Program
Tenis - 22.11.2022 09:04

Boje o Davisov pohár vrcholia. Sledujte ich u nás

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Tretí rok sa hrá najslávnejšia tímová tenisová súťaž mužov v novom formáte, pričom aj aktuálna edícia prešla oproti minulému ročníku miernymi zmenami. Po dvoch edíciách, ktoré vyvrcholili v Madride, sa tentoraz elitná osmička stretla v Malage a pobije sa o triumf v okrúhlom 110. ročníku súťaže. V roku 2021 sa pritom zoznam štvrťfinalistov formoval cez šesť základných skupín a táto fáza v priebehu desiatich dní plynule nadväzovala na play-off. Médiá píšu, že to nebude akcia nabitá hviezdami, no sľúbené sú veľké emócie a obrovská chuť bojovať za svoju krajinu od všetkých zúčastnených. Na kurte by sa pritom mali objaviť Taylor Fritz, Felix Auger-Aliassime, alebo Pablo Carreňo-Busta, členovia elitnej svetovej singlovej dvadsiatky.

Finálovému týždňu predchádzali septembrové duely v skupinovej časti, ktoré najpresvedčivejšie zvládli tímy Talianska, Nemecka a Holandska. Nik z nich nestratil zápas, pričom Taliani z deviatich odohraných setov dostali sedem na svoju stranu. Skupiny mali pritom až štyri dejiská - Bolognu, Glasgow, Hamburg a Valenciu. Z prvého miesta sa do štvrťfinále prebojovali aj Španieli, ktorí sa doma budú radiť medzi top ašpirantov na trofej. Ide o šesťnásobného daviscupového šampióna, ktorý sa naposledy tešil v roku 2009. Z druhých miest partiu dopĺňa Chorvátsko, Kanada, Austrália a Spojené štáty americké. Holandsko a Kanada sa pokúsia o historický zápis, nakoľko ide o jediné dva celky, ktoré ešte turnaj nikdy nevyhrali. 28násobný šampión z Austrálie by rád uťal svoje čakanie od roku 2003.

Vybrané duely Davisovho pohára sledujte v priamych prenosoch JOJ Šport

Známy už je konkrétny pavúk, podľa ktorého sa bude v Malage postupovať. Španielsko v "predčasnom finále" narazí na Chorvátov, pričom pôjde o duel šampióna z roku 2021 a finalistu z najaktuálnejšej edície. Víťaz sa stretne s lepším z dvojice Austrália - Holandsko, ktorých skupinový postup na úkor Francúzska respektíve Veľkej Británie možno označiť za prekvapenie. Druhého finalistu sformuje vetva, v ktorej začína Taliansko proti USA, súperi zo skupinovej fázy predošlých dvoch ročníkov, ktorí to majú 1-1, a Nemecko proti Kanade, finalistovi spred troch rokov. Len tretí raz bude finále trvať týždeň. Potrvá od utorka 22. novembra do nedele 27. novembra. Predtým sme boli zvyknutí na konkrétnu dvojicu mužstiev, ktorá počas troch dní zohrala päť zápasov. Vychádza to zo systému, adaptovaného od Medzinárodnej tenisovej federácie, ktorú pomohol presadiť investor Kosmos, zastúpený slávnym futbalistom Gerardom Piquém.