Tipos Extraliga - 30.03.2017 13:30

Nitru sme už pred rokom trápili. Bojujeme za každého stavu

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Sedem zápasov za 12 dní museli odohrať hokejisti Žiliny, kým postúpili do semifinále Tipsport ligy. Napokon zlomili odpor Zvolenčanov až v siedmom súboji na domácom ľade, v ktorom zvíťazili 3:2. Nemalý podiel na celkovom úspechu MsHK má brankár Tomáš Tomek, ktorý odchytal všetky zápasy vyrovnanej série.

"Prehrávali sme 0:1, 1:2, dostali sme gól v našej presilovke, ale nezlomilo nás to. Bojovali sme za každého stavu. Každý vydal zo seba maximum, podarilo sa nám to otočiť a ubrániť do víťazného konca,“ uviedol Tomáš Tomek k zápasu číslo 7 v rozhovore.

Žilinskí „vlci“ aj v závere série zostali verní "pravidlu", že najprv nechali skórovať súpera a potom museli otáčať nepriaznivý stav. "V piatich zápasoch sme nechali hráčov Zvolena streliť prvé dva góly, ale ani raz nás to nezlomilo. Ukázala sa sila kolektívu bojovať o víťazstvo za hocijakého stavu,“ pripomenul Tomek. Na otázku, kedy mu bolo vo štvrťfinále najťažšie, 28-ročný skalický rodák odpovedal: "Keď Zvolenčania strelili gól z trestného strieľania v predĺžení šiesteho zápasu a vyrovnali sériu na 3:3, nebolo to príjemné. Hoci sme v jednotlivých zápasoch spočiatku prehrávali, v sérii sme stále boli pred súperom a veľmi sme to chceli dotiahnuť na 4:2. Asi to však tak malo byť, že sme to dotiahli až doma v siedmom stretnutí.“

Tomek sa v sérii proti Zvolenu nemohol sťažovať na málo práce. Z hokejok súperových hráčov smerovalo na neho v priemere 30 striel a viac, ambiciózny brankár to však veľmi neriešil. "Tridsať striel je taký štandard, je mi však jedno, či je to 20, 30 alebo 40 striel. Sústredím sa na každú jednu tak, ako keby mala byť v zápase posledná. Zvolen mal šikovných útočníkov a nepríjemné protiútoky, ale chlapci mi smerom dozadu pomohli, ako sa len dalo,“ skonštatoval žilinský gólman.

Postup do semifinále je pre žilinský hokej druhý najväčší úspech v histórii klubu v ére slovenskej samostatnosti po senzačnom zisku titulu v sezóne 2005/2006. Najbližším súperom "hladných vlkov" bude majster z Nitry. "Hrali sme proti Nitre aj pred rokom vo štvrťfinále, a myslím si, že sme ich poriadne potrápili. Bolo to síce 0:4 na zápasy, ale dvakrát sa muselo ísť do predĺženia a raz rozhodli aj nájazdy. Nitra bude určite favorit, ale my to nejdeme len tak odohrať. Chceme bojovať a pokúsiť sa o postup,“ sľúbil Tomek. Zatiaľ čo Nitra má po hladkom postupe cez Poprad (4:0) už 9 dní voľno, Žilina potrebuje v najbližších dvoch-troch dňoch dobiť baterky pred vstupom do semifinálovej série. Prvý zápas sa hrá pod Zoborom v pondelok 3. apríla.

"Teraz máme dva dni úplného voľna bez hokeja. Stretneme sa v sobotu na tréningu. Budeme sa zaoberať aj analýzami hry súpera a v pondelok to vypukne. Fanúšikom odkazujem, nech nám držia prsty a nech prídu na domáce zápasy v takom počte ako v závere série proti Zvolenu,“ pokračoval Tomek.

Na otázku, čo si myslí o zložení semifinálových dvojíc, kde okrem favoritov z Banskej Bystrice a Nitry netradične figurujú aj Martinčania a Žilinčania, Tomek odvetil: "Znamená to, že naša liga je vyrovnanejšia ako predtým. Už základná časť ukázala, že aj posledný mohol pokojne zdolať prvého. Bolo by to celkom zaujímavé, keby sa do finále dostali Martin a Žilina. to by bol ´randál´na štadióne, ale radšej nepredbiehajme. Pred sebou máme Nitru,“ uzavrel Tomek.