Program
Tenis - 03.02.2023 22:43

Groningen pripravený na boj! Slováci vyzvú minulosezónneho štvrťfinalistu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Podobná pozícia, v akej sa slovenské tenisové mužstvo nachádzalo v marci 2022. Sme v úlohe papierového outsidera proti tímu, ktorý by mal čo ponúknuť aj v hlavnej fáze finálového turnaja Davis Cupu 2023. Vtedy sme zviedli mimoriadne tesný a dramatický súboj s Talianskom, ktorý musela rozhodnúť až štvrtá dvojhra medzi Gombosom a Musettim. Vtedy sa šťastie od nás odklonilo a teraz máme v ceste Holanďanov. Víťaz ide do septembrovej skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára, zdolaný dostane rovnakú šancu opäť o rok. Holandsko je pritom minuloročným štvrťfinalistom, keď vyhralo základnú D-skupinu pred USA, Veľkou Britániou a Kazachstanom. V prvom kole play-off však nestačilo na Austráliu.

Už na predzápasovej tlačovej konferencii rezonovala téma "absencie". Slovensko už skôr informovalo o zranení Norberta Gombosa a dlhodobej absencii Filipa Poláška, ktorý do Groningenu necestoval. Len v piatok prišla informácia o chorobe Igora Zelenaya, čo citeľne oslabilo naše šance vo štvorhre. Vzrástli však singlové, pretože za Holandsko nenastúpi jednotka Botic Van De Zandschulp, 35. hráč svetového poradia. Dianie tak otvorí Tallon Griekspoor proti Lukášovi Kleinovi. Program otvárajú v sobotu o 14:00. Druhú dvojhru na harde obstará Tim van Rijthoen s Alexom Molčanom. Do nedeľnej štvorhry nastúpi obávané holandské duo Wesley Koolhof - Marwe Middelkoop proti Lukášovi Kleinovi a Jozefovi Kovalíkovi.

Davis Cup Finals 2023 bude mať šestnásť účastníkov. Istú miestenku má Kanada, Austrália, Španielsko a Taliansko. Prví dvaja sú finalistami minulej sezóny, kedy sa z premiérového triumfu tešil kanadský tím s Augerom-Aliassimom a Shapovalovom. Španielsko dostalo "voľnú kartu" ako hostiteľ finále. Možno naposledy, keďže ITF intenzívne rieši rozviazanie kontroverznej zmluvy s Cosmosom. Slovensku nevyšli tri kvalifikácie v rade, keď nestačilo na Taliansko, Česko a Kanadu.

Kvalifikácia Davis Cupu 2023 medzi Holandskom a Slovenskom

Kvalifikácia o postup do Davis Cup Finals 2023:
  Holandsko - Slovensko
sobota 4. februára o 14:00: Tallon Griekspoor- Lukáš Klein
sobota 4. februára: Tim van Rijthoven - Alex Molčan
nedeľa 5. februára o 13:00: Wesley Koolhof, Marwe Middelkoop - Lukáš Klein, Jozef Kovalík
nedeľa 5. februára: Tallon Griekspoor - Alex Molčan
(nedeľa 5. februára: Tim Van Rijthoven - Lukáš Klein)