Program
Tenis - 13.04.2023 17:33

Súboj s Talianskom otvorí naša jednotka, zdolať sa dá každý

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Kompletná pozornosť slovenského tenisu sa koncentruje na víkendové dianie v Národnom tenisovom centre, kde naše reprezentantky vyzvú favorizované Taliansko. Kapitán tímu Matej Lipták je s absolvovanou prípravou spokojný, takisto s formou hráčok a rovnako tak s partiou, ktorá vznikla. Pôvodne nominovanú štvoricu hráčok pre súboj o účasť na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej doplnil o ďalšie dve dievčatá. Talianske hráčky si bol pozrieť na turnaji v Miami a hlási, že vie, čo od nich čakať.

Talianske družstvo bude favoritom duelu, ktorý sa hrá na tri víťazné zápasy. Otvárajú ho tri dvojhry, v ktorých sa v závislosti od výsledku pokračuje štvrtým singlovým zápasom alebo štvorhrou. Hostky majú hneď päť hráčok v elitnej svetovej šesťdesiatke a mimoriadne vyrovnaný tím, zatiaľ čo našou najvyššie postavenou hráčkou je Anna Karolína Schmiedlová na 96. mieste svetového renkingu. V zostave ju dopĺňa Viktória Hrunčáková (Kužmová), Tereza Mihalíková, Renáta Jamrichová, Radka Zelníčková a Katarína Kužmová. Na rozdiel od minuloročnej nominácie na Finals, do výberu sa nezmestila Rebecca Šramková, zatiaľ čo 19-ročná Zelníčková a 21-ročná Kužmová nasávajú atmosféru veľkého turnaja premiérovo. Novým menom v našej zostave je aj "Hrunčáková", ktorá sa v septembri vydala za svojho trénra a premiérovo bude reprezentovať s týmto priezviskom.

Naša najvyššie postavená hráčka prehnaný rešpekt zo súperiek nemá. "Všetky ich celkom dobre poznám, často počas roka hrávame na rovnakých turnajoch. Proti každej z nich som už aj nastúpila. V Austrálii sa mi tento rok podarilo zdolať Trevisanovú. Je to výborná hráčka a je vysoko v rebríčku, takže ju určite nemožno podceniť. Pre mňa osobne je toto víťazstvo povzbudením, dobre si na ten zápas pamätám. Myslím si, že lepšie výsledky dosahuje na antuke. Domáci povrch je výhodný skôr pre nás. Ja osobne mám tiež radšej antuku, ale som rada, že proti Taliankam nastúpime na harde. Myslím si však, že s každou z nich sa dá hrať. Všetkých päť hráčok považujem výkonnostne za vyrovnané, o čom svedčí aj ich rebríčkové postavenie. Môžu nasadiť hocikoho. Giorgiová hrá iným štýlom ako ostatné, preferuje agresívnu hru, je to náročná súperka. Má veľké skúsenosti, na okruhu odohrala už obrovské množstvo zápasov. Uvidíme, koho nakoniec nominujú," komplexne zhrnula Anna Karolína Schmiedlová.

Zápasový program otvorí naša tímová jednotka Anna Karolína Schmiedlová proti Camile Giorgiovej. Druhý singlový zápas obstará Viktória Hrunčáková s Martinou Trevisanovou. Rozhodol o tom štvrtkový žreb. Sobotná akcia sa rozbehne už o dvanástej hodine zápasovom Schmiedlovej s Trevisanovou a po nich štafetu preberie Hrunčáková s Giorgiovou. Na štvorhru slovenský kapitán nominoval duo Hrunčáková - Mihalíková, proti ktorým sa postaví tandem Elisabetta Cocciarettová - Jasmine Paoliniová.

"Prvé dojmy z Bratislavy sú pozitívne, sme spokojné s podmienkami. Dievčatá si rýchlo zvykajú na tvrdý povrch v NTC i na odskok loptičiek. Mysleli si, že bude ešte rýchlejší. V ďalších dňoch urobíme všetko pre to, aby sme ich na zápas čo najlepšie pripravili. Musíme pracovať na každom jednom detaile, lebo slovenské hráčky sa v domácom prostredí dokážu vždy vybičovať ku kvalitným výkonom," upozornila na tlačovej konferencii talianska kapitánka Tathiana Garbinová. Takýmto výkonom bola napríklad kvalifikácia pred tromi rokmi proti renkingovo vyššie postavenej Veľkej Británii, keď Schmiedlová bezpečne zdolala Harriet Dartovú aj Heather Watsonovú a Dartovú v troch setoch zlomila aj Kužmová.

Sledujte súboj Slovensko - Taliansko o postup na hlavný turnaj Billie-Jean King Cupu aj so sprievodným štúdiom na Joj Šport!

piatok 14. apríla od 14:40: Anna Karolína Schmiedlová - Camila Giorgiová, Viktória Hrunčáková - Martina Trevisanová
sobota 15. apríla od 11:40: Schmiedlová - Trevisanová, Hrunčáková - Giorgiová
   Hrunčáková, Tereza Mihalíková - Elisabetta Cocciarettová, Jasmine Paoliniová

Tagy: Taliansko