Novinky - 14.10.2011 13:29

Prvá šestina v znamení hesla: Môj dom, môj hrad!

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: dukla trenčín/Tomáš Kyselica
brankar Kováč

Ak ale chceme rozoberať situáciu Dukly, musíme spomenúť fakt, že Trenčania nemajú prvú časť Tipsport extraligy ešte uzavretú, keďže duel s rivalom z hlavného mesta Slovenskej republiky si preniesli do tej druhej. Slovanisti sa mali na trenčianskom ľade predstaviť v druhý októbrový deň, ibaže medzinárodná konfrontácia s tímom NHL New York Rangers odročila zápas na utorok 18.septembra. Napriek tomu si však poďme zrekapitulovať úvod sezóny.

Ako sme už neraz v článkoch spomínali, nástup Dukly do ligy bol najlepší za ostatné 4 roky. Úvodné dva domáce duely už predznamenali vzostup formy, keď v dobrom zápase porazili žltočervení v otváracom stretnutí nového ročníka Banskú Bystricu 3:1 a Martin následne o dva dni neskôr vyprevadili s výpraskom 7:0. Ak si spomeniete, tak v zápase s „baranmi“ nastúpila Dukla v čiernych dresoch na znak úcty a prežívania smútku z tragickej smrti hokejového velikána Pavla Demitru. Prvá prehra prišla hneď v ďalšom kole na ľade Skalice, kde Trenčania podľahli zelenobielym 2:1. Podobný scenár mal aj zápas v Poprade, ibaže pod Tatrami Dukla zmobilizovala všetky sily, a za 40 minút otočila nepriaznivý vývoj vo svoj prospech. Vzápätí prišlo víťazstvo nad dovtedy nevýraznou Nitrou a po niekoľkodňovej prestávke zápas pod Pustým hradom vo Zvolene. Tam sa Trenčania kvalitným defenzívnym výkonom zaslúžili o radosť svojich fanúšikov, keď vybojovali v ťažkom zápase tri body po víťazstve 3:0. To už mal na svojom konte zapísanú druhú nulu brankár Vladimír Kováč. Po ďalšej pauze prišiel zápas pod Dubňom v Žiline, na ktorý určite každý člen nielen realizačného tímu či kádra, ale aj vedenia či spolku fanúšikov Dukly nebude spomínať v najlepšom. Výsledok 6:4 znamenal zmenu z čísla jeden v kolónke prehier na cifru dva. To však bola zatiaľ posledná obmena bodovej štatistiky. Domáci zápas s Košicami totiž pripravil najmä väčšine starších fanúšikov spomienky na časy minulé spojené s výborným hokejom, dobrou atmosférou a plným bodovým ziskom pre Duklu. Práve o tom bol zápas s majstrom z východu. Nárast eufórie potom priniesol výsledok z doposiaľ posledného odohratého stretnutia v Banskej Bystrici, kde si po víťazstve 4:0 pripísal už tretiu nulu na svoje konto brankár Kováč v ôsmich odchytaných stretnutiach . Mohli by sme polemizovať aj o štyroch čistých kontách, keďže Vlado odchytal aj dve tretiny proti Martinu (7:0), no štatistiku ponecháme v réžii troch núl.

Čo potešilo?

Mohli by sme pokračovať koncom predchádzajúceho odseku a nadviazať na výkony Vladimíra Kováča. Tie totiž boli vo väčšine duelov prvej časti extraligy dôležitým základom plného bodového zisku. Koniec koncov, dôkazom všetkého je štatistický údaj, ktorý hovorí o Kováčovi po prvej šestine ligy ako o brankárovi s najlepšou percentuálnou úspešnosťou zásahov spomedzi všetkých „gólmanov“. Viac ako 95 % úspešných zákrokov. Číslo, ktoré poteší nejedného trénera, fanúšika, no hlavne samotného brankára. Ďalej teší vcelku vysoká produktivita tretej útočnej formácie, ktorú Dušan Gregor zložil v znení Lelkeš – Sojčík – Mikula. Táto trojica sa zaslúžila takmer o tretinu všetkých doterajších ligových gólov Dukly (10 z 32) a v súčte kanadských bodov ide o najproduktívnejšiu útočnú trojku Trenčanov (Lelkeš 3+4, Sojčík 3+7, Mikula 4+3 = 24 bodov). Tretím dôvodom je kraľovanie Dukly v domácom prostredí. Všetky svoje doterajšie domáce stretnutia (Banská Bystrica, Martin, Nitra, Košice) vyhrala a nestratila pritom ani bod. Svojmu súperovi navyše dovolila v týchto zápasoch streliť spolu iba dva góly !

Čo zarmútilo?

Nejakých negatív bolo určite podstatne menej ako pozitívnych vecí. Snáď jediné, čo by sme mohli vypichnúť, by bol už niekoľkokrát spomínaný zápas v Žiline, v ktorom Trenčania podľahli domácim „vlkom“ 6:4 . Stali sa tak ich prvou a doposiaľ jedinou trojbodovou korisťou v lige (ak nerátame zápas so SR20).

Vo všeobecnosti tak môžeme hovoriť o veľmi úspešnej časti extraligy. Stále sme však ešte len na začiatku ligy a dobrá forma zo zápasov minulých si bude žiadať potvrdenie v tých budúcich. Uvidíme preto, ako sa bude dariť našim chlapcom v druhej šestine Tipsport extraligy ročníka 2011/2012.