Novinky - 02.12.2012 12:33

Stoner: Bude to zaujímavé

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Vedenie klubu nadmieru spokojné

V dlhom čiernom kabáte a s typickým kanadským úsmevom zasadol včera po skončení extraligového zápasu s Piešťanmi pred novinárov. Bol predstavený médiám i verejnosti, a veruže, klub spod Urpína sa mal čím popýšiť. „Som rád, že môžem v našom klube uvítať hráča, ktorý je prvý Neslovák z NHL v našej extralige. Na jeho príchode sme pracovali viac ako mesiac a pol, bol to namáhavý transfer, ale pomohli nám kontakty Júliusa Kovala, syna prezidenta nášho klubu, ktorý pôsobil v nižších zámorských súťažiach. Aj vďaka nim sa nám to podarilo a verte, že nie je ľahké dotiahnuť sem na Slovensko takéhoto hráča. Ale veľa si od neho sľubujeme, a koniec koncov je to výborná reklama pre náš hokej a klub, aj v Kanade budú teraz vedieť, kde je Slovensko, Banská Bystrica. Jeho angažovaním sme urobili veľký krok,“ otvoril svojim príhovorom gala tlačovku športový manažér HC ´05 Vlastimil Plavucha. Klub na Stonerovho angažovanie a aj Handzušov pobyt pri Hrone promptne zareagoval a vymenil si zápasy s Nitrou a Žilinou, ktoré odohrá na domácom ľade už ďalší týždeň.

Spokojný s príchodom hráča takéhoto formátu do svojho tímu bol aj hlavný tréner Vladimír Országh. „Kvitujem tento krok vedenia, urobilo fantastickú prácu a dotiahlo sem hráča veľkého kalibru. Určite nám veľmi pomôže, chalani sa od neho veľa naučia a svojim pobytom na ľade spevní našu obranu. Bude lákadlom určite aj pre divákov a širokú verejnosť, myslím si, že klub týmto ťahom urobil dobrý športový, ale aj marketingový ťah, ktorému som ja osobne veľmi potešený.“

Ťah so Stonerom si pochvaľoval aj Michal Handzuš, ktorý sa po svojom príchode stal dušou banskobystrického tímu. „Hral som proti nemu minulý rok niekoľko zápasov, ale nejako konkrétne som ho nevnímal. Viem však, že je to tvrdý obranca, ktorý dobre korčuľuje, má skúsenosti a pomôže našej obrane v rozohrávke a v presilovkách. A ako asi zrejme každý v NHL, má dobrú strelu. Je to výborné pre Banskú Bystricu, pre klub a mesto, že tu bude takýto hráč. Klobúk dole pred klubom, že sa snaží využiť situáciu v NHL a ponúknuť svojim divákom čo najviac. Treba tlieskať klubu aj zato, že preložilo dva zápasy na domáci ľad, fanúšikovia sa tak majú načo tešiť.“ Svojimi vetami odcitoval pravú eufóriu pod Urpínom, kde sa za posledné obdobie urobilo kus dobrej roboty.

Stoner: „Ešte som nebol pripravený“

Samotný hráč sa na pôsobenie v Banskej Bystrici teší. Do metropoly stredného Slovenska zavítal len krátko pred zápasom a v hľadisku si vychutnal pre domácich trojbodový duel. „Dostal som ponuku od svojho agenta, aby som si zahral za Banskú Bystricu v slovenskej extralige. Dlhšie som sa nad ňou zamýšľal, pohľadal som si veci ohľadom klubu a krajiny na internete a rozhodol som sa to prijať. Som veľmi šťastný, že tu budem môcť pôsobiť, zdá sa mi to veľmi zaujímavé. Mesto je tu malé, ale mne sa skôr páčia menšie mestá, mám rád takéto životné prostredie,“ zveril sa zo svojich dojmov na konferencii, na ktorej prevzal z rúk Vlastimila Plavuchu dres s číslom 4, ktorý si slávnostne na seba navliekol a zapózoval fotografom. „O slovenskej extralige toho veľa neviem, pretože veľa hráčov z Ameriky ide viac do iných krajín, pre mňa to však určite bude niečo zaujímavé. Viem, že tu hrá Michal Handzuš, poznám ho z NHL, je to skvelý hráč a ikona, určite mi pomôže v aklimatizácii, dnes bol jediným hráčom na ľade, ktorého som poznal.“Zápas proti Piešťanom ho veľmi nemal čím nadchnúť, páčil sa mu však. „Tím som videl prvýkrát na ľade, ale sú tu šikovní mladí chlapci. Páčilo sa mi, ako sa mužstvo prezentovalo kolektívnym výkonom. Všimol som si aj reakcie divákov, ktorí stáli za mužstvom. Zápas bol dobrý, páčila sa mi prvá tretina, potom tempo opadlo, ale vyhralo sa.“ Jeho črty tváre nekreslili dojem, žeby bol predsa len zo skromnejších pomerov našej extraligy zaskočený, nebodaj sklamaný. Pôsobil živo, sympaticky.

Teraz jeho hlavnou starosťou bude aklimatizácia. Na život, hokej, kultúru. Viackrát zdupľoval, žeby mu to nemalo robiť problémy. „Som rád, že trénerom mužstva je Vladimír Országh, taktiež ho poznám z NHL. Pozná zámorský štýl, rozumie sa hokeju a vie reč, aj to zavážilo na mojom príchode. Teraz však budem musieť hlavne zvládnuť prechod do iného časového pásma a únavu z dlhého letu. Odohral by som už i tento zápas, ale bez tréningu by to nebolo ono. Už sa však teším na zápasy a na hokej, som po ňom hladný a chcem svojimi výkonmi čo najviac pomôcť mužstvu.“ Od novinárov dostal otázku, či niekedy hral na takom malom štadióne, aký v Banskej Bystrici predsa len je. „Bolo to niekedy, keď som mal 17-18 rokov v juniorskej lige, hrali sme na štadióne, ktorý mal kapacitu 6000 miest a býval zaplnený tak do polovice. Ale tu to má svoj charakter, prostredie i ľudia sa mi tu zapáčili. Mám rád Slovákov, ako mladý chlapec som obdivoval umenie Gáboríka či Demitru v NHL, jediný slovenský hráč, s ktorým som však hral v jednom tíme na farme bol Peter Olvecký. Teším sa na pôsobenie tu v Banskej Bystrici, už teraz mám z neho výborné pocity.“ Myslíme si, že takýto pozitivizmus mu vydrží po celú dobu pôsobenia na Slovensku.

Tento transferový krok veľmi pomôže klubu, ale i celej extralige. Kvalitatívne, ale i čo sa týka imidžu. Už ťah s Lukacevicom Banskobystričanom vyšiel. Ned hrá parádne a zbiera po svojom príchode body ako na bežiacom páse. Mať v svojom tíme Michala Handzuša, to nepotrebuje ďalší komentár, lež je to hviezda NHL. A Clayton Stoner, ďalší hráč zo zámoria, klub i Slovensko ešte viac zviditeľnil. Máme sa veru načo tešiť.