Program
Tenis - 27.10.2022 12:52

Vedci poctili Novaka Djokovića. Pomenovali po ňom chrobáka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Športový svet rozhodne nefunguje vo vzduchoprázdne, nezávisle od ostatných spoločenských oblastí. Platí to aj o vede a srbskí koleopterológovia sa rozhodli poctiť tenisovú hviezdu Novaka Djokovića. Pomenovali po ňom druh novoobjaveného chrobáka. Vysvetlili to tým, že "Noel" pre krajinu a jej reprezentáciu spravil veľmi veľa a je preto namieste mu tieto služby oplatiť a nechať po ňom odkaz aj pre ďalšie generácie. Svoju kurióznu poctu mysleli dobre a chrobáčik je rýchly a odolný, čím vraj pripomína Srbovo účinkovanie na kurte.

Hmyz z rodu behúnikov objavili už pred niekoľkými rokmi po vyhĺbení hlbokej jamy na srbskom území. Ide o mäsožravý druh, aký je rozšírený po celom svete a má zhruba 30-tisíc druhov, z toho niekoľko stoviek aj na našom území. Definujú ich silné hryzadlá a dlhé nohy. Najnovší prírastok do tejto čeľade odteraz veda bude poznať ako Duvalius Dokovici.

Meno mu navrhol rešpektovaný srbský odborník Nikola Vesović, ktorý je zároveň veľkým fanúšikom tenistu. Chrobák sa údajne na aktuálnu svetovú sedmičku podobá svojou rýchlosťou, silou aj odlonosťou. Djoković sa neraz po konci turnaja priznal ku vážnemu zraneniu, ktoré ho trápilo. Najviac rezonoval natrhnutý brušný sval na Australian Open 2021. Turnaj nakoniec dotiahol do víťazného konca.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora