Novinky - 14.11.2011 16:44

Duel medzi Duklou a Mountfieldom očami Júliusa Pénzeša

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Tomáš Kyselica

Situácia, aká sa pred niekoľkými týždňami vyhrotila v Martine do hromadnej výpovede niekoľkých hráčov, sa zrejme ustálila. Spoločnosť Mounftield SK, generálny partner MHC, pomohol klubu v odvráteniu zániku hokeja v Martine. Daná situácia nevznikla pod Turcom prvý raz, no v tomto prípade už prišlo k jej radikálnemu riešeniu zo strany hráčov Mountifeldu, ktorí sa na čele s kapitánom Jaroslavom Markovičom prihlásili o hromadnú výpoveď. O ukončenie spolupráce požiadal aj tréner Ladislav Spišiak ešte pred medializovaním situácie, ibaže vedenie mu ju odmietlo udeliť. Napriek všetkému sa zdá, že problémy sú pre tentoraz zažehnané, otázne je dokedy.

Po spomínanej udalosti s výpoveďou sa zdalo, že martinské mužstvo pôjde dole vodou hlavne výsledkovo, no opak bol pravdou. Vzchopilo sa, čo môžeme vidieť na bodových ziskoch v posledných stretnutiach. Od vzniknutej situácie odišli Martinčania len raz v piatich zápasoch z ľadu ako porazený tím, a to v Košiciach, kde však prehrali len o gól v pomere 5:4. V ostatných štyroch stretnutiach mali k dispozícii domáci ľad a prehry na ňom pripravili Žiline, Banskej Bystrici, Popradu a v poslednom kole pred prestávkou aj lídrovi tabuľky zo Skalice. Mužstvo sa teda zomklo a bez ohľadu na situáciu ukázalo, že hokej hrať vie. V tom prípade potom ide už len o to či to niekto v Martine  aj ocení.

Názor Júliusa Pénzeša: Všetci vieme o problémoch, ktoré v Martine mali a je obdivuhodné, ako sa s tým dokázali vyrovnať, keďže hlavne z hľadiska financií bola situácia veľmi zlá. Mužstvo svoju výkonnosť napriek všetkému zvyšovalo a v posledných piatich stretnutach dokonca štyrikrát vyhralo. Myslím si, že sila v martinskom tíme je, ťažko však povedať, čo s ním urobila reprezentačná prestávka. V Trenčíne to bude mať Martin veľmi ťažké.

Po výbornom vstupe Trenčanov do extraligy, vôbec najlepšom za posledné štyri sezóny, prišlo kvázi hluché obdobie zápasov a v mnohých z nich ťahali práve hokejisti Dukly za kratší koniec povrazu. V druhej šestine dokázali vzdorovať len v 15.kole Zvolenu, vtedajšiemu vedúcemu mužstvu tabuľky, v Púchove hrajúcemu výberu Slovenska do 20 rokov a následne po predĺžení doma Žiline. To sú tri víťazstvá z desiatich zápasov druhej šestiny. Navyše ani tretiu šestinu nezačali Trenčania najlepšie, keď prehrali v Banskej Bystrici poslednú časť hry 3:0 a rovnakým skóre aj celý zápase.

Uvidíme či reprezentačná prestávka prišla zverencom trénera Dušana Gregora vhod, keďže nie malá časť z nich si musela doliečiť pretrvávajúce problémy s virózou či zranením. Ani niekoľkodňová stopka v extralige však nepomôže Richardovi Lelkešovi, ktorý bude pauzovať ešte nejaký čas pri doliečovaní zlomeného rebra. V súpiske by sa nemalo objaviť ani meno Jána Pardavého, ktorý má problémy s kolenom. Z Nemecka sa však vrátil reprezentant Radoslav Tybor, ktorý by mal byť k dispozícii už v zápase proti Martinu. Nabudený strelením svojho prvého reprezentačného gólu a zisku Nemeckého pohára dúfa iste každý fanúšik Dukly v jeho nadviazanie výbornej formy z minulých sezón.

Názor Júliusa Pénzeša: Dukla mala výborný začiatok. Ja som sa bol už počas letnej prípravy pozrieť na niektoré jej zápasy a asi v strede augusta som povedal, že Trenčania môžu už pokojne začať hrať extraligu, fazónu mali dobrú. Dlho im to síce nevydržalo, ale je zaťažko udržať výbornú výkonnosť pri mladom mužstve, u ktorého  býva často kolísavá. Navyše niektorí hráči mali zdravotné problémy, takže aj vzhľadom na tieto dôvody nebola výkonnosť taká ako na začiatku ligy, síl bolo taktiež menej, čo sa prejavilo na posledných výsledkoch. V mužstve Dukly začínajú preberať taktovku mladí hokejisti, keď sa presadzujú hráči ako Tybor, Šťastný či Gašparovič. Perspektíva je tu veľká a myslím si, že výkonnosť Dukly pôjde opäť hore.

Dukla TrenčíntímyMountfield Martin
9,80%využitie presiloviek12,62%
84,04%

úspešnosť oslabení

84,00%
617početnosť streľby603
8,58%úspešnosť streľby8,29%
Tybor 14(7+7)produktivitaVažan 16(7+9)
Kováč 93,7%úspešnosť brankárovŠimko 91,84%
Hiadlovský 92,77%Volentier 88,80%

Tip Júliusa Pénzeša – 1: Trenčín vyhrá. Jednoduché to však nebude, pretože Martin má veľmi dobre prepracovaný svoj herný štýl, v ktorom sa držia systému 1-3-1. Všetko sa bude odvíjať od začiatku zápasu. Ak dá Dukla prvá gól, vyhrá väčším rozdielom  skóre aj celý zápas. Ako náhle však situácia bude opačná, tak v celom stretnutí sa bude bojovať o každý kúsok ľadu. Môj osobný tip je, že Dukla vyhrá 4:1