Novinky - 17.08.2012 23:29

Na úvod sezóny príliš krutý výsledok

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

HC Donbass Doneck – HC ´05 Banská Bystrica 6:2 (3:0, 2:2, 1:0)

Góly: 10. Donika (Kochetkov, Wilson), 13. Donika (Kochetkov), 14. Kiiskinen26. Dydykin (Kochetkov), 27. Kašpar (Kiiskinen), 59. Kašpar (Wirtanen, Esipov) – 29. Lamper(Petro, Novajovský), 39. Matoušek (Hudec, Grman)

Vylúčenia na 2 min.: 1:6, navyše Belukhin (Doneck) 5 min. + do konca stretnutia za údery do krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Štefík – Babeliak, Greguš200 divákov

HC Donbass Doneck: Ersberg - Puystola, Wilson, Podhradský, Obšut, Pilař, Dydykin, Esipov, Lyutkevich - Kiiskinen, Wirtanen, Kašpar - Pettersson, Nedorost, Dadonov - Kochetkov, Belukhin, Varlamov - Kvitchenko, Koksharov, Donika

HC ´05 Banská Bystrica: Slipčenko - Grman, Ketner, Styk, Richter, Novajovský, Kubka, Predajniansky, Bambúch - Hvila, Hudec, Matoušek - Nemček, Heizer, Novák - Petro, Češík, Lamper - Dolník, Zigo, Šimun

V otváracom zápase Memoriálu Pavla Zábojníka si prvú ostrú prípravnú previerku odkrútilo naše mužstvo, proti ktorému sa postavil ukrajinský veľkoklub Donbass Doneck – mužstvo vedené slovenským lodivodom Júliusom Šuplerom k nám bolo výsledkovo nemilosrdné, po dobrom výkone sme mu podľahli pomerne vysoko - 2:6.

Otváracie minúty zápasu k nám boli prívetivé. Vstúpili sme doň rovnými nohami, umne sme pokryli stredné pásmo a počiatočný herný deficit hráčov sme nahrádzali obetavosťou, a aj sme pohrozili, v 3. min to skúšal Dolník, v 8. min. Zigo. Táto pasáž bola dobrá, nabúral ju však prvý gól v našej sieti, úplne zbytočný. Akciu za našou bránkou zúročili Šuplerovci na gólovú dorážku. Porážku, tú srdcovú, sme skoro dostali v 13. min, 2 góly v našej sieti prišli po rozháraných prihrávkach, zakončenia to boli parádne... Najprv Donika príklepom prestrelil Slipčenka, o moment nato si hluchý puk cez stred nášho obranného pásma prilepil na puk Kiiskinen, a následne poslal do ľavého rohu - 3:0. Naši hráči sa, našťastie, z gólových rán do výsledkového srdca rýchlo spamätali, a odpovedali nebezpečnými pokusmi Predajnianskeho a Heizera. Vzhľadom k hernému obrazu dopadla prvý tretina nedobre.

Tá druhá nám patrila. Vstúpili sme do nej s ekrazitom, nebojácne, vypili sme si však opäť kalich horkosti do holého dna. V presilovke sme inkasovali štvrtý gól a keď reťazec nakopených chýb v našom pásme zúročil na gól do odkrytej brány Kašpar, bolo 5:0 pre Doneck, a bolo zle!! Aspoň sme rýchlo dokázali odpovedať a zastavili padajúcu výsledkovú lavínu. Po šikovnosti a skvelej prihrávke Petra tvrdo a presne vystrelil Lamper a čiastkovo znížil 5:1. Po našom prvom góle sme prepli na ešte vyšší prevodový stupeň, o sebe vedieť dali strely Matoušeka, Hvilu či Richtera, boli sme blízko k ďalšiemu gólu, dosiahli sme ho v 39. min, keď Hudec rozprávkovo obslúžil Matoušeka - ten nekompromisne k tyčke skóroval 5:2.

Tretie dejstvo sme otvorili najlepšie. Brankára Donbassu ohrozili strelami Kubka s Grmanom, hrali sme koncentrovane, rozumne, do karát nám zahralo aj vylúčenie hráča súpera na 5 minút a do konca zápasu za faul na Lampera do oblasti hlavy a krku. V presilovke nám chýbal pokoj, kľud, rozvaha, na jej konci ju preťalo naše vylúčenie. Hrali sme však otvorené partiu, žiadne alibistické „murovačky“, žiadne skrývačky po rohoch klziska, hra na istotu. V závere sme mali viacero sľubných šancí, v tom najväčšom tlaku pred bránou súpera sme z brejku inkasovali aj šiesty gól, ale i napriek vysokej gólovej nádielke v našej sieti sme odohrali dobrý zápas, nato, že to bol vôbec náš prvý zápas v príprave, až prekvapujúco.

V pozápasových samostatných nájazdoch sme prehrali 2:3, keď sme po perfektných pokusoch Hudeca s Matoušekom viedli už 2:1, napokon nám špičkoví technici v radoch Donecka nedovolili požiť aspoň túto slabú náplasť útechy.

Postava zápasu v drese HC ´05

Tomáš Matoušek. Chuť z prebiehajúcej prípravy „predal“ na ľade vynikajúcim výkonom. Center našej prvej formácie hral skvelo, snáď ako jediný vedel v súbojoch prevýšiť hráčov súpera. Presne rozohrával puky, účelnými prihrávkami menil rytmus hry, dohrával každý súboj. Odmenou za oduševnený výkon mu bol gól, brankára súpera si pekne vychutnal i pri nájazdoch, celkovo sršal kvalitou, jeho výkonnostný pokrok je ohromný!

Úroky vysokej efektivity

Po takomto výsledkovo rezultáte by sa zrejme ťažko hľadali pozitíva, ktoré by zasýtili pozitivizmom. Predsa sa našli a bolo ich niekoľko. Trošku sme trpeli na fakt, že sme po odrieknutí zápasu s Popradom neboli v hernej pohode, zápasový deficit na hráčov bol vidieť. V svojej premiére na lavičke teda ani Vladimír Országh nemohol mať veľké oči. Právom. O to väčším, že sa nám postavil klub, datujúci svoj vznik v roku 2001, no majúci na svojom konte dva posledné tituly na Ukrajine. Že to s napredovaním klubu myslia jeho činovníci vážne svedčí i fakt, že ako nováčik okúsi ruskú KHL. Mená ako Podhradský, Nedorost či Obšut majú byť zárukou úspechu. V Donecku sa netaja, že tak, ako ropný magnát Achmetov urobil z futbalového Šachtoru Doneck silný stredoeurósky klub, radi by vytvorili z Donbassu podobnú značku kvality, nemožné to nie je. Obzvlášť po takej efektivite, akú ponúkli v zápase s nami. Výsledkovo nás zmazala práve ich kvalita v útoku, pre nás tvrdá, na kvalitu zakončovateľov v červených dresoch sa však oplatilo pozrieť.