Novinky - 01.01.2021 17:46

Takto sa hrať nedá! Košickí hokejisti sa búria proti rozhodcom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Osemnásobný majster Slovenska, HC Košice, je v aktuálnom extraligovom poradí na siedmom mieste, ktoré by po konci základnej časti znamenalo účasť v osemfinálovom predkole play-off. Miesto v prvej šestke "oceliari" stratili po domácej prehre s Michalovcami 1:2, a to majú o jeden odohraný zápas viac. Šlo navyše o tretí prehraný zápas po sebe a svoju zlosť mužstvo do veľkej miery obrátilo proti rozhodcom. Tí v zápase udelili Košiciam šesť dvojminútových trestov a práve dve využité michalovské presilovky sa stali kľúčovými momentami stretnutia. Nie prvý raz sa pritom ozvala nespokojnosť s rozhodcami. Veď ide o celok, ktorý nazbieral z celej extraligy druhý najvyšší počet trestných minút.

"Klub po tejto 'poslednej kvapke' vyjadruje hlboké sklamanie s kvalitou rozhodovania a početnými spornými verdiktmi, ktoré výraznou mierou dlhodobo ovplyvňujú priebeh a výsledky zápasov. Tak, ako náš klub pristupuje ku všetkým svojim povinnostiam maximálne zodpovedne a transparentne, žiadame rovnakú mieru profesionality a zodpovednosti aj od všetkých činovníkov pôsobiacich v rozhodcovských štruktúrach. Výkony rozhodcov vnímame ako dlhodobú Achillovu pätu slovenskej extraligy a nebadáme žiadny progres či nápravné opatrenia," píše vedenie na klubovom webe. Po stretnutí dokonca Košičania odmietli podpísať zápis o stretnutí, čím demonštrovali svoj protest. Zlé fungovanie rozhodcov prirovnáva tomu, akoby v štáte nefungovalo súdnictvo.

Tím s 59-ročnou tradíciou chce byť nositeľom dôležitej zmeny v tejto sfére. Sľubuje, že sa to nedotkne fair-play správania hráčov či trénerov, no dožadujú sa najmä väčšej transparentnosti zo strany disciplinárnych orgánov: "HC Košice bude akceptovať tresty pre svojich hráčov, no rovnako požadujeme verejné vyjadrenia k sporným zákrokom zo všetkých zápasov bez ohľadu na klubovú príslušnosť. Chceme vedieť, či bola vyvodená zodpovednosť voči rozhodnutiam rozhodcov, po ktorých, napríklad vylúčili nášho hráča za hru vysokou hokejkou, ktorej sa v skutočnosti dopustil hráč súpera a my sme následne v oslabovke inkasovali rozhodujúci gól. Chceme vedieť, či bola vyvodená zodpovednosť za rozhodnutie, pri ktorom sa hráč v nesprávnom a neregulárnom poradí vrátil z trestnej lavice na ľad a strelil gól,"

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora