Program
Tenis - 26.09.2022 10:43

Laver Cup nečakane vyhral Svet. Najviac pozornosti bolo venovanej Federerovi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Prvý raz v päťročnej histórii tenisového Laver Cupu sa z triumfu teší Tím sveta. Nad elitnými európskymi hráčmi zvíťazil pomerom 13:8, najmä vďaka presvedčivému poslednému hraciemu dňu, v ktorom sa každé víťazstvo počítalo za tri body a zrodil sa tak obrat. Európski hráči pritom mali vo svojich radoch držiteľov dovedna viac ako 60 grandslamových titulov, kým na opačnej strane nehral nik, kto by v minulosti ovládol "turnaj veľkej štvorky". Federerovi, Nadalovi, Djokovićovi, Ruudovi, Tsitsipasovi, Berrettinimu, Murrayovi či Norriemu však čelili viacerí hráči z elitnej svetovej dvadsiatky, ako Schwartzman, Tiafoe, Fritz či Auger-Aliassime. Dopĺňal ich Sock a de Minaur.

Veľká pozornosť bola eventu venovaná hneď v úvodný hrací deň, kedy sa s kariérou lúčil legendárny Roger Federer. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión nastúpil do štvorhry po boku svojho dlhoročného rivala Rafaela Nadala a hoci sa vo všeobecnosti očakávalo, že Svet dopraje Švajčiarovi víťaznú bodku za kariérou, opak bol pravdou. Výsledok 6:4, 6:7 a 9:11 znamenal vyrovnanie stavu a zmazanie jednobodového manka. Zahrať si v rozlúčke po boku Nadala bolo pre Federera splneným snom. Dvojica odohrala na ATP Tour 40 vzájomných duelov a lepšiu bilanciu má rodák z Mallorky. Zaplnená 02 Arena sledovala viaceré krásne výmeny aj exhibičné údery, hoci s nečakaným výsledkom. "Veľká vďaka patrí mojej manželke Mirke, obom dievčatám aj chlapcom za podporu. V uplynulých 13 rokoch sme si toho spolu veľa užili. Mirka ma už dávno mohla zastaviť, ale nespravila to. Ďakujem aj mojim rodičom, bez nich by som tu nebol," vyznal sa Roger Federer v slzách. Tie kropili tvár všetkých zúčastnených hráčov.

"Tenisový velikán Roger Federer odohral svoj záverečný zápas. Ukončil kariéru sprevádzanú kúzelnou hrou, získavaním trofejí a duelmi s elitnými súpermi v zlatej ére mužského tenisu" zhrnul posledný oficiálny kariérny zápas legendárneho tenistu Financial Times. Al-Džazíra vypichla najmä vyše 17-tisícovú kulisu vypredanej londýnskej haly, v ktorej sa zápas hral, portál tennis.com chváli najmä tenisovú krásu a noblesu, ktorú Federer priniesol a zrejme sa už nič podobné nikdy nezopakuje.

Po piatku bolo skóre medzi Tímom Európy a Tímom sveta vyrovnané 2:2, sobotný program končil za stavu 8:4 pre Európanov. Zrejmé tak bolo, že "červený tím" potreboval vyhrať tri z ostávajúcich štyroch duelov, inak sa zrodí jeho piata prehra. "Veľakrát sme už boli blízko k víťazstvu, no dokázali sme to až teraz vďaka skvelej partii mladých chalanov. Fanúšikovia v Londýne boli absolútne fantastickí. Nemohli sme si ani želať krajší tenisový víkend. Videli sme emotívnu rozlúčku tenisového génia Rogera Federera a plejádu nádherných zápasov," tešil sa John McEnroe, pôsobiaci ako tréner. Kanadsko-americké duo Auger-Aliassime - Jack Sock zdolalo Berrettiniho s Murrayom. Kanaďan následne zmobilizoval dostatok energie, aby si vo dvojhre poradil s Djokovićom a Tsitsipas nakoniec podľahol Tiafoeovi 1:2 na sety. Duel medzi Ruudom a Fritzom sa tak už nehral.

Sumár výsledkov Laver Cupu 2022 v Londýne:
Tím Európy - Tím sveta 8:13
Casper Ruud - Jack Sock 6:4, 5:7, 10:7
Stefanos Tsitsipas - Diego Sebastian Schwartzman 6:2, 6:1
Andy Murray - Alex de Minaur 7:5, 3:6, 7:10
Rafael Nadal, Roger Federer - Frances Tiafoe, Sock 6:4, 6:7 (2), 9:11
Matteo Berrettini - Felix-Auger Aliassime 7:6 (11), 4:6, 10:7
Cameron Norrie - Taylor Fritz 1:6, 6:4, 8:10
Novak Djokovič - Frances Tiafoe 6:1, 6:3
Berrettini, Djokovič - De Minaur, Sock 7:5, 6:2
Berrettini, Murray - Auger-Aliassime, Sock 6:2, 3:6, 8:10
Djokovič - Auger-Aliassime 3:6, 6:7 (3)
Tsitsipas - Tiafoe 6:1, 6:7 (9), 8:10

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora