Program
Tenis - 27.01.2023 12:23

O mužský titul v nedeľu zabojujú Djokovič a Tsitsipas, Srb má šancu dotiahnuť sa na rekordéra Nadala

SITA Autor: SITA | Zdroj: SITA

Srb Novak Djokovič a Grék Stefanos Tsitsipas sa v nedeľu predstavia vo finále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Obaja v piatok bez väčších problémov zvládli svoje semifinálové stretnutia. Najprv grécky tenista zdolal Rusa Karena Chačanova 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3. Po ňom skúsený srbský hráč triumfoval nad Američanom Tommym Paulom 7:5, 6:1, 6:2.

Dvadsaťštyriročný rodák z Atén Tsitsipas premiérovo v kariére zabojuje o titul v Melbourne Parku, na štvrtý pokus sa tam dostal zo semifinále. Pre 35-ročného belehradského rodáka Djokoviča pôjde v nedeľu už o desiate miestne finále, z každého zatiaľ odchádzal ako víťaz a má šancu na jubilejný desiaty titul z tohto turnaja. V nedeľňajšom finále nepôjde len o turnajový titul, ale aj o post lídra rebríčka ATP. Premiérovo ním bude Tsitsipas alebo sa na tento post vráti Djokovič.

"Keď nepoľavíte, zostanete oddaní veci a sústredíte sa na dôležité momenty, vyplatí sa vám to. Som veľmi šťastný, že som vo finále. Uvidíme, čo sa stane," povedal po stretnutí na kurte tretí hráč rebríčka ATP. "Páči sa mi to číslo. Všetko je iba o vás, je to jednotné číslo, jednotka. Toto sú chvíle, pre ktoré som tvrdo pracoval," doplnil Tsitsipas. Prvé tri sety jeho piatkového semifinále proti Chačanovovi boli vyrovnané. Prvý získal Grék v tajbrejku, v druhom otočil z 3:4 na 6:4. V treťom viedol aj 4:2 a prehrával 5:6, v skrátenej hre potom ťahal za kratší koniec, ale postup spečatil vo štvrtom sete. V ňom si udržal servis a stačil mu na jeho zisk jeden brejk, v deviatej hre duel ukončil druhým premeneným mečbalom.

Nedeľňajším súperom tretieho nasadeného Gréka v boji o premiérový grandslamový titul bude štvorka "pavúka" Novak Djokovič, ktorý ho zdolal v jeho zatiaľ jedinom finále na grandslamovom turnaji v kariére na Roland Garros v Paríži v roku 2021. Tsitsipas vtedy viedol 2:0 na sety, no napokon prehral 2:3. Dovedna obaja hráči absolvovali na okruhu už 12 vzájomných duelov, desať z nich sa skončilo v prospech Srba.

Tsitsipas bol v semifinále dvojhry na Australian Open v treťom roku za sebou, vlani aj v roku 2021 v ňom podľahol Rusovi Daniilovi Medvedevovi. Semifinálovú účasť na finále nepremenil ani v roku 2019, v ktorom ho zdolal Španiel Rafael Nadal. Karen Chačanov neuspel ani pri svojej druhej účasti v semifinále dvojhry na turnaji "veľkej štvorky".

Novak Djokovič bol premiérovo vo finále AO už v roku 2008 a hneď ho aj vyhral, neskôr to isté zopakoval v rokoch 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 a 2021. Vlani sa na turnaji nepredstavil, pretože ho austrálske úrady vyhostili z krajiny pre nezrovnalosti týkajúce sa výnimky z očkovania proti ochoreniu COVID-19. Srb má šancu v nedeľu dotiahnuť sa na Španiela Rafaela Nadala v počte titulov na turnajoch "veľkej štvorky". Španielsky "matador" ich má na svojom konte 22, Djokovič zatiaľ 21.

"Nole" v piatok viedol v prvom sete už 5:1, ale 25-ročný Američan vyrovnal na 5:5. Od tohto okamihu favorizovaný Srb na kurte dominoval a ani raz už neprišiel o servis, sám pritom štyrikrát brejkol debutanta na tejto úrovni grandslamových turnajov. Prvý set získal Djokovič 7:5, v druhom zvíťazil 6:1 a v treťom 6:2. Postup spečatil pri vlastnom servise čistou hrou bodom priamo z podania. "V prvom sete sme mali obaja ťažké nohy, ale potom som našiel ten správny rytmus a hralo sa mi veľmi dobre," komentoval Djokovič piatkový postup do finále v rozhovore priamo na dvorci.

Po postupe do finále Djokovič priznal, že v porovnaní s úvodom turnaja mu ubúdajú sily. "Nemám ich toľko ako na začiatku, na kurte sme strávili mnoho hodín. Už som v tejto situácii niekoľkokrát bol, no bude to zaujímavý zápas a boj o každú loptičku," poznamenal k nedeľňajšiemu finále a zaspomínal si aj na uvedené finále RG 2019: "Vtedy som prehrával o dva sety, pre neho to bolo prvé grandslamové finále a ja som musel otáčať. Stefanos je skvelý tenista a má aj skvelé vlasy. Oboch nás však čaká ťažká práca."