Novinky - 05.11.2011 13:51

Duel v Banskej Bystrici rozoberáme s Eduardom Hartmannom

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Tomáš Kyselica

Trenčanov čaká po Košiciach ďalší súper, ktorý v doterajšom priebehu extraligy taktiež vymenil trénera. V spojitosti s Banskou Bystricou však ide o špeciálny prípad, keďže svoju pozíciu šéftrénera mužstva „baranov“ opustil Fín Alpo Suhonen. Šéfom bystrickej striedačky sa tak stal opäť Milan Staš, pod ktorého vedením dosiahli Banskobystričania v uplynulých sezónach nejeden úspech. Staronový lodivod si hneď v prvom stretnutí pripísal so svojím mužstvom tri body, ktoré mali veľkú cenu najmä preto, že „barani“ získali skalp lídra zo Skalice.

Banská Bystrica zaznamenala nevydarený vstup do súťaže, o čom svedčí aj súčasné postavenie v tabuľke. Predposledné deviate miesto nie je náplňou predsezónnych očakávaní najmä potom, čo bystrický tím vystužili skúsenosti Richarda Kapuša v útoku, Sergeia Khoroshuna v bránke či mladícka sila fínskeho obrancu Joniho Haverinena. Tím spod Urpína doplnil počas sezóny Peter Huba a do kádra sa vrátil aj jeho minuloročný gólový hrdina Roman Tománek. Ani tieto zmeny však nepriniesli lepšie výsledky, až prišlo k spomínanej rezignácii Suhonena. Prvý krok smerom k vyšším priečkam v tabuľke tak Bystrica pod vedením Milana Staša urobila už v piatok.

Názor Eduarda Hartmanna: Vždy, keď príde k výmene trénera,  prichádza s jeho nástupcom do mužstva aj nový impulz. Súdiac podľa piatkového zápasu so Skalicou a konečného výsledku ho Banská Bystrica zrejme určite dostala a je len na hráčoch či im vydrží a ako  ho dokážu zužitkovať v ďalších zápasoch.

 

 

Trenčania sa pohybujú v pokojných vodách stredu tabuľky, teda medzi prvou šesticou tímov. V tomto zoskupení (Skalica, Slovan, Zvolen, Košice, Trenčín, Poprad) sa poradie môže meniť po každom kole, nakoľko bodové rozdiely medzi väčšinou sú zanedbateľné a všetko je stále otvorené.  Výsledky Trenčanov môžeme v posledných zápasoch prirovnať k hojdaniu sa na hojdačke aj keď daný stav nie je spôsobený zlou výkonnosťou, ako vraví aj tréner Dušan Gregor po zápase  Košiciach: „Nemám tímu veľmi čo vytknúť.“ Tím Dukly však v posledných týždňoch trápia choroby a zranenia. Už v stretnutí na východe sa síce vrátil do zostavy Andrej Šťastný, no chýbal v nej obranca Radovan Trefný, Jakub Gašparovič a Richard Lelkeš. Kormidelník Dukly tak musí často miešať zostavou a už dlhšiu dobu nemal k dispozícii na zápas všetky mená kádra ako tomu bolo na začiatku sezóny v prvých dueloch.

Nielen fanúšikov, ale aj celý realizačný tím či samotných hráčov musí tešiť výborná forma Vladimíra Kováča, ktorý napriek prehre na ľade Košíc podržal svoj tím niekoľkými skvelými zákrokmi. Za zmienku stojí určite ten z 15.minúty prvej tretiny, kedy gólovú radosť prekazil Miklíkovi. Košický útočník doklepával vyrazený puk do poloprázdnej brány Dukly, ibaže Kováčova lapačka vyletela vysoko a zabránila už takmer istému gólu. Vlado si udržuje aj veľmi dobrú percentuálnu úspešnosť zásahov. Tá sa po Košiciach zastavila v jeho prípade na hodnote 93,43%.

Názor Eduarda Hartmanna: Trenčania na začiatku pochytali body, a to bolo veľké pozitívum. Veľmi dobre sa rozohral mladý Andrej Šťastný, ktorý vytvoril s Pardavým a Melichárkom kvalitnú útočnú formáciu. Takisto aj Gašparovič, Tvrdoň či Tybor predvádzali pekný hokej, navyše formu chytil brankár Kováč. Ako som už povedal, veľmi dôležité boli víťazstvá v úvode ligy, ktoré pridali na hernej pohode mužstva.

 

Banská Bystrica
tímy
Dukla Trenčín
5,47%
využitie presiloviek
10,20%
87,50%
úspešnosť oslabení
83,14%
608
početnosť streľby
603
6,74%
úspešnosť streľby
8,78%
Sýkora 10(6+4)
produktivita
Tybor 14 (7+7)
Kostúr  91,76%
úspešnosť brankárov
Kováč  93,43%
Khoroshun 91,64%
Hiadlovský 92,77%

Vzájomné zápasy 2011/2012:

1.kolo - Dukla Trenčín - HC'05 Banská Bystrica 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly: 2. Tybor (J. Gašparovič), 28. Lelkeš (Sojčík), 49. Mikula (Bolf, Sojčík) - 45. Kútny (Kristoffersson)

10.kolo - HC'05 Banská Bystrica - Dukla Trenčín 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Góly: 2. Mikula (Sojčík), 9. Sojčík (Lelkeš, Mikula), 24. Mikula (M. Filo), 34. Tybor (Gabriš, J. Gašparovič)

Tip Eduarda Hartmanna - X: Ja veľmi nerád tipujem. Myslím však, že to bude vyrovnaný duel, ktorý sa skončí remízou. Bystrica sa trošku "nakopla" a po Skalici bude chcieť zdolať aj Trenčín. Ten síce prehral v Košiciach, no napriek tomu mi z toho vychádza remíza.