Novinky - 09.11.2012 13:45

Pozitíva priebehu sezóny

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Nie je to dosiaľ na úplnú spokojnosť, novo zložené mužstvo Vladimíra Országha však urobilo kvantum roboty, ktorá sa pozitívne odzrkadlila na niekoľkých ukazovateľoch. Skúsme sa na pár optikou toho dobrého pozrieť.

1. Zapracovanie trénerského tímu

Ten minuloročný ostal takmer pokope. Zmena prišla na hlavnom trénerskom mieste, keď Milana Staša nahradil Vladimír Országh. Nebola to jednoduchá rola, pán Staš tu urobil kusisko dobrej práce, dosiahol nejeden úspech, preto bol tréner Országh hodený do jamy levovej. O to viac, že dostal do rúk úplne nový tím. Mladíkov, ktorým musel nájsť na ľade miesto. Aby ich neutopil, aby s celého kádra vycibril jeden fungujúci stroj. Priam s hodinárskym citom majstra potom musel riešiť prvé menej úspešné zápasy, v ktorých to neladilo herne i výsledkovo. Zvládol to. Zaťal sa, veril si, išiel svojou trénerskou cestou, aj keď mnoho zápasov mu muselo spôsobiť nejednu vrásku. Pomaly sa nám však pred očami tvorí jedno zaujímavé, živé a zdravé mužstvo, ktoré vie, čo chce a pôjde si za tým. Spolupráca po osi Országh – Chudý – Harazin je zatiaľ na jednotku!

2. Uchytenie sa mladých v tíme

Tu je to potešenie obrovské. Šancu v prvom tíme dostali hráči, ktorí si svoje miesto vybojovali v minuloročnej juniorke. Boli veľkým otáznikom, veľmi ľahko sa mohlo stať, že prechod do pozícií, aby prišli a hneď potiahli mužstvo, ich mohol zadláviť. Nemuseli ho zvládnuť. No rad - radom, mladí chalani, paráda! Určite ešte majú veľké rezervy, pred sebou dlhokánsku cestu tvrdej a poctivej práce, ale sú prínosom. Mladý obranca Jakub Predajniansky občas pod tlakom urobí menšiu chybičku, ale herne i sebavedomím rastie každým zápasom. Michal Styk vždy odohrá svoj štandard, vyzdvihujeme jeho telesné dispozície. Čo sa týka útočníkov, Lunter s Lamperom odohrali posledné zápasy v prvej formácii. Svedčí to o mnohom. Obaja majú hokej v krvi, udivujú ťahom, nasadením, priamočiarosťou. Keď svoj herný rozlet podkujú ešte väčšou produktivitou, bude to paráda. Skvele sa chytil aj 18 - ročný Edo Šimun. Mnohokrát nenápadný, no poctivý hráč, ktorý už v takomto veku ovláda hokejovú abecedu pozoruhodne. S pukom to vie, prehľad má, chuť mu nechýba. Pochváliť treba aj po vleklom zranení stále sa zlepšujúceho Tomáša Ziga. On i ďalší mladíci na sebe drú a ovocie ich práce sa už čochvíľa dostaví. Na radosť nás všetkých.

3. Brankári

Najčerstvejšie rezonuje v éteri Slipčenkov 6 - zápasový dištanc za bitku v zápase s Popradom. No práve tento český brankár sa v našom drese uchytil výborne. Od zápasu v Martine, kde obstál s čistým štítom, predvádza konštantne spoľahlivé výkony. Podržal nás v nejednom zápase a vyhol sa chybe, gólu, ktorý by dal čo i len najmenšiu škvrnu na jeho pôsobenie u nás. Teraz je tu menšia v podobe tohto dištancu, nášho brankára však podporíme a tešíme sa na jeho kúzla zas. Je potešujúce, že garde s ním drží aj Michal Dzubina. Ten sezónu v bránke odštartoval, no zviezol sa na nešťastných zápasoch s Nitrou a Piešťanmi, ktoré viac nevyšli mužstvu, ako jemu. Inak zachytal vždy spoľahlivo, na tréningoch predvádza kúsky hlavne lapačkou, ktoré by sa nestratili ani na youtube. Fantasticky zachytal teraz proti Trenčínu a teraz bude na ňom brankárska tiaž, pri Slipčenkovom dištance je na ťahu a svoju úlohu zvládne bez najmenších pochybností!

