Novinky - 12.09.2012 09:15

KARIÉRNE ODBOČKY TOMÁŠA MATOUŠKA S RICHARDOM SABOLOM

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Obrovská erupcia osobnej výkonnosti, raketová zmena pozície v mužstve a po jednom(!) jedinom zápase fantastický prestup k nováčikovi KHL, do Donbassu Doneck na Ukrajinu!


Rázcestie Matesovej nepoddajnosti

Sklonok tohto mesiaca mu mal urobiť iný program. Extraligový. Ešte však ani ďalekohľadom nebolo dovidieť na jej úvod, už sa pobral preč. Po parádnom výkone proti Donbassu na Memoriáli Pavla Zábojníka vo Zvolene, ďalších troch zápasoch v našom drese, nasadol na lietadlo smer ukrajinská metropola.“Pocity po prvom záujme tohto mužstva o mňa boli skvelé. Vedel som o ňom odprvu a čakal som, ako sa veci vyvinú. Nechal som to na môjho agenta a na ľudí, ktorí stáli za mojim prestupom. Keď bolo jasné, že sa to podarí, všetko prebehlo veľmi rýchlo. Nestihol som sa poriadne ani rozlúčiť s chalanmi a na druhé ráno som z Bratislavy letel smer moje budúce pôsobisko.“ Letel skoro ráno, menšie meškanie v Kyjeve spôsobilo zdržanie, po prílete do Donecka ho vyzdvihol asistent trénera Miroslav Miklošovič, zaplatil mu večeru, ubytoval ho na hoteli.“Po príchode sem som sa nestíhal čudovať. Je to tu všetko bombové. Trochu ma limitovalo, že v prvý deň som nemohol trénovať kvôli zmluve a len som individuálne trénoval s kondičným trénerom, našiel som tu ale super podmienky, klub, výborný dojem na mňa urobil tréner Šupler. Výborne ma prijali i chalani, najviac Jaro Obšut. Večer po prvom dni sme všetci slovenskí i českí chalani zašli na spoločnú večeru a práve Jaro mi povedal, nech sa nasťahujem k nemu.“Tomáš sa oťukal, zabýval, prežíval ohromné pocity a síce v prvom zápase Donbassu na slovenskej pôde proti Slovanu nemohol nastúpiť, šťastie ho neomíňalo.“Tento prestup je obrovský skok v mojej kariére. Vôbec som nečakal, že to pôjde takto rýchlo, ale na druhej strane, robil som preto všetko. Pred zápasom na Slovane som mal najväčšie tlaky na psychiku v celej mojej kariére. Vôbec nebolo isté, či nastúpim. Nakoniec som si zápas pozrel iba z tribúny v spoločnosti priateľky a rodiny, ktorá tam bola so mnou. A poviem, cítil som sa úžasne, strašne mi pomohli, potreboval som to. Hokej je síce pre mňa hokejom, rodina je pre mňa všetkým!“ Slová o jeho rodine sú tým najkrajším, čo dokáže povedať.

Mladý chalan, no prestupu sa nezľakol, čoby, hneď po prvom týždni je sťa čert! Fantasticky si verí tento chalan, je to v ňom! Napriek tomu, že odišiel z domu. Clivotu jeho maminy však určite nahrádza neskutočná hrdosť na svojho syna. Tomášovho ocina nevynímajúc. Môže sa o niečo spokojnejšie chodiť pozerať na ďalšieho synátora, mladučkého Michala, ktorý taktiež robí hokejové kroky v HC ´05. I jeho priateľka, pôvabná Mirka, ktorá študuje politológiu v Trenčíne, je šťastím bez seba. Všetci, tých ľudí je obrovská masa, všetko - všetci veria v Tomášovo kúzlo.“Podpora, ktorú dostávam, je neskutočná. Zažívam svoj sen. No nikdy nezabúdam a nezabudnem na tie pravé hodnoty, ktoré ma vyniesli sem, pretože chcem isť ešte vyššie. Pomôcť sebe, a určite si po výplatnom termíne spomeniem na rodinu, budem im robiť radosť, budem sa snažiť vrátiť mojim rodičom a rodine všetko. Bude to ťažké, no verím si. Neprišiel som sem sedieť na lavici, ani sa voziť v poslednej lajne. Urobím všetko preto, aby som sa presadil vyššie v druhej najprestížnejšej súťaži sveta. Čoskoro sa mám presťahovať do vlastného bytu, máme nahustený program, no som presvedčený, že všetko zvládnem a presadím sa!“ Svoj debut si odbil v zápase s moskovským CSKA na jeho pôde, ktorý „šuplerovci“ prehrali 3:5. Po tomto zápase na sebe Mates odstrelil ventil. “Nie som spokojný so svojou premiérou. Viem, že som tu krátko a že som mladý chalan zo Slovenska, no neprišiel som sem zohrievať lavicu ani náhodou! Hral som menej, čo je logické, no cítim, že mám nato predrať sa postupne v hierarchii mužstva vyššie! Urobím preto všetko. Ten zápas pre mňa znamenal veľmi veľa. Je to takmer svetový hokej a ja cítim túžbu preraziť v ňom. Nech ma to stojí čokoľvek, nech si myslí kto chce - čo chce, ja utiahnem šrauby, poriadne na sebe zamakám a dokážem to!“ Klokotavé slová, z ktorých vyviera zdravé vnútro pískajúc ako čajník, v ktorom to balansuje do teplôt vyzretosti, skromnej pokory, no úžasnému presvedčeniu Tomáša sa nedá neveriť. “Za to, že som tu však musím poďakovať všetkým trénerom, ktorí mi kedy pomohli, celému klubu i fanúšikom. Je to aj ich zásluha a každému sa postupne osobne poďakujem, nikdy nezabudnem na ľudí, ktorí mi pomohli a stáli aj za týmto mojim prestupom. Sú naozaj ľudia, ktorí pre mňa urobili veľa a ja sa ich nebudem chcieť snažiť sklamať a už len preto ostanem stále tým istým Matesom, akým som, no s týmto rozdielom, že pôjdem “ hore“ a ukážem, čo je vo mne.“

