Program
Tenis - 06.02.2023 09:28

Davis Cup Finals 2023 pozná všetkých účastníkov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Štvrtý raz bude najslávnejšia mužská tenisová súťaž vrcholiť Finálovým turnajom v podobe "osemfinálových" základných skupín a od štvrťfinále akcia prebehne v rýchlom slede v jednom dejisku. Slovensku sa opäť cez kvalifikáciu nepodarilo postúpiť a nad naše sily boli Holanďania so skóre 4:0. Tím kapitána Paula Haarhuisa sa tak môže po tretí raz tešiť na konfrontáciu s najlepšími reprezentáciami sveta, pričom zoznam všetkých účastníkov septembrového eventu sa skompletizoval počas prvého februárového víkendu. Za prekvapenie možno označiť vypadnutie Nemecka, Belgicka či Argentíny. Spomedzi papierových outsiderov si postup vybojovali tímy Fínska, Čile a Švajčiarsko.

Holandsko si doma v Groningene poradilo so slovenskou reprezentáciou v najkratšom možnom čase, keď ovládlo obe dvojhry a presvedčivo zvládlo aj štvorhru. Slovensko ukoristilo v prvý hrací deň dva singlové sety, keď Lukáš Klein aj Alex Molčan prehrali 1:2 s Tallonom Griekspoorom respektíve Timom van Rijthovenom. Štvorhra proti obávanej dvojici Koolhof - Middelkoop už bola jasnejšou záležitosťou so 69-minútovým trvaním. Veď Wesley Koolhof je aktuálnou jednotkou svetového rebríčka vo štvorhre, Matwe Middelkoop sa nachádza o štyri miesta nižšie. Naši na nich vyrukovali so zmenenou dvojicou Lukáš Klein - Alex Molčan a vyskúšali sme to tak s hráčmi, rozohranými z prvého hracieho dňa. Takticky zámer príliš platný nebol. Holanďania po veľmi podobnom priebehu oboch setov vyhrali dvakrát 6:3.

Fínsko patrilo v baráži medzi papierovo najslabšie tímy a nachádzalo sa dokonca na nižšej pozícii ako Slováci. I tak si zahrá finálový turnaj.

Spomedzi piatich najvyššie nasadených mužstiev zvládlo svoju úlohu Chorvátsko, Francúzsko, Spojené štáty americké aj Veľká Británia. Američania vyhrali v Taškente nad Uzbekistanom 4:0, Chorváti v Rijeke porazili Rakúšanov 3:1 a najväčšie problémy malo Francúzsko. To v maďarskej Tatabányi prehrávalo 1:2. Následne však domáci Fucsovics s Maroszanom vo svojich zápasoch podľahli Mannarinovi a Humbertovi, čím sa zrodil obrat. Briti merali cestu do Kolumbie a tá mala očakávaný úspešný koniec. Napriek prehre v prvom súboji vyhrali 3:1. Trápenie s neúspešným koncom si prežili štvrtí nasadení Nemci. Hoci mali doma proti Švajčiarsku k dispozícii najsilnejšiu možnú zostavu, prehrali 2:3. Po nečakanej prehre Zvereva s Hüsslerom totiž 37-ročný Stanislas Wawrinka získal rozhodujúci bod na Danielovi Altmaierovi.

Juhokórejčania sú medzi šestnástkou najlepších, hoci ich reprezentanti okupujú v rebríčku ATP 61., 147. respektíve 237. miesto.

Veľký comeback sa podaril aj Kórejskej republike, ktorá v Soule po prvom hracom dni prehrávala s Belgickom 0:2. Dva zvládnuté tiebreaky vo štvorhre však zafungovali ako dokonalý impulz a Goffin ani Bergs následne nepotvrdili úlohu zápasových favoritov proti renkingovo výrazne horšie postaveným súperom. Postup ázijskému tímu vystrelil 237. hráč sveta Hong Seong-chan. Do zoznamu senzácií prispelo aj Fínsko domácim víťazstvom nad Argentínou 3:1. Juhoameričania šli do Espa bez Schwartzmana, Cerundola, Baéza aj Zeballosa. Takto oklieštená zostava padla proti súperom z druhej stovky svetového poradia a dokonca iba s jedným plnohodnotným deblistom.

Švédsku všetko podstatné doma proti Bosne a Hercegovine zariadili Ymerovci. Hoci Švédi stratili štvorhru, vďaka zvládnutým singlom vyhrali 3:1. Dominantné bolo aj Srbsko s Kecmanovićom a Đerem, ktoré vyhralo v Nórsku 4:0. Jediné dve antukové konfrontácie našli svojho víťaza až na konci nedeľného hracieho dňa. Česko svoj duel na brehu Atlantiku finišovalo medzi poslednými a víťazne. Talentovaný Jiří Lehečka zvládol obe svoje dvojhry proti Portugalsku a tretí bod pridal Tomáš Macháč. Pre potreby skompletizovania zoznamu postupujúcich bolo potrebné čakať aj na zápas Čile - Kazachstan, kde sa zrodilo ďalšie z menších prekvapení. Svetová 36-ka Alexander Bublik podľahol výrazne nižšie renkingovo postavenému Garínovi aj Jarrymu a Kazachovia sa zo vzninutých problémov už nevyhrabali.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Davis Cup (@daviscup)

Česko je dvojnásobným daviscupovým šampiónom. Postup do Finals je však novou kapitolou úspechov.

Sumár výsledkov baráže kvalifikácie o finálový turnaj Davis Cupu:
Chorvátsko (1.) - Rakúsko (18.) 3:1
Maďarsko (24.) - Francúzsko (2.) 2:3
Uzbekistan (30.) - USA (3.) 0:4
Nemecko (4.) - Švajčiarsko (40.) 2:3
Kolumbia (19.) - Veľká Británia (5.) 1:3
Nórsko (31.) - Srbsko (6.) 0:4
Čile (21.) - Kazachstan (7.) 3:1
Južná Kórea (22.) - Belgicko (8.) 3:2
Švédsko (9.) - Bosna a Herc. (29.) 3:1
Holandsko (10.) - Slovensko (27.) 4:0
Fínsko (28.) - Argentína (11.) 3:1
Portugalsko (33.) - Česko (12.) 1:3

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora