomoci ani povinnosť zasahovať do chodu štadióna. Údržbu ľadu, prípravu šatní a všetko ostatné ostane na doterajších zamestnancoch. Tí však budú sledovať okrem kalendára svojho klubu aj "podnájomníka".

Zvolenčania síce uznávajú, že do toho nejdú len v rámci dobrého skutku voči svojmu regionálnemu rivalovi, ale rozhodne ho nehodlajú ani zdierať. "Každý podnikateľ si musí započítať zisk, ale ten je primeraný. Určite nie je premrštený, to by asi ostali v Brezne, kde tiež mali dohodu. S touto ponukou pre Banskú Bystricu som prišiel ja. Bystrica o tom tiež uvažovala, ale neboli si istí, či budeme súhlasiť. Ja som však nevidel dôvod nesúhlasu, bolo mi jasné, že spoločnú reč nájdeme," dodal Mráz.

Oveľa známejšie prípady zdieľania štadióna sú z futbalového prostredia. Na San Sire bez väčších problémov dlho spolunažívalo AC s Interom Miláno, na Stadio Olimpico zase AS Rím s Laziom a na Stadio Luigi Ferraris janovský FC so Sampdoriou. O štadión sa počas výstavby nového delili aj futbalové celky z Zürichu - FC a Grasshoppers a brazílska Maracana okrem reprezentačných duelov hostí aj domáce vystúpenia Flamenga a Fluminense. Staple Center v Los Angeles za svoj domov považujú až štyri kluby, z toho dvaja účastníci NBA - Clippers a Lakers. Doplniť ešte možno newyorský MetLife Stadium, na ktorom hrávajú domáce duely Jets a Giants, celky z NFL.

V hokeji ide predsa len o ojedinelejší jav, no v novej sezóne čaká minimálne dve arény. O tú bratislavskú sa budú s veľkou pravdepodobnosťou so Slovanom deliť Capitals, kým vo Zvolene bude hrávať Banská Bystrica. Z minulosti však už pár známych prípadov je. V pražskej Tipsport arene sa svojho času striedal Lev Praha so Spartou Praha a dodnes sa pod jednou strechou švédskeho štadióna Hovet stretáva prvoligový Djurgarden a druholigové Hammarby.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora