Program
Tenis - 21.11.2023 08:51

Zosadí niekto Kanadu z tenisového trónu?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Na webe jojsport.sk si budete môcť nerušene vychutnať priebeh tenisovej tímovej súťaže mužov, ktorá býva neoficiálne označovaná aj ako "tenisové majstrovstvá sveta". Vybrané zápasy vyraďovacej časti Davis Cup Finals 2023 odvysielame aj v našom televíznom priamom prenose a zoznam ašpirantov na Šalátovú misu je už len osem. Štrnásťčlenné osadenstvo sa v základnej časti turnaja pobilo počas septembra a sito cez štyri základné skupiny poslalo ďalej len rovnú polovicu. Figurujú medzi nimi aj obhajcovia prvenstva z Kanady či ich minuloročný finálový oponent z Austrálie. Veľké odhodlanie uspieť však v skupine ukázala aj Veľká Británia alebo Česko.

Štvrťfinálové dvojice tvorí Veľká Británia so Srbskom, Kanada - Fínsko, Česko - Austrália a Taliansko proti Holandsku. Na kurt Palacio de Deportes José María Martín Carpena sa prirodzene dostanú veľké mená tenisového sveta, medzi ktorými sa vyníma Djokovič, Sinner, de Minaur, Griekspoor alebo deblová hviezda Skupski. Novak Djokovič krátko pred štartom vyraďovacích bojov viackrát zdôraznil, že je pre jeho kariéru dôležité uspieť aj s reprezentačným tímom a na tohtoročnom Davis Cupe si hodlá dať veľmi záležať. Forma svetovú jednotku rozhodne poslúcha a ovládla Turnaj majstrov a predtým turnaj v Paríži, Cincinnati aj US Open.

Play-off Davis Cup Finals 2023 sa hrá od utorka 21. novembra

Briti sa budú musieť zaobísť bez zraneného Dana Evansa a Andyho Murrayho. Úlohy lídra sa v ich zostave chopí Cameron Norrie, aktuálne 18. muž svetového rebríčka. Kanadský tenis je na nohách potom, ako ženy pred necelými dvomi týždňami opanovali Pohár Billie Jean Kingovej a Kanada tak aktuálne kraľuje tímom vo svetovom tenise medzi mužmi aj ženami. Felix Auger-Aliassime či Vasek Pospisil budú teraz prvenstvo obhajovať v silnej konkurencii. Začínajú proti Fínsku, azda najprekvapivejšiemu členovi elitnej osmičky, keďže v skupine za sebou nechalo Američanov i Chorvátov.

Domáce Španielsko si miesto vo štvrťfinále nevybojovalo a na jeho úkor tu hrajú napríklad Česi. Ich aktuálnou singlovou jednotkou je Jiří Lehečka, ktorý v Málage nechýba. 47 rokov trvajúce čakanie na triumf v Davis Cupe by radi uťali Taliani, spoliehajúci sa na s chuťou hrajúceho finalistu ATP Finals Jannika Sinnera, kým Austrália sa pokúsi pridať titul s poradovým číslom 29 cez výkony Alexa de Minaura, Maxa Purcella či aktuálne štvrtého najlepšieho deblistu sveta, skúseného Matthewa Ebdena. Silu Holanďanov vo februári spoznalo na vlastnej koži aj Slovensko. Vo štvrťfinále hrá s Talianmi, pričom disponuje dvomi hráčmi v elitnej svetovej päťdesiatke.