Keby ste ale vedeli o všetkom, čo tento chalan je schopný dosiahnuť a čo vie, že je v ňom, onemeli by ste. Prvé kolapsy na trase Banská Bystrica – Doneck nastali predminulý týždeň. Neskutočné, ako sa tento hráč vytiahol hore. Parádne, ako sa týmto transferom preleštila klubová značka HC ´05 do ešte väčšej krásy smerom von. No ten najhlavnejší fakt je, že sme do hokejového sveta vyslali hráča, na ktorého sme a budeme pyšní, ktorý nám hanbu neurobí. Dalo sa to vytušiť dávno. Prezerajúc nejeden článok o Tomášovi na tejto stránke by slúžilo k pochopeniu. Otázka ´kam až je schopný zájsť?´, je namieste. S Matesom som sa však stavil, ešte dávno pred oným prvým zápasom. O kofolu. Ak túto sezónu odohrá jeden reprezentačný zápas, platí on. Ak nevydám do konca sezóny najväčší knižný hit na Slovensku, tak ja. A to nieže by sme si nepriali. No po týchto slovách a jeho zanietenosti s odhodlaním jemu vlastným treba povedať, Mates, klobúk dole! Nech ťa tieto zimomriavky na tvojich lícach donesú čo najďalej, uži si to a ukáž aj ďalším talentom v našom kádri, čo ich čaká a čo preto musia ešte urobiť!


Kariérna skúška aj pred Rišom Sabolom

Aj ďalší náš mladík skúša svoje šťastie vo svete. Mladému Rišovi Sabolovi (18) to ani netreba zazlievať. Supertalent spod brankárskej masky je predurčený na kariérny rozkvet nedoziernej podoby. Podkul to výkonmi, ktorými docválal až do tímu juniorského majstra USHL v Amerike, konkrétne do celku Green Bay Gamblers. Krok to veru výrazný, skok v živote mladého Riša nepredstaviteľný. Po skvelých predstaveniach v našej juniorke, na MS 18 i 20 - ročných, ďalšia výzva, ktorú je odhodlaný chytiť pevne do svojich rúk.

V Amerike je necelý týždeň. Letnú prípravu na suchu absolvoval v domovskom Prešove a rozhodoval sa, ako ďalej.“Po skončení minulej sezóny som dostal viacero ponúk. Nechcel som to unáhliť, bral som to pokojne, mojou prioritou bolo ostať v HC ´05, kde som našiel skvelé podmienky, spoluhráčov a kde som mal istotu. Chcel som sa výraznejšie presadiť v A - tíme, do toho však prišla z Ameriky ponuka, ktorú som sa rozhodol prijať. Priznám sa, že niekedy ma prepadli pocity, či som urobil dobre a či som nemal ostať na Slovensku.“ Apriori, ponuka. Pre mladého chalana zaslúžená, taká však už nemusí nikdy prísť. Stať sa môže všeličo. Zachytať na Slovensku si môže všade. Presadiť sa výrazne nehovoriac. Šanca takéhoto razenia kvality a prístupnosti ísť vyššie však nie!“Cesta do Ameriky bola pokojná. Po príchode na miesto určenia ma však neraz prepadla mierna neistota. Nepotešila ma ani správa, že celý môj brankársky výstroj mi neprišiel, niekde sa pozabudol. Prvé tréningy som tak odchytal v požičanom výstroji. Rozprával som sa aj s trénerom, z tej debaty mám dobrý dojem, musím to však potvrdiť na ľade. V kempe sme zatiaľ traja brankári, konkurencia vyzerá dobre. O to viac sa musím snažiť, aj keď nie je to len o hokeji. Život tu je iný, iná kultúra, iné návyky, stravovanie, všetko. Aj časový posun, ktorý stále cítim a vyčerpáva ma. Poradím si však, nato som sem prišiel!“

Uvedomuje si, že ho čaká poriadna porcia odriekania a zatínania zubov.“To je pravda, že sa budem musieť prekonať. Musím si viac veriť, nepoddať sa. Ak si ale zvyknem a odchytám pár zápasov, všetko bude dobré. Tu v Amerike to majú cudzí brankári ťažké, ja ale verím, že dokážem predať svoje výkony a rád by som sa priblížil k svojmu snu, odchytať čo len jeden zápas v NHL. To je však ďaleká cesta. Skúsim to a ak mi to nevyjde, vrátim sa do Banskej Bystrice. Vyčítal by som si ale, keby som to neskúsil.“ Je to tak. Aj ten najkrajší príbeh má svoje rozuzlenie a šťastný koniec až v závere. Uvádza ho mnoho obkľúk a hluchých pasáží, ktorými si ale treba prejsť. Rišo, veľká brankárska nádej Slovenska, ktorý má s klubom platný kontrakt na dva roky, to išiel skúsiť. Držme mu i naďalej palce!