Program
Tenis - 02.04.2023 13:34

Slovenky a Talianky sľubujú vyrovnaný kvalifikačný boj

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský ženský tenis čaká veľmi dôležitý dátum, počas ktorého naša reprezentácia zabojuje o účasť na hlavnom turnaji Billie Jean King Cupu. V ceste nám bude stáť tím Talianska, pričom na oboch stranách bude k dispozícii najsilnejší možný tím. Znamená to účasť Schmiedlovej či Kužmovej, ktoré sa pohybujú na hranici prvej stovky svetového renkingu, talentovanej Jamrichovej s ktorou sa výrazne počíta v najbližších rokoch aj Trevisanovej, Giorgiovej a Cocciarettovej, ktoré sú členkami elitnej svetovej päťdesiatky. Po pretransformovaní súťaže do súčasnej podoby bolo Slovensko v oboch sezónach súčasťou finálového turnaja.

Formát tohto ročníka spočíva v aprílovej kvalifikácii, ktorú hrá deväť dvojíc. Po nej sa postupujúci stretnú v novembrovom programe pod hlavičkou "Finals". Obhajkyňami pohára sú Švajčiarky, ktoré v minulej sezóne v semifinále vyradili Češky a vo finále zdolali Austráliu. Finalistky spred roka majú istú miestenku do hlavného turnaja a v kvalifikačnej fáze sú najvyššie nasadené družstvá Španielska, Česka a Francúzska. Španielsko-mexický duel hraný v Marbelle na Pyrenejskom polostrove je považovaný za papierovo najjednoznačnejšiu záležitosť, ale Pohár Billie Jean Kingovej je špecifický a jeho zápasy sa od "bežných" individuálnych turnajov na okruhu WTA líšia. Na to vsádza aj tím trénera Mateja Liptáka, ktorý bude mať na svojej strane výhodu domáceho prostredia bratislavského NTC.

Fed Cup alebo Pohár Federácií píše celkovo už svoj jubilejný 60. ročník. Počas žrebu kvalifikácie sme boli šiestym najvyššie nasadeným tímom a pripomenúť možno aj fakt, že v roku 2002 sme dokonca na tomto turnaji triumfovali. Slovenky si zahrali finálovú skupinu v rokoch 2021 aj 2022. V prvom prípade do nej prešli cez Veľkú Britániu, v druhej ich ruská a bieloruská diskvalifikácia posunula do hlavnej fázy bez boja. Talianky šli v roku 2019 do nižšej výkonnostnej divízie, no o rok si v play-off cez Rumunsko zabezpečili účasť v kvalifikácii a tú minulý rok zvládli proti Francúzsku.

Kvalifikácia Billie Jean King Cupu sa hrá 14. a 15. apríla a prebiehať bude v deviatich krajinách. Špecifická je situácia medzi Ukrajinou a Českou republikou, kde pre prebiehajúci vojenský konflikt nemohol mať náš východný sused výhodu domáceho prostredia a hrá sa preto v Turecku. Podľa postavenia v rebríčku, najvyrovnanejší zápas sľubuje Nemecko proti Brazílii, Kazachstan s Poľskom a sľubne sa javí aj náš duel s Taliankami. V hre sú priame miestenky na finálový turnaj, hraný 7. až 12. novembra.

Prehľad všetkých kvalifikačných dvojíc Pohára Billie Jean Kingovej:
Španielsko (1.) – Mexiko (22.) v Marbelle (antuka)
Ukrajina (20.) – Česko (2.) v Antalyi, Turecko (antuka)
Veľká Británia (15.) – Francúzsko (3.) v Conventry (hard)
Kanada (4.) – Belgicko (14.) vo Vancouveri (hard)
USA (5.) – Rakúsko (30.) v Delray Beach, Florida (hard)
Slovensko (6.) – Taliansko (13.) v Bratislave (hard)
Nemecko (9.) – Brazília (17.) v Stuttgarte (antuka)
Kazachstan (10.) – Poľsko (16.) v Nur-Sultane (antuka)
Slovinsko (34.) – Rumunsko (12.) v Koperi (antuka)