Novinky - 07.05.2012 12:13

Rozprávali sme sa s Peťom Novajovským

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

V „balíku“ s Lukášom Novákom k nám na hosťovanie zo Spišskej Novej Vsi prišiel Peter Novajovský (22) a očakávané naplnil. Výborne zapasoval do súkolia kabíny a od prvého dňa pobytu tu v Banskej Bystrici potvrdzoval, že je spoľahlivým hráčom, ale i človekom. Inteligentne pôsobiaci Peťo je rozhľadený, brúska života na ňom zanechala rozumné črty. 

Odchovanec Slovana Bratislava si to v kariére celkom slušne „rozohral“. Aj keď to sprvu na hokej nevyzeralo, úsilím sa dopracoval na sľubnú koľaj svojej kariérnej cesty. „Prvé kroky k hokeju som robil vo veľmi útlom veku, spomínam nato veľmi rád, pretože som sa najprv venoval futbalu, až neskôr ma rodičia dotlačili na hokej. Bolo to za Slovan, spomínam si aj na prvý zápas v živote, bolo to v Piešťanoch. To obdobie bolo plné symbolík, hrával som spočiatku v útoku, neskôr sme raz v Nitre mali málo obrancov, skúsil som to a tento flek mi ostal dodnes.“ V Slovane je to ako všade náročné, konkurencia vždy veľká, Peter sa nestratil. „Nároky na hráčov tam boli vždy vysoké, no mal som trénerov, ktorí mi dali veľa. Spomeniem Ivana Dorniča, Andreja Výboha či pána Antala. Po dorasteneckých a juniorských rokoch som sa tu prvýkrát dotkol i seniorského hokeja. Do A- tímu ma vytiahli tréneri Cíger s Miklošovičom, bolo to super, no bol som na vážny hokej ešte príliš mladý a tak som odišiel na hosťovanie.“

Voľba padla na Spišskú Novú ves, odkiaľ sa na úplný koniec prestupového obdobia pobral do HC ´05. „Zo Spišskej bola ku koncu snaha odísť, upadalo to tam, aj keď herne mi tam pôsobenie veľmi pomohlo. Tu v Banskej Bystrici však ešte viac, zavolali ma sem, prikývol som a vôbec tento krok neľutujem. Bol som veľmi spokojný, našiel som tu výborný kolektív, skvelých trénerov, ľudí, všetky moje očakávania sa naplnili“. Do mužstva sa integroval rýchlo, rovnými nohami zapadol do obranných šíkov "baranov", hral dobre pozične, bez chýb. „Do mužstva som prišiel pred záverom základnej časti. Bol som nový, mal som tú možnosť sa na našu hru pozerať trochu inými očami, preto hovorím, že sme mali naviac. V zápasoch sme hrali dobre, no nedávali sme z veľkých šancí góly, chýbalo nám to povestné české „šťastíčko“. Bolo to vidieť aj v play - off s Košicami, séria bola vyrovnaná a čo ako sme dobre hrali, postupoval súper. Škoda.“ Svoje rozprávanie zabalil do úprimného šatu. Čo si myslel, to povedal. Prejavil sa aj na klzisku. V 9 zápasoch základnej časti a v 5 v play - off si stihol u ľudí vystavať dobrý názor na svoju výkonnosť. Na hráča s číslom 88 bolo spoľahnutie.

Na svoje sny v mladosti preto spomína rád, no i s rezervou, že sa mu ešte môžu splniť.„Keď som bol mladší, vždy som sníval o NHL. Takto triezvo však hovorím, že mojím prvotným základom je udržať sa v extralige a výkonnostne sa zlepšiť.“ Chcel by si napríklad zahrať za Slovan v KHL? „Určite áno, bola by to výzva i prestíž, no Slovan bude nakupovať, šanca pre mňa tu teraz nie je.“ Mimochodom, v čase nášho rozhovoru , bolo to počas semifinále, uhádol správne víťaza súťaže. Určite zavážila jeho citeľná intelektualita. Vo voľnom čase rád športuje, alebo oddychuje doma na záhrade. V pohodlí gauča si pozrie seriál Priatelia či zaujímavé filmy. Rád si pochutí na maminej strave, halušky, maďarský či segedínsky guláš, musí doniesť na koštovku... Najradšej pije minerálku, vyberavý nie je ani v hudbe, má rád všetky žánre, z každého rožku trošku. Hokejovým vzorom mu je Mišo Sersen, jeho švagor. Ako tím tučniaci z Pittsburghu.

Takto po sezóne už len spomína, oddych má už za sebou a už sa pomaličky pripravuje na novú sezónu. Rád by sa do Banskej Bystrice ešte vrátil. „Mám z pôsobenia v HC ´05 dobrý pocit, sú tu fajn fanúšikovia, prajné prostredie, nápomocné mi bolo vedenie, bol by som rád, keby som tu bol opäť. Momentálne sa pripravujem individuálne, chodím do posilňovne, behávam, hrám inline hokej, chcem sa čo najzodpovednejšie pripraviť. Oddýchol som si, doma na záhrade načerpal veľa síl, už sa teším na sezónu!“.  To akiste i všetci fanúšikovia nášho klubu. Je pred nami ešte veľmi dlhý pôst, no mužstvo sa už začína formovať, začína dostávať prvé, mladé obrysy a uvítali by sme, keby sme ho stavali aj na takom rozumnom a kvalitnom hráčovi, akým je Peťo Novajovský. Stále mladý bek si u nás môže ešte viac pootvoriť cesty k výraznejšiemu presadeniu sa a môže nám v obranných pasovačkách výrazne pomôcť. Ako bude, to sa necháme prekvapiť už najbližšou budúcnosťou.