Novinky - 19.09.2012 10:33

V domácej premiére dva body proti Žiline

Huste.tv Autor: Huste.tv

HC ´05 Banská Bystrica – MsHK Žilina 4:3 po predĺžení (2:1, 1:1, 0:1 – 1:0)

Góly: 1. Grman (Jabrocký), 12. Heizer (Kubka, Bambúch), 39. Hudec z trestného strieľania, 64. Hudec (Grmán, Ján Sýkora) – 14. Drevenák (Devečka), 28. Varga (Važan, Troliga), 59. Varga (Krajči, Troliga)

Vylúčenia na 2 min.: 6:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rudolf Lauff – Martin Korba, Peter Korba, 778 divákov

HC ´05 Banská Bystrica: Dzubina – Bambúch, Kubka, Grman, Richter, Styk, Ketner, J. Predajniansky – Ján Sýkora, Hudec, Juraj Sýkora – Hvila, Češík, Jabrocký – M. Lunter, Heizer, Jankovič – Nemček, Zigo, Lamper

MsHK Žilina: Johanes – Rúfus, Devečka, Dlouhý, Harant, Brcko, Sekáč, Staňo – Važan, Troliga, Varga – Horanský, Škoda, Lažo – Drevenák, Valášek, Krajči – Hájnik, Drábek

Domáce otvorenie sezóny máme za sebou. Hostili sme Žilinu, s ktorou sme v minulej sezóne uhrali nejednu remízu a podobný výsledkový scenár sme s ňou napísali i tentoraz. Spokojní s tým nie sme, v zápase sme viedli už dvojgólovým rozdielom, i krátko pred koncom bola výhra čoby naša... Víťazstvo v predĺžení pre nás musel vystrieľať až náš kapitán Michal Hudec.

Tak vstup do zápasu sme mali veru parádny! V krásnych červených dresoch sme súpera zaskočili a gólom potrestali jeho nedisciplinovanosť. Na trestnú lavicu si sadli Troliga s Devečkom a presilovku o dvoch hráčov sme využili. V 53. sekunde Grman prestrelil Johanesa – 1:0! V ďalšom oslabení sa Žilinčania ubránili, sami pohrozili Troligom, ktorý neusmernil puk za Dzubinov chrbát. Opraty zápasu sme mali na svojich hokejkách, v 12. min. pridali druhý gól. Kubka vystrelil v spleti tiel a nôh, odrazený puk Heizer prekrásne sťaby golfovo poslal za chrbát žilinského gólmana – 2:0 !!! Z vedenia sme sa, bohužiaľ, dlho netešili. Hosťom vychádzali hlavne brejky, po takom sme inkasovali v 14. min, keď Devečka kolmo vysunul Drevenáka, ktorý prestrelil bezmocného Dzubinu – 2:1. O navýšenie v našom drese sa snažil strelou Zigo, dravo sa do šance dostal Ján Sýkora, aby nás v posledných sekundách svojim nájazdom zamrazil Miroslav Lažo, keď v nájazde trielil na Dzubinu. Našťastie, trafil len žŕdku, následne sa naša bránka v súzvuku sirény ohlasujúcej koniec tretiny ocitla mimo svojho miesta, telefonovalo sa, gól neplatil!

Aj druhú porciu zápasu sme začali aktívnou hrou. Hostia pôsobili strnulo, ešte viac ich mohol posadiť Ján Sýkora, v 25. min sa po hrúbke obrancu ocitol sám pred Johanesom, mohol sa ho spýtať, kam to chce, nepodarilo sa mu však ani vystreliť. Mrzelo nás to v 28. min, Važan zľava vystrelil nepresne, no puk sa ako schválne odrazil od mantinelu na druhú stranu bránkoviska, kde ho úplne voľný Varga nemal problém poslať z uhla do siete – 2:2. Vedenie bolo v tej chvíli fuč. Odpovedali sme opäť šancou Jána Sýkoru, gólovo radovali ale až v 39. min. S pukom na hokejke si to pred Johanesa namieril Hudec, Valášek ho jasne stiahol, na trestnú lavicu si však sadnúť nešiel, následné trestné strieľanie totižto sám faulovaný hráč fantasticky premenil – 3:2!!

