Novinky - 15.02.2013 22:55

Srdcom na ľade sa chyby mazali

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita/huste.tv

HC'05 Banská Bystrica - MHC Mountfield Martin 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Góly: 15. Melkumjan (Zigo, Kubka), 19. Styk (Ján Sýkora, Češík), 31. Češík (Styk, J. Predajniansky), 50. Ketner (Ján Sýkora, Danton), 51. T. Devečka (Melkumjan) 
Vylúčení: 8:7 na 2 min, navyše: T. Devečka (Banská Bystrica) a M. Hollý (Martin) 10 minút za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura, Müllner - Junek, Rovenský, 1347 divákov 

B. Bystrica: Chorošun - Kubka, Ketner, J. Predajniansky, Styk, M. Mikuš, T. Devečka, Rosandič - R. Macík, M. Hudec, Lunter - Ján Sýkora, Češík, Danton - Šimun, Zigo, Michal Hlinka - Šeliga, P. Valent, Melkumjan 
Martin: Šúrek (51. Volentier) - A. Novotný, Rusina, K. Grman, Zošiak, Tupý, J. Perniš, Ejem, Slávik - A. Themár, Vilkoits, Kolena - T. Petruška, M. Hollý, Michal Važan - Vaško, Fujerík, Štepánek - Korytko, Dírer 

V Banskej Bystrici videli diváci opatrný úvod. Domáci s výrazne omladeným kádrom, keď nastúpili až ôsmi juniori a jeden dorastenec, sa nezľakli skúsenejšieho súpera v zostave so šiestimi juniormi. V 4. min mohol otvoriť skóre Melkumjan, ale neposlal puk do odkrytej bránky. Najväčšiu šancu Martinčanov mal v 9. min Petruška, ktorý neprekonal Chorošuna. Na domácej strane sa potom pekne preštrikoval dopredu Macík, brankár Šúrek však nemal výrazné problémy. Až v 15. min kapituloval: spoza kruhu strieľal Zigo a vyrazený puk na dva razy dorazil zblízka 19-ročný Melkumjan - 1:0. Bystričania mali v závere tretiny aj šťastie, keď 78 sekúnd pred prvou prestávkou skončil nahodený puk od modrej čiary v podaní Styka za martinským gólmanom.

Hostia mali jedinečnú možnosť znížiť nepriaznivý stav na začiatku druhej časti, keď hrali 87-sekúnd presilovku o dvoch hráčov, ale Novotný od modrej čiary opečiatkoval iba pravú žŕdku Chorošunovej svätyne. Domáci hokejisti sa presadili v hre štyroch proti štyrom v 31. min, keď Styk ideálne našiel na útočnej modrej Češíka a ten svoje sólo využil - 3:0. Potom zaujal 
pästiarsky súboj Devečku s Hollým, trochu sa na ľade pritvrdilo. Banskobystričania sa však nenechali vyviesť z miery, aj v oslabení strieľal do žŕdky Ján Sýkora. Martin mal dobrú príležitosť v závere strednej časti, ale Kolena nevyzrel na Chorošuna.

V tretej tretine sa hral viac otvorený hokej s množstvom šancí na oboch stranách, najväčšie nevyužil Martinčan Petruška. Góly súkali hosťom Banskobystričania. V 50. min sa presadil v presilovke Ketner, ktorý vystrelil od modrej čiary a tečovaný puk skončil za Šúrekom. O minútu nato upravil na konečných 5:0 peknou strelou z ľavého kruhu Devečka a vyhnal Šúreka z martinskej bránky. Zaujímavosťou zápasu bolo, že do hry zasiahol iba 15-ročný domáci útočník Peter Valent, ktorý prekonal rekord Mariána Gaboríka z 13. marca 1998 ako najmladšieho hokejistu v histórii extraligy. Banskobystričanom chýbalo až osem hráčov zo základnej zostavy a nastúpili až s deviatimi hráčmi mladšími ako 20 rokov.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "My sme spokojní, nastúpili sme s ôsmimi juniormi a jedným dorastencom. Aj z našej strany sa vyskytli chyby, ale chalani bojovali, oddreli si to a predviedli aj pekné akcie. Bolo vidieť, že mladíci chcú hrať dobrý hokej, dostali šancu a chytili sa jej, ako mali. Myslím si, že súper nás trochu podcenil, ale som spokojný najmä s bojovnosťou celého tímu. Hráči nechali na ľade srdce a tým sa trochu mažú aj chyby, ktoré sa vyskytli."
Róbert Pukalovič st. (tréner Martina): "Z našej strany nemám ani čo hodnotiť. Auto sme mali dobré, šoféra spoľahlivého, cesta bola príjemná a určite sa aj hráči počas tohto stretnutia pohybovali v týchto dimenziách. Zbadali súpisku súpera a mysleli si, že jednoducho vyhrajú. Bol to obrovský omyl, lebo takýmto prístupom by nezvíťazili ani proti štvrtákom. Chyby sa dajú robiť, ale nie počas celého zápasu. Musíme sa zariadiť trochu inak, aby sme donútili hráčov robiť, čo majú."