Novinky - 29.05.2020 09:51

Svatoš v našej lige odohral len dve sezóny, z toho jednu majstrovskú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

V rokoch 2005 až 2009 by sme na scéne NHL našli veľmi málo produktívnejších Slovákov a jeho pôsobenie v útoku s Joeom Sakicom a Milanom Hejdukom tvorilo mimoriadne obávanú zbraň Colorada Avalanche. Marek Svatoš však v najlepšej lige sveta vinou tiahlych zdravotných problémov nedosiahol toľko, koľko sa očakávalo. Do Európy sa vrátil už po deviatich rokoch, najprv do ruského Avangardu Omsk, následne do Slovana v KHL a nakoniec do tímu HC Košice. Práve v košických farbách okúsil seniorský hokej a následne sa vydal na svoju severoamerickú púť.

Štartov v slovenskej lige Svatoš nestihol nazbierať veľa, zapísaných má len 55 stretnutí, no i tak sa dokázal prezentovať viacerými peknými akciami aj gólovými momentami. Kým v sezóne 1999/2000 bol ako mladík len pri siedmom mieste v extraligovej základnej časti, ročník 2013/14 už bol pre mužstvo zlatým. Svatoš počas základnej časti zaknihoval bilanciu 6+13 v 26 odohraných stretnutiach a ďalšie štyri kanadské body (1+3) pridal v play-off. V ňom Košičania prešli cez Martin, Piešťany a Nitru, čím počet svojich titulov v ére samostatnosti zvýšili na sedem.

​Ako posledný gól Mareka Svatoša v Tipsport lige ostal zapísaný ten, ktorý padol 1. apríla 2014 proti Piešťanom. V piatom semifinálovom zápase favorit vyhral 3:0 a po bezgólovej prvej tretine potešil Steel Arenu parádnym individuálnym výpadom práve forward so "štyridsiatkou" na drese. Zisk domáceho titulu, ktorý košický odchovanec pridal k triumfom vo WHL aj CHL, bol zároveň poslednou sezónou, ktorú odohral. V ďalšej už nenastupoval a o dva roky neskôr Slovenskom otriasla správa o jeho smrti, ktorá úzko súvisela so stavmi depresie a samovražednými sklonmi.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora