Novinky - 23.09.2014 13:48

Hokej v Poprade prišiel o výnimočného hokejového odborníka

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: HK Poprad, Foto: RISO

S hlbokým zármutkom oznamujeme, že naše trénerské rady vo veku 72 rokov navždy opustil dlhoročný hokejový tréner Jozef Ivan, ktorý bol telom i dušou desiatky rokov oddaný popradskému hokeju. HK ŠKP Poprad vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Česť jeho pamiatke!

Jozef Ivan

* 14. februára 1942 - † 22. septembra 2014 

Tréner dorastu LVS Poprad 1970/71 - majstri SSR

Výchova prvotriednych ligových hráčov si vyžadovala odborne pracovať už s najmladšími žiakmi.

V sezóne 1970/71 v hokejovom oddieli LVS Poprad trénovalo 120 žiakov a 40 dorastencov, začlenených podľa vekových kategórií do nasledovných mužstiev:

Prípravka, v ktorej sa učili správne korčuľovať chlapci vo veku 8 do 11 rokov. 50 žiakov viedol tréner Jozef Ivan.

Mladší žiaci vo veku od 10 do 13 rokov ktorých viedol tréner Jozef Parížek. Mužstvo mladších žiakov skončilo v národnej lige žiakov, skupina Východ na 2. mieste. Po počiatočných neúspechoch, zapríčinených malým počtom tréningových hodín na ľade pred súťažou a po doplnení výberu, ktorým prešlo 50 mladších žiakov, sa vytvoril kvalitný celok.

Starší žiaci vo veku od 13 do 15 rokov získali 1. miesto v národnej hokejovej lige starších žiakov, skupina Východ. V decembri 1970 v silnej konkurencii družstiev z celej republiky získali putovný pohár "Oslobodenia mesta Popradu". Trénerom mužstva bol Ján Hossa, ktorý trénoval 30 žiakov. Základ mužstva tvorili žiaci hokejovej triedy ZDŠ na Marxovej ulici v Poprade. Veľkú zásluhu na úspechoch mužstva mal vedúci mužstva Jozef Matava a Ján Divulit, ktorí boli zároveň vedúcimi mužstva mladších žiakov.

Dorastenci Inštalatér LVS "B", ktorých trénoval Ján Čapka a Jozef Lukáč. Vedúcim mužstva bol Tomáš Matej. Pekný príklad vzájomnej spolupráce medzi vedením výrobného družstva Inštalatér a TJ LVS Poprad bol korunovaný postupom do II. dorasteneckej ligy.

"A" dorast LVS Poprad, ktorý dosiahol v sezóne 1970/71 jeden z najväčších úspechov v dovtedajšej histórii popradského dorasteneckého hokeja. Tým bolo prvé miesto v I. dorasteneckej lige SSR a titul majstra Slovenska s 5-bodovým náskokom pred takým rivalom akým bol Slovan Bratislava. Tréner Jozef Ivan pristupoval k chlapcom veľmi zodpovedne, s vedomím využiť všetky schopnosti hráčov pre úspech kolektívu. Víťazstvo v najvyššej dorasteneckej slovenskej súťaži dávalo Popradčanom možnosť bojovať aj o titul majstra ČSSR.

Tréner dorastu LVS 1972/73 - majstri ČSSR a SSR

V sezóne 1972/73 sme mohli s hrdosťou prehlásiť, že najlepší dorastenecký hokej sa hrá v Poprade.

Dorastenci LVS Poprad sa stali víťazmi I. dorasteneckej súťaže SSR, získali titul majstra Slovenska a právo hrať vo finále o majstra ČSSR. Vo finále majstrovstiev ČSSR skončil Poprad opäť na 1. mieste a stal sa majstrom ČSSR. Síce tesne, iba zásluhou skóre, ale plne zaslúžene. Dlhoročná práca v slovenskej hokejovej kolíske priniesla ovocie.

Meno trénera popradského dorastu Jozefa Ivana už medzi hokejovou verejnosťou vtedy nebola neznámym pojmom. Za desať rokov jeho trénerskej práce s dorastom Popradčania trikrát získali vavríny majstrov Slovenska a teraz dokonca aj titul majstrov ČSSR. Pod jeho rukami vyrástli takí hráči ako bratia Sakáčovci, Kečka, Bukovinský, Faith, Šupler, Zadražil, Šterbák, Lach a ďalší, z ktorých mnohí už dlhšie obliekali prvoligový dres. Tridsaťdvaročný tréner nadviazal na úspešnú prácu svojho predchodcu Ing. M. Grandtnera. Jeho práca nezostala nepovšimnutá keď už dva roky bol aj trénerom reprezentačného celku juniorov do 17 rokov, kde mal možnosť overovať si získané poznatky zo svojho družstva s výsledkami práce iných trénerov.

Kto videl hrať Popradčanov musel uznať, že titul majstra Slovenska a majstra ČSSR pre ročník 1972/73 im právom prislúcha. Popradskí dorastenci sa ako prví stali majstrami Československa spomedzi slovenských družstiev. Družstvo ťažilo z tradícií popradského hokeja, jeho hra bola založená na individuálnych schopnostiach niekoľkých jednotlivcov. Najcennejšou devízou bol poctivý prístup ku každému tréningu, stmelenie kolektívu a disciplína, keď príprava nepoznala ani voľné soboty.

Asistent trénera A-mužstva LVS Poprad 1974/75

Súťažný ročník 1974/75 začali hokejisti LVS Poprad s novou trénerskou dvojicou Milan Lištiak a Jozef Ivan. K zmene došlo aj vo vedení výboru hokejového oddielu, keď do funkcie predsedu nastúpil Ladislav Gromovský.

Dostatočný káder hráčov mal byť dobrou zárukou avizovanej cesty nahor po menej úspešných sezónach. Nestalo sa. Poprad naďalej obsadzoval proti tradícii stred druholigovej tabuľky, ba v sezóne 1974/75 dokonca 11. miesto, čo verejnosť zjavne považovala za neúspech.

V Poprade sa vytvorili tábory hráčov, výboru a trénerov, z ktorých každý chcel presadiť svoje. Tréner Jozef Ivan bol pri mužstve iba časť sezóny, zvyšok dokončil bývalý hráč J. Skokan. Chyba sa musela stať aj v tréningovom procese, lebo mužstvo doplácalo na veľmi zlú kondičnú pripravenosť.

Poprad si zachoval druholigovú príslušnosť len vďaka zmene zostupového kľúča.

Asistent trénera A-mužstva TJ ČH PS Poprad/TJ ŠKP PS Poprad 1989/90 

V tejto sezóne trénoval okrem iných i súčasného šéfa popradského hokeja Tibora Turana, asistenta trénera kamzíkov Vladimíra Turana, Habarta Wittlingera, Arne Krotáka, Slavomíra Pavlička či Petra Gápu.

Zdroj: HOKEJPOPRAD.SK