Program
Tenis - 09.11.2023 11:56

Slovensko je proti Argentíne favoritom. Nezľaknúť sa toho

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské tenisové družstvo žien má pred sebou ďalšiu prekážku, konkrétne Argentínu. Víťazstvo v domácom prostredí potrebuje na to, aby si obnovilo pozíciu medzi ašpirantmi na finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej, kde sa v apríli preťahovalo s Taliankami a prehralo tesne 2:3. Tím Mateja Liptáka bol pred žrebom tejto fázy najvyššie nasadeným, kým Argentínčanky figurovali najvyššie medzi nenasadenými. Mená ako Nadia Podorosková, María Lourdesová Carléová alebo Julia Rierová veľkými pojmami na scéne WTA nie sú. Pri tímovej súťaži však vždy platí, že má svoje špecifiká a líši sa od bežných okolností, za ktorých sa stretáva svetová 64-ka so 146-kou.

Práve v elitnej sedemdesiatke sa nachádza momentálne najlepšie umiestnená slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová. Viktórii Hrunčákovej patrí miesto tesne pod prvou stovkou. Súpera sme spoznali počas májového žrebu v Londýne a do úvahy pripadalo aj Maďarsko, Holandsko, Rakúsko, Kolumbia, Južná Kórea, Švédsko a Srbsko. Druhý raz po sebe budeme mať v súboji výhodu domáceho prostredia a hrá sa v bratislavskom NTC.

Billie Jean King Cup je rozdelený do štyroch vetiev - finále, kvalifikácia, play-off a skupinová časť. Dvanásť najlepších tímoch si každoročne zabezpečí miestenku vo finálovom turnaji, pričom miestenky oň sa rozdávajú v kvalifikačnej baráži. Slovensko je aktuálne o jedno poschodie nižšie, vo finále play-off. Víťaz sa dostane do kvalifikácie finálového turnaja, zdolaní sa opäť bude musieť predrať cez kvalitatívne slabšieho súpera, kde je už konkurencia rozdelená podľa regionálneho princípu.

Súboj Slovensko - Argentína sledujte live na Joj Športe

Historicky jediný fedcupový súboj medzi Slovenskom a Argentínou sa hral v roku 1998 a duel II. Svetovej skupiny v Buenos Aires vyhrali naše reprezentantky 4:1. Zaujímavou zhodou náhod je, že aktuálne tímové jednotky majú za sebou veľmi čerstvý vzájomný zápas. Pred tromi týždňami v tuniskom Monastire Podorosková zdolala Schmiedlovú 3:6, 6:4 a 7:5. Teraz bude v prospech našej tenistky hovoriť domáce prostredie. Hrá sa 10. a 11. novembra (piatok a sobota), pričom program otvárajú dve dvojhry medzi jednotkami a dvojkami. Na druhý deň si hráčky vymenia súperky a v prípade potreby sa pokračuje rozhodujúcou štvorhrou.