Program
Tenis - 27.11.2023 09:13

Taliansko na tenisovom tróne po 47 rokoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Tenisti Talianska druhýkrát v histórii triumfovali v Davisovom pohári. Vo finálovom zápase na tvrdom povrchu v Malage vyhrali po dvojhrách nad Austráliou 2:0, keď rozhodujúci druhý bod získal Jannik Sinner po víťazstve nad Alexom de Minaurom 6:3, 6:0.

Pre Talianov to bol prvý titul v Davisovom pohári od roku 1976, keď zdolali Čile. Na pomyselnom tróne vystriedali Kanaďanov, ktorí triumfovali v roku 2022. Austrálčania prehrali druhé finále v priebehu dvoch rokov, no naďalej sú s 28 titulmi druhá najúspešnejšia krajina Davisovho pohára po USA (32). Taliani zdolali na ceste k zisku "šalátovej misy" Švédsko (2:1), Čile (3:0) a následne prehrali s Kanadou (0:3). Vo finálovom turnaji zdolali po rozhodujúcich štvorhrách Holandsko (2:1) a aj Srbsko, za ktoré nastúpil aj Novak Djokovič. Toho dokázal Sinner zdolať 6:2, 2:6, 7:5 a následne spoločne s Lorenzom Sonegom uspeli vo štvorhre (6:3, 6:4).

V prvom finálovom zápase si Matteo Arnaldi poradil s Alexeiom Popyrinom v troch setoch 7:5, 2:6, 6:4. Kľúčový druhý bod získal Sinner po pomerne jednoznačnom priebehu. De Minaur síce vstúpil do zápasu čistou hrou, no Sinner rýchlo otočil na 3:1 a set doviedol do víťazného konca - 6:3. Druhé dejstvo už bolo v réžii talianskeho reprezentanta, ktorý trikrát brejkol súpera a ten napokon nezískal ani gem. Sinner zdolal de Minaura aj v šiestom vzájomnom zápase.

"Mám obrovskú radosť, že sa nám druhýkrát v histórii podarilo vyhrať Davisov pohár. V zlomových momentoch sme ukázali, že sme silný tím. V sobotu v semifinále proti Srbsku sme boli loptičku od prehry, teraz tu oslavujeme. Mám za sebou skvelú sezónu, toto je čerešnička na torte. Dnešný triumf patrí aj Matteovi Berretinimu, ktorý má za sebou množstvo zranení a v Malage nám nemohol pomôcť na kurte, no o to viac nám fandil na lavičke," povedal hlavný strojca talianskeho triumfu Sinner. "Som hrdý, že mám v tíme takých skvelých chlapcov. Sme ako jedna rodina. Ďakujem aj skvelému publiku a talianskym fanúšikom, ktorí nás v Malage vytrvalo povzbudzovali. Po prehre 0:3 s Kanadou v skupinovej fáze finálového turnaja v Bologni nás mnohí odpisovali, no dokázali sme vstať z popola a teraz tu stojíme s cennou trofejou," dodal kapitán Talianska Filippo Volandri.