Program
Tenis - 05.02.2023 16:17

Holandsko proti nám splnilo úlohu favorita, víťazí 4:0

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth, Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Holandskí tenisti budú po tretí raz súčasťou finálového turnaja bojov o Davisov pohár v novodobej edícii. Zariadili to domácim víťazstvom nad slovenskou reprezentáciou v najkratšom možnom čase, keď ovládli obe dvojhry, presvedčivo zvládli štvorhru a na svoju stranu dostali aj záverečný singlový zápas, ktorý už len formálne dopĺňal program druhého hracieho dňa. Slovensko ukoristilo dva sety, keď Lukáš Klein aj Alex Molčan prehrali svoje singlové zápasy 1:2. Štvorhra proti obávanej dvojici Koolhof - Middelkoop už bola jasnejšou záležitosťou so 69-minútovým trvaním. Na záver domáci poslali do akcie 39-ročného Matwého Middelkoopa, ktorý sa už dvojhrám venuje minimálne. Nášho Jozefa Kovalíka však zdolal presvedčivo dvakrát 6:4. Zverenci Tibora Tótha tak prehrali kvalifikačný zápas o Finals aj štvrtý raz.

Wesley Koolhof je aktuálnou jednotkou svetového rebríčka vo štvorhre, Matwe Middelkoop sa nachádza o štyri miesta nižšie. Naši pôvodne avizovali, že na nich vyrukujú s dvojicou Klein - Kovalík, no Lukáša Kleina nakoniec doplnil Alex Molčan a vyskúšali sme to tak s hráčmi, rozohranými z prvého hracieho dňa. Takticky zámer príliš platný nebol. Holanďania prelomili hneď druhý servis našich tenistov a prvý set dostali na svoju stranu výsledkom 6:3. Veľmi podobný priebeh a rovnaký výsledok sa zrodil aj v druhej sade, pričom obe mali takmer identické trvanie 34 respektíve 35 minút. Dobre naladený Middelkoop na seba vzal zodpovednosť v poslednom zápase a doprial skvelým fanúšikom v Groningene víťaznú bodku.

"Vedeli sme, že Holanďania majú veľkú kvalitu v deblovom tíme, čo potvrdili na kurte. Hrali dobre, ovládli zápas a nedali nám žiadnu šancu. Jozef Kovalík to už mal ťažké. Súper bol v eufórii, hral na dva-tri údery. Jozef včera presedel celý deň, bol stuhnutý a ťažko sa mi hodnotí jeho výkon. Holandsko zahralo lepšie, postupuje zaslúžene a my im gratulujeme," povedal vo vysielaní Joj Šport k sumáru druhého hracieho dňa kapitán Tibor Tóth.

Zrejmé bolo, že slovenské šance mohli viesť cez dvojhry, nakoľko tesne pred duelom domácim vypadol Botic Van De Zandschulp, tímová jednotka. Slovensko cestovalo bez Norberta Gombosa a vo štvorhre nebol k dispozícii Filip Polášek ani Igor Zelenay. Favorit si tak v septembri zahrá v skupinovej fáze turnaja Finals, z ktorého minulý rok postúpil až do novembrovej vyraďovacej časti. Finálového turnaja sa nezúčastnil len v sezóne 2020/21 po kvalifikačnej prehre s Kazachstanom. Tohtosezónnu miestenku mala istú Kanada s Austráliou, ako finalisti spred roka, a Taliansko so Španielskom ako držitelia voľnej karty. Kvalifikáciu medzičasom už zvládli Francúzi, Američania, Švajčiari, Briti, Srbi, Kórejčania a Švédi. Najväčšou drámou bol súboj Južná Kórea verzus Belgicko, kde domáci prehrávali po prvom hracom dni 0:2, no zvládnutou štvorhrou sa nakopli ku obratu.

Sumár kvalifikácie o Davis Cup Finals 2023:
  Holandsko - Slovensko 3:0
Tallon Griekspoor - Lukáš Klein 7:6 (6), 2:6, 6:4
Tim van Rijthoven - Alex Molčan 7:6 (6), 5:7, 6:3
Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop - Lukáš Klein, Alex Molčan 6:3, 6:3
Matwé Middelkoop - Jozef Kovalík 6:4, 6:4
Tim van Rijthoven - Lukáš Klein - nehralo sa

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora