Program
Tenis - 04.02.2024 17:04

Slovensko šokovalo Srbov a víťazí 4:0

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: TASR

Národný tenisový tím mužov zaznamenal najväčší úspech za ostatné roky, keď postúpil do skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára. Od zmeny formátu medzinárodnej súťaže do tohto formátu je to naša premiérová účasť vo Finals. Pred dvomi rokmi nám ušla po tesnom a tuhom päťzápasovom boji s Talianskom, minulý rok nás vyradilo Holandsko. Našim tohtoročným súperom bolo vysoko favorizované Srbsko a zrodila sa senzácia v podobe slovenského víťazstva 4:0. Hrdinami v Kraljeve boli Lukáš Klein, Alex Molčan, Igor Zelenay a Lukáš Pokorný, ktorí zdolali svetovú 40-ku aj 53-ku.

Naši vynikajúco začali už prostredníctvom piatkových dvojhier. Lukáš Klein zdolal Miomira Kecmanoviča 7:6 a 6:2, aby ho úspešne doplnil Alex Molčan triumfom nad Dušanom Lajvičom 4:6, 6:2 a 6:0. Nasledovala štvorhra a v nej o srbské prežitie zabojoval po Kecmanovičovom boku Nikola Čačiča. Obrat sa však nekonal a rozhodujúci bod na stranu zverencov zastupujúceho kapitána Ľubomíra Kurhajca ukoristilo duo Zeleny - Klein. Štvrtý zápas bol už len formalitou, navyše mal len 27-minútové trvanie. Lukáš Pokorný pri svojom daviscupovom debute viedol nad Láslom Djerem 4:3 a ten mu zápas skrečoval.

"Je to vynikajúce a chlapci nám všetkým urobili radosť. Pred zápasmi sme tomu až tak veľmi neverili, no, samozrejme, je to teraz o to príjemnejšie. Myslím si, že takýchto zápasov bolo viac. Vyzdvihol by som však opäť výkony našich tenistov, lebo Lukáš Klein aj Alex Molčan hrali proti rebríčkovo vyššie postaveným hráčom a hrali výborne v oboch zápasoch. Dnes to vo štvorhre vyzeralo vyrovnane, tak 50 na 50, ale tým, že naši vyhrali tajbrejk v prvom sete, tak im narástli trochu krídla. Získali viac sebavedomia a je to príjemné a veľmi pekné. Veľmi sa z toho teším," hodnotil prezident Slovenského tenisového zväzu Miloslav Mečíř.

V septembri si finálový turnaj Davis Cupu zahrá šestnásť tímov, ktoré rozdelia do štyroch skupín. Najlepšie dva z každej z nich postúpia do novembrovej vyraďovacej fázy v španielskej Malage. Vopred malo istú účasť Taliansko s Austráliou, rovnako ako Veľká Británia a Španielsko. Do Finals sa nezmestili tímy Chorvátska, Švajčiarska, Ukrajiny či Argentíny. Na ich úkor postúpilo Belgicko, Holandsko, USA alebo Kazachstan.

Srbsko - SLOVENSKO 0:4
Miomir Kecmanovič - Lukáš Klein 6:7 (2), 2:6
Dušan Lajovič - Alex Molčan 6:4, 2:6, 0:6
Nikola Čačič, Kecmanovič - Igor Zelenay, Klein 6:7 (4), 3:6
Lukáš Pokorný - Laslo Djere 4:3 - skreč