Novinky - 06.11.2011 19:56

O prehre pod Urpínom rozhodlo 7 minút tretej tretiny

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Tomáš Kyselica

HC´05 Banská Bystrica – Dukla Trenčín  3:0 (0:0,0:0,3:0)

Góly: 47. Sýkora (Češík), 49. Tománek (Hričina), 54. Hričina (Cebák, Tománek)
Vylúčení: 5:7, navyše Kristoffersson a Jokila 10 min. za nešportové správanie   Presilovky: 0:0  Oslabenia: 0:0
Zostavy:
Banská Bystrica: Khoroshun – Haverinen, Cebák, Huba, Kolba, Cunik, Kubka, Paľov, Bambúch – Hričina, Jokila, Tománek, Kútny, Češík, Sýkora, Marcinek, Heizer, Kristofersson, Kokavec, Petro, Novák. Tréner: M.Staš
Dukla Trenčín: Kováč – Bolf, Gábriš, Hlubuček, Bednár, Chovan, Imrich, Štindl – Pardavý, Daňo, Melichárek, Tybor, Sojčík, Tvrdoň, Mikula, Šťastný, Filo, Radulay, Kopecký, Koložváry. Tréner: D.Gregor
Oba tímy začali  veľmi opatrne a hra sa zo začiatku veľmi málo prerušovala. Domáca Banská Bystrica sa zdržiavala viac-menej  v útočnej tretine, no k vážnejšiemu ohrozeniu Vladimíra Kováča sa nedostala, keď obrana Dukly dobre čistila priestor pred svojím brankárom. Trenčania nechceli v ofenzívnej aktivite zaostávať, no puk sa im v útočnom pásme prílišne podržať nedarilo. Väčší rozruch na bystrickom štadióne priniesla  8.minúta, kedy Češík po prihrávke Kútneho obkorčuľoval  bránku. Puk nedokázal zasunúť za Kováča, a tak ho nechal kĺzať sa bránkoviskom, až pokým ho Trenčania neodpálili do bezpečia. Hostia sa nevedeli dostať k vážnejšiemu ohrozeniu Khoroshuna a keď sa neujala ani Kokavcova strela z ľavého kruhu, divákov mohla zaujať aspoň šarvátka Šťastného s Kokavcom 5 sekúnd pred koncom úvodnej časti hry, v ktorej sme teda presný úspešný zásah nevideli. Ten však nemal ani z čoho vzísť,  keďže na gólové šance bola prvá tretina veľmi chudobná.

V druhej časti pohrozili ako prví hokejisti Dukly v 25.minúte, kedy posúval Kopecký na strelu z prvej Radulayovi, no pokus trenčianskeho útočníka vykryl Khoroshun. O tri minúty dali o sebe vedieť aj domáci. Tománek vysunul do šance Jokilu, tomu však v poslednej chvíli vzal puk z hokejky jeden z vracajúcich sa obrancov Dukly. Hra postupne začala naberať na tempe a aj na kvalite. V polovici stretnutia sa k slovu dostali Kútny s Češíkom, no strelecké pokusy oboch útočníkov zlikvidoval Kováč. Ešte predtým však Dukla v presilovke statočne zamestnávala Khoroshuna v bystrickej bránke. Menovite najmä Bolf, ktorý pálil z každej možnej pozície, domáci brankár si však udržal čisté konto. Vcelku pekné chvíľky následne opäť vystriedalo hluché obdobie. Zápas nestratil bojovného ducha a aj počas druhej tretiny išlo viac o boj ako o hokej spestrený peknými prihrávkami či gólovými šancami. V 38.minúte sa naskytla príležitosť Tománkovi, ktorý sa ocitol sám na pravom kruhu v útočnom pásme, no jeho strele chýbalo trošku viac presnosti. Práve s presnosťou sa zjavne nekamarátilo ani jedno mužstvo, možno aj preto nebolo vidno puk v sieti ani po druhej časti hry.  

Úvod poslednej tretiny sa niesol v podobnom duchu ako hra v tých dvoch predošlých. Za hlavu sa však  mohli chytať Trenčania, a to v 45.minúte. Tvrdoň sa ideálne dostal s pukom z pravej strany až pred Khoroshuna, no v tesnej blízkosti sa mu brankára „baranov“ prekonať nepodarilo. Gólové suchoty prerušila až 47.minúta a opäť sa potvrdila stará známa myšlienka nedáš - dostaneš. Niekto si možno povie, že otrepanosť tohto výroku je už privysoká, ale pravdivosť je ešte vyššia. Dokonalým príkladom bola bekendová strela Sýkoru, ktorý rozjasal väčšinu z 1517 prítomných divákov. Domáci ožili, rázom dostali chuť aj na druhý gól a po 85 sekundách od toho prvého vyťahoval Kováč opäť puk zo svojej siete. Tománek predviedol po ľavej strane samostatnú akciu, natlačil sa pred bránu, a hoci dokázal jeho prvý pokus brankár žltočervených zneškodniť, na ten druhý nemal nárok. Dukla sa pustila do útoku a zníženie mohlo prísť okamžite, no pred Khoroshunom neuspel Daňo a po ňom ani Pardavý stojaci pri tyčke. Na druhej strane tak prišiel tretí úder, ktorý definitívne položil Duklu na kolená a zahatal všetky nádeje na zisk čo i len bodu. Strelu Cebáka od modrej vyrazil Kováč len pred Hričinu a ten nemal problém upratať puk do bránky. V 57.minúte mohol ešte prikrášliť výsledok Kútny, v samostatnom nájazde na Kováča však neuspel.  V závere si nervy na uzde neudržal domáci Kristoffersson, ktorý vyvolal potýčku a patrične bol odmenený aj trestom v podobe 2+10.  Vzápätí si išla za hrubosť oddýchnuť aj dvojica Trenčanov, menovite Radulay s Gábrišom a na domácej strane zinkasoval 2+2 minúty Kútny.  Bystrica tak rozhodla o svojom triumfe v záverečnej tretine a pripísala si druhé víťazstvo v rade pod vedením Milana Staša.