Program
Tenis - 01.07.2023 12:54

WTA plánuje do desiatich rokov vyrovnať prize money mužov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Ženský tenis ide vpred a WTA dlhodobo bojuje za to, aby boli prémie za triumfy na najprestížnejších negrandslamových turnajoch rovnaké, ako u mužov. Najnovšie prišla dokonca s konkrétnym plánom, podľa ktorého by sa toto "vyrovnanie" mohlo stať do roku 2033. Ide zároveň o odkaz smerom ku Billie Jean Kingovej, ktorá s podobnou rétorikou započala pol storočia nazad a v novembri oslávi svoje 80. narodeniny. "Pred päťdesiatimi rokmi našla tenisová komunita silu v jednote. Som hrdá, že WTA v tom pokračuje a je lídrom vo vytváraní takýchto príležitostí. Pevne verím, že ženy v ostatných športoch aj oblastiach života naberú inšpiráciu v tomto príklade," povedala legendárna Američanka s 12 singlovými grandslamovými titulmi na konte.

Prvým dôležitým momentom na tejto ceste bude rok 2027 a turnaje kategórie 1000. Víťazi eventov v Cincinnati, Miami, Monte-Carle, Madride či Ríme v mužskej aj ženskej časti by mali domov cestovať s rovnakou odmenou. "Zmeny sú kľúčovou súčasťou novej stratégie WTA na podporu udržateľného a dlhodobého rastu pre hráčov," tvrdí strešná organizácia pre ženský tenis. V súčasnosti je financovanie turnajov tejto úrovne nastavené zhruba v pomere 2:1. Napríklad v Ríme má ATP vyčlenenú bez mála 8-miliónovú čiastku, kým pre WTA turnaj je to niečo málo cez 3 milióny eur.

Nastavenie prize money pre turnaje WTA do roku 2023

Vytýčeným cieľom je zároveň zvýšenie propagácie samotných hráčok či rivalít medzi nimi. Okruh chce dbať na to, aby sa väčších turnajov zúčastňovali všetky elitné hráčky, ich najlepšie zápasy boli patrične "predané" a vznikala tak globálna fanúšikovská základňa. S tým samozrejme bude súvisieť aj marketingovo-ekonomické posilnenie. Akousi transformáciou prejdú aj jednotlivé turnajové kategórie. Kým z "tisícok" má byť výstavná skriňa a prestížne poschodie tesne pod Roland Garros či US Open, "päťstoviek" má byť v budúcnosti viac a vytvoria základný stavebný kameň, na ktorom budú kvalitné hráčky zrieť. Z turnajov kategórie 250 majú byť akcie so silným regionálnym zameraním na nádejné talenty pre budúcnosť. Prvé reakcie na tento návrh boli skôr kritické. Tenistky by totiž viac privítali voľnosť a možnosť vybrať si turnaj napríklad aj podľa geografických preferencií, hoci menej kvalitný. Prezentované novinky naznačujú, že pokiaľ sa v danom termíne bude hrať lepšie obsadený turnaj, budú do veľkej miery nútené ísť práve naň.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: WTA