Program
Tenis - 17.03.2023 12:52

Tenisové družstvo proti Taliankám v najsilnejšej možnej zostave

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Naše národné tenisové družstvo žien v roku 2002 dokázalo vyhrať Fed Cup, no odvtedy na scéne tejto tímovej súťaže pribúdajú úspechy veľmi pomaly. Maximom bola semifinálová účasť z roku 2013 a vo dvoch najaktuálnejších ročníkoch zreformovaného turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej sme vypadli v skupinovej fáze. Podobne ako vo februári 2020, skupinovú účasť si treba vybojovať v kvalifikácii a súperkami Sloveniek bude Taliansko. Do akcie pritom pôjde najsilnejšia možná zostava, v ktorej nechýbajú momentálne rebríčkovo najvyššie postavené singlistky aj deblistky na čele so Schmiedlovou, Kužmovou a Mihálikovou. Dopĺňa ich talentovaná štvrťfinalistka juniorského Australian Open, Renáta Jamrichová.

Sledujte zápas Slovensko - Taliansko 14. a 15. apríla na Joj Šport

Dejiskom duelu s Taliankami bude 14. a 15. apríla tvrdý povrch v bratislavskom NTC. Víťazky desiatich kvalifikačných duelov si zaistia účasť na finálovom turnaji. Pred dvomi rokmi Slovensko v tejto fáze dokázalo zdolať Veľkú Britániu 3:1, keď hneď dva body cez dvojhry pre naše farby získala Anna Karolína Schmiedlová. O rok neskôr sme mali hrať proti Austrálii, no dodatočné suspendovanie ruského a bieloruského tímu oba tieto výbery bez boja posunulo do skupinovej časti. Istú účasť na hlavnom evente už majú finalistky predošlej edície - Švajčiarsko a Austrália. Doplní ich hostiteľská krajina alebo držiteľ divokej karty.

Slovensko bude reprezentovať aktuálna 101-ka svetového rebríčka Anna Karolína Schmiedlová, Viktória Kužmová na 132. mieste, Renáta Jamrichová, nachádzajúca sa v siedmej stovke poradia dvojhier a Tereza Miháliková na 48. mieste rebríčka špecialistiek na štvorhru. Talianskou líderkou má byť svetová dvadsaťšestka Martina Trevisanová. V elitnej stovke ju dopĺňa aj Camila Giorgiová, Elisabetta Cocciarettová, Jasmine Paoliniová i Lucia Bronzettiová. Slovenský tím si s týmto súperom v minulosti už dvakrát poradil. V roku 2017 na súperovej antuke 3:2 a v zlatom roku 2002 v semifinále 3:1. V prípade víťazstva pôjde o našu tretiu účasť na finálovom turnaji v rade, pričom v Glasgowe ani v Prahe nebol ďaleko postup do semifinále.

Slovenský kapitán Matej Lipták sa zatiaľ rozhodol nominovať štyri hráčky. "Budem ešte sledovať štyri-päť adeptiek na piate miesto v tíme. Oficiálnu prípravu chceme začať v sobotu 8. apríla. Bol som si pozrieť dva turnaje ITF v Trnave, kde som videl v akcii všetky naše hráčky, ktoré tam štartovali. Mám prehľad o ich forme, čo je super. Šancu byť v nominácii majú Rebecca Šramková i Radka Zelníčková, ktorá sa v Trnave prezentovala vo veľmi dobrom svetle. V sobotu sa chystám na turnaj WTA v Miami. Chcel by som si pozrieť talianske hráčky, ktoré by mali hrať v hlavnej súťaži i Kajku Schmiedlovú," motivoval adeptky na reprezentačnú miestenku. Zo súpera má rešpekt a uznáva, že papierovo Slovenky nie sú favoritkami. Turnaj Billie-Jean Kingovej je však niečím iným ako bežné zápasy na okruhu WTA a verí v dobrú pripravenosť svojho tímu.