Program
Tenis - 06.11.2023 17:41

Vo finále Billie Jean King Cup sa verí Česku, Taliansku a Francúzsku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Billie Jean King Cup

Dejiskom "2023 Billie Jean King by Gainbridge Finals" bude španielska Sevilla a dvanásť najlepších ženských tenisových tímov sveta zabojuje o trofej, ktorú stále mnohí poznajú viac pod starým názvom Fed Cup. Od 7. do 12. novembra privíta Estadio La Cartuja hráčky ako Markéta Vondroušová, Caroline Garciová, Jelena Rybakinová či Belinda Benčičová. Družstvá sú rozložené do štyroch základných skupín, kde sa hrá štandardne každý s každým a najlepší postúpia do semifinále.

Turnaj nesie od septembra 2020 meno 39násobnej grandslamovej šampiónky Billie Jean Kingovej. Cesta do jeho finálovej fázy sa pre jednotlivé výbery líšila. Kým obhajkyne prvenstva zo Švajčiarska, rovnako ako strieborné Austrálčanky, mali miesto isté, ďalšie museli absolvovať aprílové barážové duely. Poľkám bola udelená divoká karta a kvalifikačným cyklom tak prejsť nemuseli. V Seville nebude chýbať ani domáce Španielsko, ktoré si poradilo s Mexikom. Na pozadí celého turnaja bude prebiehať aj oslava 50. narodenín Medzinárodnej tenisovej federácie, ktorá zastrešuje mužskú aj ženskú tímovú súťaž.

Dvanásť rôznych víťazov v minulosti mal tento pohár a v najaktuálnejších piatich edíciách sa na tróne vymenilo päť rôznych krajín. Tento rok sa celkom verí Českej republike, Taliansku či Francúzsku. V zostave našich susediek spomenutú Vondroušovú dopĺňa Barbora Krejčíková a Marie Bouzková. Ide o jediný tím, ktorý má hneď dve členky elitnej dvadsiatky singlového rebríčka WTA a k tomu aj kvalitnú deblovú dvojicu. Vo Francúzsku Garciovú dopĺňa Varvara Grachevová. Talianskou výhodou je vyrovnaná kvalita hráčok vo dvojhre (Paoliniová, Cocciarettová a Trevisanová), keďže ide prakticky o tri susedky vo svetovou renkingu, avšak absentuje kvalita pre štvorhru.

Skupinovým zápasom sa budeme venovať aj v našich priamych prenosoch. Prvé výmeny sa rozohrajú v utorok medzi Austráliou a Slovinskom v B-skupine. V otvárací deň pôjde do akcie aj Švajčiarsko s Česko v A-skupine a od stredy sa pridajú aj ostávajúce dve zoskupenia.

Zloženie základných skupín finálového turnaja Billie Jean Kingovej 2023:
A-skupina: Švajčiarsko, Česko, USA
B-skupina: Austrália, Kazachstan, Slovinsko
C-skupina: Španielsko, Kanada, Poľsko
D-skupina: Francúzsko, Taliansko, Nemecko

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora