Novinky - 19.02.2012 20:05

Kostúrov shutout proti favoritovi, Slovan nemal šancu

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita

HC'05 Banská Bystrica - HC Slovan Bratislava 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Góly: 28. Ján Sýkora (Kristoffersson, Jokila), 33. Zuzin (T. Hričina, Heizer), 35. Jabrocký (Kútny, Miroslav Hlinka), 51. Grman (Heizer)
Vylúčení: 6:5 na 2 min, navyše: 40. Švarný (Slovan) na 10 min za nešp. správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - M. Korba, P. Korba, 2017 divákov

Banská Bystrica: Kostúr - Huba, M. Grman, Cebák, Brňák, Kubka, Bambúch, Beňa, Novajovský - Ján Sýkora, Jokila, Kristoffersson - Jabrocký, Miroslav Hlinka, Kútny - L. Novák, Pulliainen, M. Kokavec - Zuzin, Heizer, T. Hričina
Slovan: Karhunen - Dobroň, Švarný, P. Frühauf, I. Ďatelinka, Štajnoch, L. Kozák, Jerofejevs - Šatan, Lipiansky, L. Hudáček - Kukumberg, M. Hudec, M. Bartánus - D. Skokan, Bulík, M. Bakoš - Buc, Preisinger, Harvey

V Banskej Bystrici sa hral zaujímavý a kvalitný hokej. Mužstvá sa v úvode slušne rozstrieľali, ale brankári neriešili obzvlášť nebezpečné situácie. Vyložené šance chýbali, no útoky sa striedali z jednej strany na druhú a diváci sa mali na čo pozerať. Až v 9. min sa rútil sám na gólmana hostí Pulliainen, no neprekonal ho. Banskobystričania potom nevyužili dve presilové hry, najväčšiu príležitosť mal v 16. min Jabrocký, ktorý sa v tlačenici pred Karhunenom nepresadil. Slovanisti pohrozili o minútu neskôr, Lipiansky mieril tesne vedľa odkrytej bránky "baranov" a následne nedal puk za Kostúra ani Šatan.

Ani v druhej tretine spočiatku fanúšikovia nevideli veľa vyložených šancí, v 24. min mohol ťažiť z chyby Hubu hosťujúci Šatan, ale Kostúr bol proti. Domáci však využili tretiu presilovku v zápase, opäť si v nej vytvorili dobrý tlak a v 28. min po Kristofferssonovej strele spoza kruhu tečoval puk za Karhunena Sýkora. Slovan mohol vyrovnať v 32. min, Kubka nezachytil na útočnej modrej čiare puk a Skokan prešiel po pravej strane až pred Kostúra, ale neprekonal ho. Pravidlo nedáš - dostaneš ulpatnil o pár sekúnd Zuzin, keď šikovne tečoval nahodený puk Hričinu od mantinelu - 2:0. V 34. min mal obrovskú šancu na hokejke Hudáček, na Kostúra vyskúšal blafák, no brankár Banskej Bystrice predviedol bravúrny zákrok. Domáci aj napriek dvojgólovému vedeniu nepoľavili v aktivite a vyplatilo sa. V 35. min po Kútneho príhrávke Jabrocký na dvakrát prekonal gólmana hostí - 3:0. O minútu neskôr mal ešte dobrú možnosť Kokavec. Slovanisti však v závere druhej tretiny hrali až dve presilovky, z toho osem sekúnd piatich proti trom, no domáci sa ubránili, navyše sólo v oslabení nevyužil Grman.

Hostia sa na začiatku tretej tretiny snažili korigovať nepriaznivý stav. V 44. min mal dostatok priestoru Šatan, ale puk poslal iba do bočnej siete Kostúrovej svätyne. Slovan mal potom možnosť presilovej hry, ale v nej sa nevedel dostať do útoku, naopak Pulliainen zakončoval pred Karhunenom, ale fínsky mikrosúboj dopadol v prospech brankára Bratislavčanov. Slovan potom ochladol, čo využil Grman, keď po vyhratom buly dostal od Heizera puk a kapitán Banskobystričanov od mantinelu "oblúčikom" prekvapil gólmana hostí - 4:0. Hokejisti z hlavného mesta mali potom možnosť streliť gól v dvoch presilovkách, ale Kostúr ukazoval svoje umenie a privádzal súpera do zúfalstva. Napokon si udržal čisté konto, v závere predviedli domáci hokejisti v retrodresoch exhibíciu.

Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Prvá tretina bola z oboch strán opatrnejšia, šancí bolo pomenej. Naštartovala nás až presilová hra v druhej tretine, ktorú sme konečne využili. Potom sme strelili aj ďalšie góly a do tretej časti sme išli s tým, že výsledok udržíme. Aj keď nás perfektný fanklub poháňal dopredu, stále sme mysleli na zadné dvierka a čakali sme na príležitosť. Vytvorili sme si šance, chlapci podali perfektný výkon a som rád, že sa vrátila do tímu a na tento štadión pohoda pred zápasmi play-off."

Jan Neliba (tréner Slovana): "Víťazstvo domácich je zaslúžené. Do zápasu nastúpili s väčším nasadením, a to sa odrazilo aj na ľade. Výsledok je pre nás krutý, ale taký je hokej. Bolo to o bojovnosti, ktorej mali domáci viac a my na tom musíme zapracovať, ak chceme byť úspešným tímom. Čaká nás veľa práce, najmä po mentálnej stránke."