Program
Tenis - 31.01.2023 14:07

Trikrát a dosť. Slovenskí tenisti zabojujú o prvé Finals proti Holandsku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tenisový Davis Cup píše príbeh svojho 111. ročníka a finálového turnaja sa zúčastní šestnásť tímov. V hre o jednu z miesteniek je aj Slovensko, ktoré sa predstaví proti domácemu Holandsku, ktoré sa nachádza na 14. mieste medzi nasadenými tímami a minulý rok si zahralo štvrťfinále. Slováci pri žrebe figurovali medzi nenasadenými tímami, kde nás usadila prehra s Talianskom 2:3 v marci minulého kalendárneho roka. Ide o druhý vzájomný zápas týchto výberov, pričom ten predošlý bol z roku 2005. Partia s Kučerom, Hrbatým a Mertiňákom vtedy vybojovala postup a dostala sa až do finále proti Chorvátsku. Hrať sa bude na tvrdom povrchu štvortisícovej haly MartiniPlaza v Groningene.

Najväčšou holandskou hviezdou je Botic Van de Zandschulp, nachádzajúci sa na 35. mieste singlového svetového poradia. Súčasťou prvej stovky je aj Tallon Griekspoor, tesne pod ním sa nachádza Tim van Rijthoven. Obrovský rešpekt budí aj kvalitná deblová dvojica Wesley Koolhof - Jean-Julien Rojer. Očakávaným slovenským ťahúňom je Alex Molčan, nachádzajúci sa v šiestej desiatke svetového renkingu. "Holanďania boli nasadení a pri žrebe sme si už nemohli vyberať. Určite si však na nich veríme. Proti Talianom chalani ukázali, že sa dá hrať vyrovnaná partia s úplne každým. Nastúpime na zápas s tým, že ideme vyhrať. Tešíme sa. Bude to zmena, lebo v uplynulých dueloch sme hrali stále doma a teraz sa predstavíme na súperovej pôde," hlási pred konfrontáciou, v ktorej rozhodne nebudeme plniť pozíciu papierového favorita.

Nepríjemnosťou pre náš tím je absencia zraneného Norberta Gombosa. Na holandských kurtoch sa nepredstaví a jeho miesto v nominácii zaujal dvadsaťročný Lukáš Pokorný. K dispozícii ostáva Alex Molčan, Jozef Kovalík, Lukáš Klein a Igor Zelenay. Pre reprezentačného kapitána Tibora Tótha to už bude štvrtý daviscupový duel, no všetky doterajšie mali svoje dejisko doma. Slovensko sa od stredy bude pripravovať v mieste zápasu. Postup do septembrových skupín Finals si zaistia víťazi dvanástich kvalifikačných zápasov. Istú účasť majú finalisti uplynulej edície, Kanada a Austrália, voľnú kartu dostalo Španielsko s Talianskom. Všetky doterajšie pokusy o postup v novodobej edícii Davis Cupu skončili prehrou. Postupne sme nestačili na Kanadu, Česko a Taliansko.

Sledujte daviscupové súboje Holandsko verzus Slovensko 4. a 5. februára na Joj Šport!