Novinky - 28.02.2019 08:00

Barani sa z poverčivosti nedotkli trofeje Dušana Pašeka

Zdroj: sita, huste.tv

Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica nemuseli smútiť po utorkovej prehre 2:5 na domácom ľade proti HK Poprad v poslednom 55. kole základnej časti Tipsport ligy 2018/2019. Po stretnutí si totiž prebrali z rúk riaditeľa Pro-Hokeja Richarda Lintnera a Dušana Pašeka mladšieho trofej pre víťaza tejto fázy súťaže. So 115 nazbieranými bodmi sa tím spod Urpína druhýkrát v histórii stal víťazom základnej časti najvyššej slovenskej hokejovej ligy. Prvýkrát sa mu to podarilo v sezóne 2016/2017, keď sa premiérovo stal ligovým majstrom a o sezónu neskôr tento úspech obhájil. "Barani" sa netaja ambíciami na "zlatý hetrik", aj preto sa trofeje Dušana Pašeka dotkol iba kapitán tímu Tomáš Surový.

"Sme radi, že sme vyhrali základnú časť súťaže a máme trofej Dušana Pašeka, vybojovali sme si tým pádom aj najlepšiu pozíciu pred play-off. Je to výsledok našej sedemmesačnej tvrdej práce, no najvyšší cieľ nás iba čaká. Pohára som sa chytil iba ja, ale nie je tu veľa hráčov poverčivých," vyjadrilo sa banskobystrické číslo 43 podľa oficiálneho webu klubu. "Pohára som sa nedotkol. 'Suro' sa ho dotkol dostatočne,“ doplnil jeho slová kanadský tréner "červeno-bielych" Dan Ceman.

Výhodu celkového prvého miesta v súťaži vníma pozitívne aj Tomáš Zigo. "Pohár za víťazstvo v základnej časti nie je prioritný, no je super, že ho máme, pretože ideme z tej najlepšej pozície do play-off. V posledných zápasoch sme získali veľa bodov. Verím, že nás výhry v závere základnej časti povzbudia, i keď posledný duel s Popradom sme prehrali. Play-off je iná súťaž. Je jedno koho tam dostaneme, trebárs aj Poprad, aj keď sa nám proti nim nedarí (7 prehier z ostatných 8 vzájomných duelov, pozn.). Vo vyraďovacej časti však musíme zdolať každého,“ hovorí Zigo.

Banskobystričania vkročia do štvrťfinálovej fázy po desaťdňovej prestávke domácimi stretnutiami 9. a 10. marca proti horšiemu tímu po základnej časti postupujúcemu z predkola. "O pár dní sa začína pre nás nová súťaž a všetci sa na ňu už tešíme. Máme teraz prestávku, trošku dlhšiu, model je už taký. Či je to dobré alebo zlé, ukáže čas. Sme však aj na túto situáciu dobre pripravení a verím, že ju všetci zvládneme," podotkol riaditeľ klubu Michal Longauer. Ten verí, že v najdôležitejšej fáze súťaže sa predstavia všetky dôležité opory tímu vrátane najproduktívnejšieho hráča Tipsport ligy Érica Failleho so 72 bodmi (24+48) či najlepšieho bystrického strelca Guillauma Asselina s 27 presnými zásahmi. Tých tréner Ceman do zápasu proti Popradu nezaradil, aby predišli zraneniu, ktoré si privodil napríklad aj najproduktívnejší zadák v lige Benjamin Marshall (12+34) v predošlom dueli proti Novým Zámkom (3:1).

"Niektorí hráči majú pred play-off drobné šrámy, ale nechcem konkrétnych hokejistov menovať. Uvidíme, kto z nich nastúpi na začiatku play-off. Ja pevne verím, že všetci, teda aj Marshall. Má na to niekoľko dní, bude u neho prebiehať intenzívna liečba. Ak by ešte aj nemohol nastúpiť na domáce štvrťfinálové zápasy, tak máme dostatočne široký káder, bude ho mať teda kto zastúpiť," uzavrel Longauer.