Program
Tenis - 25.05.2023 17:21

Tenistky v baráži proti hrateľnej Argentíne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Žreb baráže o účasť v I. svetovej skupine Pohára Billie-Jean Kingovej vniesol do slovenských radov optimizmus. Naše tenistky budú hrať doma proti Argentíne. Tú nám do cesty postavil stredajší žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie. Víťaz duelu postúpi do kvalifikácie o finálový turnaj 2024. K nemu mali naše reprezentantky veľmi blízko už tento rok, no po tesnom boji podľahli Taliansku 2:3. Aj preto boli Slovenky najvyššie nasadeným družstvom v tejto fáze a za nimi nasledovali Belgičanky, Britky, Brazílčanky a Ukrajinky.

Kvalifikácia sa celkovo žrebovala spomedzi 16 družstiev, pričom deväť z nich bolo zdolanými celkami z aprílovej baráže a sedem kvalitatívne spadá do Skupiny 1. Takýmto prípadom bolo Holandsko, Srbsko, Maďarsko, Švédsko či Kórejská republika, všetko pred žrebom naši potenciálni súperi. Pokiaľ ide o Argentínu, jediná konfrontácia s našim tímom je z roku 1998 a Slovensko bolo úspešnejšie. V dueli II. svetovej skupiny vyhralo v Buenos Aires 4:1.

"Veľmi sa teším, že budeme hrať doma. Pevne verím, že kapitánovi Matejovi Liptákovi sa podarí zostaviť najsilnejší možný tím, že zvíťazime a v roku 2024 budeme môcť opäť bojovať o postup na finálový turnaj,. Argentínčanky teraz nemajú vo svojom strede nejakú hviezdu, no v tímových súťažiach favoriti neexistujú. Všetko treba potvrdiť výkonmi na kurte," povedal Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu.

Argentínčanky sú na 21. mieste svetového renkingu, čiže o desať miest nižšie ako Slovenky. Vo svojich najaktuálnejších dueloch Billie Jean King Cupu nazbierali päť víťazstiev v rade, postupne proti Guatemale, Bolívii, Čile, Peru a Kolumbii. Ťahá ich najmä Julia Rierová, aktuálne 195. najlepšia hráčka sveta. Až tri jej krajanky sú v rebríčku WTA vyššie. Najlepšie je na tom 101. Nadia Podoroska s ukrajinskými koreňmi. Národnému tímu však naposledy pomohla ešte v novembri 2022. Renkingovo je na tom v singli veľmi podobne ako Anna Karolína Schmiedlová a Viktória Hrunčáková.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Argentína