Program
Tenis - 22.07.2023 17:39

Gréci nás pozvú na staroveký mramorový štadión

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Už zhruba pol roka naše tenisové mužstvo vie, že v súboji I. svetovej skupiny Davisovho pohára bude mať proti sebe Grécko. Náš súper má výhodu domáceho prostredia a tento týždeň doplnil aj niekoľko dôležitých detailov. Hrať sa bude 16. a 17. septembra, čiže v neskoršom z dvoch možných termínov, na viacúčelovom štadióne Panathenaic v Aténach. Mramorový kolos patrí v hlavnom meste medzi najväčšie historické atrakcie, vybudovaný bol v 5. storočí pred naším letopočtom a jeho kapacita na športové akcie je 12 800 divákov.

Oproti predošlému gréckemu daviscupovému vystúpeniu sa zmenila hala, ale nie povrch. Domáci siahli po harde, hoci ich tímová jednotka Stefanos Tsitsipas je kvalitným antukárom, podobne ako náš Alex Molčan. Na tvrdom povrchu sa hrala v aténskom Olympic Sports Complexe aj konfrontácia s Ekvádorom. Rok predtým pozvali Gréci Jamajku na antuku a v roku 2019 sa na aténskej antuke hral turnaj III. európskej skupiny. Medzitým však treba spomenúť domáci súboj s Litvou, pre ktorý hostitelia zvolili hard.

V daviscupovom renkingu sa tento tím nachádza na 42. mieste, Slovensko je 25. Partia z Peloponézskeho polostrova však spravila za pár rokov výrazný progres a od spomenutej lotyšsko-monacko-poľskej konkurencie v tretej divízii sa cez Filipíny, Litvu, Jamajku, Tunisko a Ekvádor prepracovala na prah baráže o Davis Cup Finals. Do tej prenikne víťaz súboja Grécko - Slovensko.

Tím Dimitrisa Chatzinikolaoua z pozície nenasadeného mužstva zdolal v septembri 2022 Tunisko 3:1 a rovnakým pomerom uspel aj proti Ekvádoru vo februári. V hierarchii svetového tenisu sa tak vypracoval veľmi vysoko, kým slovenská bola kolísavejšia. V roku 2022 nám len tesne ušla účasť na šestnásťčlennom finálovom turnaji, keď sme podľahli Taliansku. V hre sme sa udržali výhrou nad Rumunskom 3:1 a vo februári sme prehrali v holandskom Groningene jasne 0:4. Svoju pozíciu tak opäť musíme hájiť. Dôležitým faktom bude, či si teraz proti nám zahrá aj Stefanos Tsitsipas. 24-ročný tenista je piatym hráčom aktuálneho rebríčka ATP, dvojnásobným grandslamovým finalistom a víťazom ATP Finals z roku 2019. V najaktuálnejších dvoch zápasoch sa národnému tímu hlásil, predtým sa mohol oprieť len o jeho brata Petrosa a Michaila Pervolarakisa, ktorý uzatvára najlepšiu svetovú tisícku hráčov.