Novinky - 04.11.2011 06:28

V 18.kole vycestujú Trenčania do Košíc

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Tomáš Kyselica

Trenčania vycestujú v piatok na ďaleký východ do košickej Steel Arény zmerať si sily s domácim HC, ktoré už má nového trénera. V stredu totiž skončil vo funkcii kormidelníka „A“mužstva aktuálneho majstra z východu Antonín Stavjaňa, ktorý sa v Košiciach dlho neohrial. Po prvých kolách by však zrejme ani nikto nepovedal, žeby vôbec mohlo prísť k potraseniu stoličky pod Stavjaňom, veď Košice vyhrávali jedna radosť. Hoci okúsili „oceliari“ trpkosť prehry už v piatom kole na domácom ľade v derby zápase proti Popradu,  do pár ďalších zápasov sa ešte dokázali naštartovať a vytvoriť si na čele extraligového pelotónu sľubný náskok. Menšie košické prekliatie sa začalo práve v dueli proti Dukle, v ktorom si hokejový divák musel prísť na svoje. Vo výbornom a rýchlom stretnutí vyhrali Trenčania nad majstrom a vtedajším lídrom tabuľky presvedčivo 4:1 a začali tak písať košickú čiernu sériu. Rana číslo dva prišla len necelých 48 hodín po tej prvej v Trenčíne, keď si s majstrom poradila aj Nitra. Aby toho nebolo málo, Košičanom sa nepodarilo bodovať ešte ani v nasledujúcich troch stretnutiach, pričom strelili iba jeden gól, a to Žiline pri víťazstve vlkov na domácom ľade v pomere 3:1. Už po tomto zápase sa možno niektorí zamýšľali nad zmenami v klube, no tie neprišli a situácia sa opäť začala usmerňovať . Víťazstvá v Poprade, v Banskej Bystrici či doma s Martinom sa počítali a zdalo sa, že všetko sa vrátilo do starých koľají. Ibaže v poslednom kole prehrali Košičania domáce stretnutie so Skalicou 4:7 a tento výsledok ukončil pôsobenie českého lodivoda na lavičke majstra. Antonín Stavjaňa pôsobil aj pod Čákovým hradom dve sezóny, no po neúspešnej robote v Košiciach si bude musieť hľadať nový angažmán. Vedenie HC dlho neotáľalo a náhradu našlo v priebehu niekoľkých hodín.  Novým šéfom košickej striedačky bude Miroslav Ihnačák, ktorý v tejto sezónu už taktiež pocítil ako chutí strata práce, keď po úvodných dvanástich kolách prvej hokejovej ligy opustil lavičku  Michaloviec.

Trenčanov čaká veľmi náročný duel, no vzhľadom na veci, ktoré sa v Košiciach posledné dni diali, môže byť psychická výhoda na ich strane. Je len na trénerovi Dušanovi Gregorovi a celom tíme hráčov, ako sa popasujú s úmornou cestou a ako dokážu využiť situáciu. Aj Dukla však má novú informáciu, podľa ktorej sa už v žltočervenom drese  nepredstaví český obranca Jan Bendík. Vedenie klubu sa s mladým hráčom dohodlo na rozviazaní kontraktu a šancu zrejme dostanú trenčianski mladíci. Košický ľad nie je však pre mužstvo vedené kapitánom Jánom Pardavým v posledných  zápasoch príliš zhovievavý. Na minuloročné play-off nespomínajú Trenčania zjavne radi, veď niet sa čomu čudovať.  Po prehrách 9:1 a 5:0 sa séria semifinále presunula do Trenčína, kde boli Košičania úspešní taktiež v oboch prípadoch a na úkor Dukly tak postúpili do finále. Prvá šestina však Trenčanom ukázala, že s Košicami sa hrať dá, keď vtedajšie mužstvo trénera Stavjaňu vyprevadili z Považia bez bodu a s prehrou 4:1. Iné to však bude na horúcom ľade košickej Steel Arény.

Stretnutie povedie Juraj Konc, na čiarach mu budú pomáhať Smrek s Grečkom. Videorozhodcom stretnutia na východe je Dalibor Beniač.

V úvodných dvoch predohrávkach zvíťazili hokejisti HKM Zvolen nad bratislavským Slovanom futbalovo 1:0, keď strelili gól 7 sekúnd pred koncom tretej tretiny a Nitra vyhrala po úmornom boji nakoniec na ľade slovenskej dvadsiatky 2:3.

FOTO: SITA