Novinky - 14.09.2011 13:17

V piatok sa to konečne začne!

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hkmzvolen

Na zimnom štadióne pod Pustým hradom budú diváci vidieť hrať najlepšie slovenské tímy šestnástu sezónu a Zvolenčania si do nej dali smelé plány. Ústami Miroslava Michaleka, prezidenta klubu na tlačovej konferencii 7. septembra deklarovali cieľ umiestniť sa do štvrtého miesta.

Trúfalé, nadsadené, primerané, reálne? Vo Zvolene sa funkcionárom v neľahkej ekonomickej situácii darí vytvárať pre mužstvo optimálne podmienky, a tak je teraz rad na hráčoch. Tréner Jozef Škrak sa vyjadril, že mužstvo sa pokúsi tento smelý cieľ naplniť. V dlhej sezóne však bude záležať na viacerých okolnostiach, ktoré ovplyvnia výkon a zloženie jeho tímu. Je samozrejmé, že súperi zvolenským chlapcom nič nedarujú zadarmo a každý bodík si budú musieť vybojovať. Hokejisti HKM sa budú pasovať s Košicami a Slovanom, teda mužstvami, ktoré majú jednoznačne najvyššie ciele, je tu tiež vlaňajší finalista Poprad.  „Kamzíci“ nebudú chcieť zaostať za vlaňajšími výkonmi a nestratiť sa popri mediálne preferovanejších „levoch“, s ktorými sa budú deliť o arénu.

Aký to však bude mať na ich vystúpenia vplyv, je otázne. Budú Banskobystričania výkonnostne stúpať tretiu sezónu v rade? Aké mužstvo dá dokopy fínsky tréner bez vlaňajších opôr? Bez ohľadu na to, budú to derby zápasy a tie mávajú otvorený koniec... Trenčianski vojaci síce vlani preskočili Slovan, no v posledných rokoch veľa vody nenamútili. Ako na začiatku každej sezóny, chcú sa aj teraz posunúť vyššie, no pod hradom Matúša Čáka akoby niečo nefungovalo. Naši chlapci ich v príprave dvakrát porazili, no súťažné obdobie je iné a ide sa v ňom od začiatku. Nevedno tiež, ako Pálfy (ak nastúpi) odštartuje Skalicu, ktorá po striebre 2008/2009 klesá, čo nového vymysleli v Nitre, Martine a Žiline, ktorú sme videli na Memoriáli Pavla Zábojníka a s bratmi Hunovcami chce hrať jednoznačne v play-off.

Tréner Škrak tvrdí, že veľa bude záležať od vstupu do súťaže. Prípravné zápasy čo-to naznačili, aké silné ale bude v skutočnosti jeho mladé mužstvo pod tlakom potreby získavania bodov, uvidíme. Po skončení uplynulej sezóny zo zvolenskej kabíny odišli Ladislav Čierny (ukončil aktívnu činnosť), Michal Chovan (Třinec), Peter Pucher (Znojmo), Peter Barinka (???), Juraj Valach (Brno), Marek Haščák (Nitra), Tomáš Bokroš (Nitra), Matej Kristín (Senica), Tomáš Marcinek (B. Bystrica), Dmitrij Levinskij (???) a Radovan Cútt (Trebišov). Vieme, aké títo hráči podávali vlani výkony a do akej miery budú chýbať. Prípravné zápasy sčasti ukázali, akí užitoční by mohli byť hráči, ktorí by ich mali nahradiť a do mužstva prišli – Vadim Šachrajčuk (Kyjev), Kamil Brabenec (Brno), Marek Slovák (Nitra), Ján Mucha (K. Vary), Rich Bronilla (Linz), Miroslav Vantroba (B. Bystrica), Adam Trenčan (Opava), Michal Šiška (Detva), Patrik Huňady (Sp. N. Ves), Mate Tomljenovič, Lubor Pokovič, Radovan Puliš (HKM – juniori).

V rámci daných možností je mužstvo HKM Zvolen zložené optimálne typologicky i kvalitatívne. Mladú krv sa podarilo zmiešať so strednou hráčskou generáciou a primerane doplniť vhodnými typmi skúsených hokejistov. Bez problémov funguje aj jedna z kľúčových vecí potrebných pre dosiahnutie úspechu – súdržnosť kolektívu. V 26-člennom kádri HKM je 13 zvolenských odchovancov! Prevažne mladých, no kvalitných a nádejných. Práca mládežníckych trénerov HKM prináša plody a 50 percent Škrakovho kádra má teda srdce na správnom mieste. Ďalší hráči sú súčasťou mužstva preto, že sa osvedčili a chcú bojovať za Zvolen. A všetci budú bojovať musieť, pretože len tak dosiahnu dobré výsledky a výkonmi prilákajú divákov. Bude to práve táto sezóna, ktorá prelomí apatiu zvolenských fanúšikov a privedie ich na štadión vo väčšom počte?

Sedemzápasové štvrťfinále na konci vlaňajšej sezóny ukázalo, že keď sa hrá kvalitný a dramatický hokej, fanúšik si na tribúny cestu nájde. Nie každý deň je nedeľa, ale zvýšenie návštev a zlepšenie atmosféry by našich hokejistov potešilo a pomohlo im. Všetci si uvedomujeme, že celkovú atmosféru už niekoľko rokov ovplyvňuje neľahká ekonomická situácia. Týka sa to tak divákov, ako aj samotných klubov a (nielen hokejoví) funkcionári vedia, aké náročné je zabezpečiť minimálne prežitie klubu. Napriek všetkému – nový extraligový ročník je tu a HKM je jeho súčasťou. Hokejisti vo zvolenských dresoch sa budú snažiť hrať naplno a rozdávať radosť.