Program
Tenis - 05.06.2023 17:56

Schmiedlová na Roland Garros s historickým umiestnením

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, ktorú naši diváci videli v akcii počas aprílového súboja Pohára Billie Jean Kingovej proti Taliansku, sa dostala k Poháru Suzanne Lenglenovej najbližšie, ako kedy bola. Na Roland Garros postúpila do osemfinále, v ktorom ju zastavila Američanka Coco Gauffová. Súboj so šiestou nasadenou hráčkou na turnaji trval 91 minút a skončil výsledkom 5:7 a 2:6. Košická rodáčka sa dostala medzi šestnásť najlepších hráčok niektorého z grandslamových turnajov prvý raz v kariére. Jej doterajším maximom bolo tretie kolo US Open z roku 2015, kedy bola nad jej sily Petra Kvitová. Rovnako tretie kolo hrala v minulolosti už aj na francúzskom Grand Slame.

"Aj napriek veľkému úspechu človek nie je nikdy stopercentne spokojný. Dnes som odohrala vyrovnaný zápas, boli tam momenty, ktoré som mohla lepšie využiť. Každopádne to bolo lepšie, ako naše posledné stretnutie. Dalo sa proti nej hrať, boli tam vyrovnané stavy, najmä v prvom sete. Podarilo sa mi vyrovnať na 5:5, no pri svojom servise som potom dobre nezvládla jedenásty gem, ktorý bol asi najdôležitejší. Rovnako v druhom sete som sa dobrou hrou dostala do vedenia 2:1 a mala som tam šancu ísť aj do vedenia 3:1. Keby sa mi to podarilo, zasa by súperka trošku znervóznela. Celkovo som však aj s dnešným zápasom spokojná" opísala duel Schmiedlová, ktorá šla do akcie ako 100. hráčka svetového poradia.

Do Paríža sa presunula z challengrového turnaja v talianskej Florencii, no na francúzskej ankete nakopila tri víťazstvá. Odetá v ukrajinských farbách v prvom kole zdolala Rusku Veroniku Kudermetovovú, aktuálnu svetovú jedenástku. Následne prešla cez španielsku reprezentantku Alionu Bolsovovú-Zadoinovovú a aj talentovanú Američanku Kaylu Dayovú. Vo všetkých troch prípadoch to bolo výsledkom 2:0 na sety a v súčte stratila iba 15 gemov. Proti Cori Dionne Gauffovej sa už musela pripraviť na konfrontáciu s veľkou favoritkou a agresívne hrajúcou tenistkou, ktorá si v roku 2022 zahrala finále tohto turnaja.

"Keby mi pred začiatkom turnaja niekto povedal, že tu postúpim do osemfinále, bolo by to pre mňa splnenie sna, asi by som tomu ani neverila. Je to určite jeden z najväčších úspechov mojej kariéry, možno aj najväčší. Som spokojná s predvedenou hrou a aj s tým, ako som to tu zvládala hlavou. Bojovala som až do konca. Dosiahnutý výsledok mi veľmi pomôže do zvyšku sezóny, jednak so sebavedomím a jednak bodovo," dodala naša tenistka k trom víťazstvám a jednej prehre.

V predbežnom a aktualizovanom vydaní online rebríčka WTA by sa Slovenka mala posunúť do ôsmej desiatky. Z kola von pritom v ženskej časti turnaja boli z vyššie nasadených hráčok už Petra Kvitová, Madison Keysová, Maria Sakkariová, Belinda Benčičová aj Caroline Garciová. Zo Sloveniek si na turnaji zahrala aj Viktória Hrunčáková a Kristína Kučová. Prvá menovaná stroskotala v prvom kole na Belgičanke Mertensovej, druhá nestačila na Bolsovovú-Zadoinovovú. Najväčšou favoritkou je Poľka Iga Swiateková, ktorá má v tomto kalendárnom roku bilanciu 32-6. Bez straty setu si štvrťfinálovú účasť zaistila aj jej najbližšia prenasledovateľka Aryna Sabalenková.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora