Novinky - 03.06.2020 09:57

Víťazovi Stanley Cupu to pekne padalo aj na Slovensku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Najprestížnejšiu hokejovú klubovú trofej doteraz dvíhala nad hlavu len hŕstka Slovákov. V roku 2003 si ako hráč New Jersey na Stanleyho pohár siahol aj Jiří Bicek, ktorý v pritom v NHL neodohral ani sto stretnutí. Svoje kvality však ukázal aj vo Fínsku, Švédsku, Švajčiarsku a Česku. Medzitým sa v pravidelných intervaloch vracal do materských Košíc. Odišiel odtiaľ v roku 1997, odohral tam sezóny 2004/05 aj 2006/07 a v roku 2014 ešte prišiel pridať posledných päť sezón svojej bohatej kariéry.

Na Slovensku sa tešil z troch majstrovských titulov a hoci svoj posledný návrat načasoval na obdobie krátko po zlatom hetriku, bol pri zlate v roku 2014 aj pri jeho následnej obhajobe. Fanúšikovia Košíc si uňho zvykli na trinásť až pätnásťgólový sezónny štandard, ktorý si držal štyri ročníky a niečo málo zvyčajne pridal aj vo vyraďovacej fáze. Svoj posledný tipsportligový gól Bicek vsietil v play-off 2017 proti Martinu. Ako tretí najproduktívnejší hráč mužstva prehovoril v prvom zápase štvrťfinálovej série proti Martinu. Hoci východniari zápas vyhrali 4:0, v sérii na tomto súperovi nečakane stroskotali.

​Skúsený krídelník odohral za Košice ešte niekoľko desiatok minút aj v nasledujúcej sezóne. Podľa oficiálnych štatistík SZĽH ich bolo v štyroch zápasoch v súčte 50 a následne svoju kariéru definitívne ukončil. Dobré spomienky na Biceka má aj švédsky Leksand, kde bol asistentom kapitána a najproduktívnejším hráčom tímu, pravidelne bodoval aj v Kladne a v zámorskej AHL bol dvakrát vybraný do sezónneho All Star Game. Pri triumfe New Jersey v sezóne 2002/03 odohral 49 zápasov s bilanciou 5+6 a šlo tak o jeho najplodnejší rok u "Diablov", ktorý absolvoval.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora