Tipos Extraliga - 11.03.2017 11:51

Rozhodnuté: V hre už iba dve postupové miestenky

Zdroj: hkdukla.sk, huste.tv

V nedeľu čaká hokejistov posledné kolo základnej časti Tipsport ligy. V zápase medzi Duklou a Novými Zámkami, ktorý sa na Zimnom štadióne Pavla Demitru začína od 17:00, sa v priamom súboji rozhodne o poslednom postupujúcom do play-off.

Trenčania mohutným finišom stiahli náskok Zámkov na tri body a v nedeľu potrebujú na postup získať tri body, všetky ostatné výsledky posunú do vyraďovacích bojov ich súpera. 3.januára Trenčania prehrali v Mikuláši vysoko 3:8 a ich strata na play-off narástla. Na deviate Zámky vtedy strácali sedem bodov. Prišlo k trénerskej zmene, kormidla sa ujal Ján Kobezda, v spolupráci s dvojicou Pénzeš-Čacho sa podarilo postupne náskok súperov skresať a udržať si reálnu nádej na postup do vyraďovacích bojov. 27.januára ale prišiel úder, z ktorého sa všetci ťažko spamätávali, náhle úmrtie Jána Kobezdu poznačilo atmosféru, prinieslo ďaľšie zmeny. Ďaľšie svetlo v tuneli v tejto náročnej sezóne prišlo na konci prestupového obdobia, mužstvo sa posilnilo o dôležitých hráčov, ale potom prišli dlhodobé zranenia štyroch kľúčových hokejistov. Cez všetky príkoria a nepríjemnosti tohto ročníka sa mužstvo dokázalo dostať, záverečným finišom si pripravilo pozíciu, z ktorej nakoniec môže v nedeľu postúpiť do play-off. Potrebuje ešte posledný krok, zdolať Nové Zámky v riadnom hracom čase. Potom bude mať Dukla rovnako bodov, ale lepšie vzájomné duely, ktoré sú rozhodujúcim kritériom. Mužstvo, ktoré dokázalo pod vedením trojice Pénzeš – Kosa – Čacho vyhrať posledné štyri duely, potrebuje piatu časť víťaznej šnúry.

Proti bude ambiciózny nováčik z Nových Zámkov, ktorý takisto v sezóne viackrát menil trénerov, až pod vedením Štefana Mikeša dokázalo mužstvo ožiť, získavať víťazstvá a body. Kým pred príchodom tohto trénera sa Zámky krčili na poslednom mieste, momentálne ešte siahajú na šiestu priečku. Lenže tak, ako môžu skončiť na šiestom mieste, môžu aj spadnúť do baráže. Ich úloha je jednoznačná, potrebujú v nedeľu aspoň bod. V posledných deviatich zápasoch po reprezentačnej prestávke získali hokejisti Nových Zámkov 19 bodov z 27 možných, z toho 18 na domácom ľade, kde vyhrali šesť duelov. Vonku to až také bodonosné nebolo. Priviezli síce bod zo Žiliny, ale v Košiciach, aj Banskej Bystrici prehrali. Veľkou posilou sa ukázal ruský útočník Stanislav Kučkin, ktorý v týcho deviatich zápasoch nazbieral 12 bodov (7+5). V Trenčíne dokázali Zámky v sezóne raz zvíťaziť v predĺžení, hoci po kontroverzne nariadenom trestnom strieľaní, ktoré nakoniec komisia rozhodcov posúdila po proteste ako nesprávne nariadené. Vo vzájomných zápasoch sa väčšinou hrali vyrovnané duely, Zámky majú o bod viac, ale trojbodové víťazstvo Trenčanov by mohlo všetko v nedeľu otočiť.