4. Heizer, Češík, Nemček..

Erupcia nielen týchto troch je zrejmá. Viditeľná najmä v gólovej produktivite. Rado Heizer začal túto sezónu v kanonierskom strihu. Nenápadný hráč si túto nálepku sám zo seba strhol a stal sa kanonierom. Pokorou, vierou v seba a pracovitosťou sa prepracoval k top kanonierom súťaže! Jeho 10 gólov a temer toľko asistencií hovorí samo za seba. Ide aj Matejovi Češíkovi. Herne pookrial, je ho všade a pravidelne boduje. Umnou prihrávkou alebo gólovým zavŕšením pomáha mužstvu a je pre neho do poslednej bodky platným hráčom, počnúc šatňou. Navyše jeho herná erudícia spočíva aj v čiernej robote na ľade, ktorú nemožno prehliadnuť. Dozrel aj Filip Nemček, aj keď skraja sezóny sa mu nedarilo. No evidentne ho to vyburcovalo. Na tréningoch drie, zapracoval na sebe a rád by opäť zastával rolu v popredných formáciách nášho mužstva. Bodovo sa rozviazal, strelil fantastický gól vo Zvolene a jeho chvíle sú na dohľad. Je to mladý a rozumný perspektívny chalan, ktorého čaká sľubná budúcnosť, sám si jej ide naproti.

5. Konkurencia

Nuž, začína to hustnúť. Po zranení sa do zostavy začínajú vracať hráči, posilnili sme sa o Lukacevica a svojej šance sa hotujú čoraz pevnejšie chytať mladí. Preto je zrejmé, že viacero chalanov si v túto chvíľu nemôže byť istým svojim miestom. A to je dobre. Konkurencia posúva vpred, evokuje zdravé prostredie, kde treba ísť na limity svojich možností. Naplno v tréningu i v zápase, pretože po poľavení môže nasledovať tribúna či balenie kufrov a pobratie sa niekam inam. Tréner Országh bazíruje na disciplíne a 100% nasadení, preto musia ísť všetci hráči naplno, každý sa bude chcieť ukázať a z toho môžeme ťažiť.

6. Juniorka

Naši tréneri v juniorke čarujú! Miroslav Nemček s Rasťom Paľovom dostali do rúk neskúsené mladé mužstvo, ktoré rok predtým hralo dorasteneckú súťaž. Juniorku hrali traja. A výsledok? Nielenže mužstvu vštepili ofenzívnu a pohľadnú pečať hry, ale výsledkami sa v tabuľke vyštverali takmer na samý vrchol! A to nebyť zbabraných zápasov v Martine či doma so Spišskou Novou Vsou, kde sa na naše mladícke hokejky lepila neskutočná strelecká smola, Nemčekovi chalani mohli tróniť samému čelu tabuľky! Nie je to len nimi, lebo celkovo je tréningový proces juniorky na veľmi profesionálnej úrovni. Hráči sa učia, sú posudzovaní podľa výkonu, nie podľa mena a formuje sa v nej nejeden hráč pre náš A - tím. A ten keď potreboval siahnuť do jej zdrojov, dopadlo to výborne. Andrej Košarišťan, to je kapitola sama o sebe. Naskočil do hektických minút zápasu s Popradom, no v Piešťanoch odviedol fantastickú robotu. Naskočil v 20. min, neinkasoval a v nájazdoch nás doviedol k víťazstvu. Je to mladý, talentovaný chalan. Z juniorky. Robota tam je na výbornej úrovni!

7. Začiatok stretnutia proti Trenčínu

Práve takýto impulz mužstvo potrebovalo. Pred reprezentačnou prestávkou sa napiť pohodou, vsiaknuť do seba takéto chvíľky, keď sa sieťka za brankárom súpera vlní a obecenstvo šalie. Teraz sa hráčom zaiste lepšie trénuje a pripravuje na ďalšie zápasy. V šatni je lepšia klíma, nikto sa nemorí s nie dobrými výsledkami, nejakými krízami, v hráčoch sú pekné a pozitívne myšlienky. Nie sú v „laufe“, no ľahšie sa dýcha im, fanúšikom, vedeniu, sami si skvelým záverom sňali tlak z korčúľ.

8. Podpora fanúšikov

Ledabolo, nečudujeme sa. Vždy, v každej sezóne sa mužstvu dostalo podpory. Teraz je situácia taká, že tím sa buduje a za jazdy naberá svoje herné mantinely, kontúry. Avšak, podpora a odozva fanúšikov je výborná. Sú výnimky a situácie, keď nie všetko dobré a cieľavedomé zo strany trénerov i vedenia je fanúšikmi pochopené, ale v globále treba vďačiť za podporu tribún. Priaznivci skutočne stoja za tímom a je v ich radoch veľa inteligentných, ktorí hokeju rozumejú a je to vidieť. Nechválime osobne len fan klub, ktorý je hlavným ohnivkom v celej atmosfére na domácich zápasoch a organizuje aj výjazdy, ale celkovo sa tá klíma na našich zápasoch posúva k lepšiemu. Pozitivizmus, ktorý v hrubých náznakoch cítiť, je tým prostriedkom, ktorým mužstvo vníma a aj v zlých časoch sa oň môže oprieť. Chalani našu podporu potrebujú, dajme im ju, oni nám ju vrátia v podobe výsledkov a dobrej hry. Sú to spojené nádoby, bodaj by sa priečili ešte väčšmi!

Už si len spoločne zaželajme, aby sme v začatom pokračovali a radovali sa ešte viac z dobrých výsledkov a úspechov tímu. HC ´05 do toho!!!