Novinky - 27.05.2021 15:23

Bratislavská ľadová plocha mení rozmery. Naberie fínsku podobu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Medzinárodná hokejová federácia má tendenciu postupne zužovať európske klziská a priblížiť ich tým zámorským rozmerom. Reaguje na to aj HC Slovan Bratislava, ktorého ľadová plocha tak pre ročník 2021/22 mení svoje rozmery a na šírku tak bude mať o dva metre menej. Bola to pritom práve IIHF, ktorá iniciovala v roku 2019 rozšírenie bratislavského ľadu. Vtedy šlo o podmienku organizácie majstrovstiev sveta, ktorých dejiskom boli okrem Bratislavy aj Košice. Na kongrese v Ríme v roku 2019 však bol schválený oficiálny rozmer ľadovej plochy 60 x 26m, čo je rozmer plôch v NHL. Práve na takej sa budú hrať aj helsinské Majstrovstvá sveta 2022.

"Hlavná ľadová plocha v aréne Ondreja Nepelu bude mať opäť rozmer 60 x 28 m, teda rovnako ako v posledných ročníkoch nadnárodnej KHL. Reagujeme tak na rozhodnutie IIHF postupne zužovať ľadovú plochu, ako aj na skladbu nášho kádra a štýl hry, ktorým sa chceme prezentovať. Hokej sa na menšom klzisku zrýchli, bude fyzicky náročnejší a tiež atraktívnejší pre divákov," cituje klubový web generálneho manažéra Maroša Krajčiho. Slovan odhaduje zavŕšenie prebiehajúcich prác na začiatok júla.

Prípravných zápasov belasých by sa to tak dotknúť nemalo. Tí prvý raz vykorčuľujú na ľad na prelome júla a augusta. V roku 2019, pred vypuknutím pandémie, stihli odohrať osem prípravných zápasov. Prvý z nich až 4. augusta. Dve tréningové haly nateraz ostanú nedotknuté. Širšia z nich má rozmer 60 x 28 metra, čo je rozmer typický pre fínske štadióny. Užšia má rozmery 60 x 26 metra, čo zodpovedá štandardom NHL.