Pred záverečnou tretinou tak ofenzívna ťarcha ležala na žilinských hokejkách. Vlci museli niečo vymyslieť s výsledkom. Dlho sa im to nedarilo. Prehustili sme pásmo a keby Hvila po svojej strele následne volil to isté riešenie a nesnažil sa prihrať Jankovičovi, mohli sme to mať v suchu. Nestalo sa tak a tŕpli sme do konca, hlavne v oslabení 3:5, ktoré sme ale vďaka bojovnosti hráčov prečkali. V 59. min. však padol gól z neba, hosťom sa konečne podarilo usadiť v našom obrannom pásme a po Krajčiho peknej prihrávke sa druhýkrát v zápase presadil Tomáš Varga – 3:3. Predlžovalo sa...

Predĺženie v znamení štyroch hráčov na oboch stranách viac pasovalo nám. Vytvorili sme si dusivý tlak, i presilovku, z ktorej sme napokon zaslúžene rozhodli. V 64. min. spomedzi kruhov parádne vystrelil Michal Hudec a ako správny kapitán nás doviedol k dvom bodom! Aj keď blízko sme mali k všetkým trom... Snáď nabudúce!

Postava zápasu v drese HC´05

Bezpochyby náš kapitán Michal Hudec, ktorý bol viditeľný vo všetkých smeroch. Aj negatívne, keď trikrát sedel na trestnej lavici, čo sa však berie a Michalove minúty na trestnej lavici na pozápasovej tlačovej konferencii obhájil aj tréner Országh s tým, že to patrí k hokeju. Tento hráč však má srdce a to bije pre naše farby. Skvele nás ťahal celý zápas, dohrával každý súboj, s prehľadom premenil po faule nariadené trestné strieľanie a napokon to bol on, kto definitívne rozhodol. Správny kapitán!

Cena každučkého bodu

Nechceme si zvykať na neduhy minulej sezóny, keď sme zbytočne strácali body. Boli zápasy, ktoré sme mali jasne v moci, no často na nás prišli úseky hry, keď sme všetko nahonobené púšťali z rúk. Podostávali sme lacné góly v presilovkách, ku koncu zápasov, veľakrát sme sa už - už radovali z víťazstva, až naraz všetko preťal gól v našej sieti. Stalo sa tak i tentokrát. Žilinčania boli celú tretiu tretinu jaloví, ofenzívne bezzubí, no čo z toho, keď nám dokázali streliť gól. Tohto sa musíme vyvarovať, odbúrať to, pretože každý bod má cenu a zvyšuje tým cenu ďalšieho a ďalších, ktoré v ďalších zápasoch chceme. Ak máme ambíciu v tejto sezóne niečo poriadneho dosiahnuť, skrývajme si ich do bodového vačka čo najviac, zaplátajme dieru nekoncentrovanosti a poďme k výšinám, máme nato!!

Vladimír Országh (tréner HC ´05): "Začali sme aktívne, úvodný gól nás nakopol, pridali sme aj ďalšie, ale potom sme z nepochopiteľných dôvodov prestali hrať a korčuľovať. Iniciatívu sme prenechali hosťom, ktorí to využili a vyrovnali výsledok. V tretej tretine sme ustáli vylúčenia súpera, boli sme lepší, ale škoda gólu po zbytočnej chybe za našou bránkou. Voľný hráč nám strelil pred bránkou vyrovnávajúci gól. Som spokojný s tým, že nám idú presilové hry. Tri body boli blízko, ale keďže Žilina podala húževnatý výkon, spokojní sme aj s dvoma."

Ladislav Spišiak ( tréner MsHK) : "Myslím si, že diváci mohli byť s dnešným hokejom spokojní. Zápas bol z obidvoch strán dobrý. Musíme si však vo vlastnom tíme vyriešiť disciplínu. Pokiaľ budeme vylučovaní, ťažko môžeme vyhrať zápas, čo sa v Bystrici aj potvrdilo, keď sme prvý gól inkasovali v hre troch proti piatim a rozhodujúci štvrtý troch proti štyrom. Musím však mužstvo pochváliť, že sa za stanu 2:0 vzchopilo. Myslím si, že za ten výkon sme si bod zaslúžili."