Novinky - 07.06.2020 10:01

Vsadiť na veterána sa vyplatilo - takmer nepriestrelný Staňa v play-off

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Bývalý slovenský reprezentačný brankár Rastislav Staňa v sezóne 2003/04 nakrátko "ochutnal" NHL v drese Washingtonu Capitals, no oveľa viac rozruchu spôsoboval vo svojich európskych pôsobiskách. Zlatý aj strieborný medailista z MS bol pravidelne oceňovaný v nadnárodnej KHL a ešte predtým dvakrát dotiahol Linköping až do finále Elitserien. V roku 2007 aj 2008 sa však šťastie priklonilo k súperovi, ktorým bolo Modo respektíve HV71. Staňa sa tak pobral do Ruska, kde pobudol takmer šesť sezón a chytával za Čerepovec aj CSKA Moskva. V sezóne 2012/13 bol gólmanom s najlepším priemerom počtu inkasovaných gólov na zápas a dostal sa aj do Zápasu hviezd.

Svoju veľkú hokejovú kariéru započal po odchode z materských Košíc, do ktorých sa na sklonku kariéry ešte vrátil. Stalo sa tak na konci januára 2014. Do konca základnej časti stihol absolvovať len osem stretnutí, no bez mála 96-percentnou úspešnosťou potvrdil svoje kvality a do play-off šiel ako neohrozená košická brankárska jednotka. Aj v ňom sa "oceliarom" naplno vyplatilo vsadiť na tohto skúseného gólmana, ktorý si ešte rok predtým obliekal reprezentačný dres na majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku. Pre Slovensko to bol na dlhú dobu posledný šampionát so štvrťfinálovou účasťou.

​Vyraďovaciu fázu absolvoval Rastislav Staňa takmer nepriestreľne. Košickí fanúšikovia si pamätajú najmä vysoký počet gólov, ktorým sa ich tím prezentoval vo viacerých stretnutiach. Vo štvrťfinále proti Martinu ich bolo v štyroch stretnutiach 14, v šesťzápasovej sérii proti Piešťanom v súčte 16 a vo finále proti Nitre 20. Všetko to však vzadu istil skvelými výkonmi brankár. Naňho šlo počas celého play-off vyše päťsto streleckých pokusov a poradil si s 94,4 percentami z nich. Bodku za všetkým dali Košičania v rozhodujúcom siedmom zápase, ktorý na domácom ľade vyhrali vysoko 6:0 a ich brankár sa konečne dočkal titulu na klubovej úrovni.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora