Program
Tenis - 20.09.2022 15:37

Osem najlepších postúpilo do Finals. Najviac sa nadreli Španieli

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tenis svetovej úrovne mohli počas septembra sledovať fanúšikovia v štyroch európskych mestách. Valencia, Glasgow, Bologna a Hamburg hostili skupinovú fázu turnaja Davis Cup Finals 2022. Zo šestnásťčlennej konkurencie postúpili najlepší ôsmi do novembrovej vyraďovacej fázy. Obe tieto časti vynovenej daviscupovej súťaže vysielame v priamych prenosoch JOJ Šport. Dejiskom vyvrcholenia turnaja bude španielska Malaga a domáce mužstvo pri tom nebude chýbať. Doplnia ho minuloroční finalisti z Chorvátska aj mimoriadne silné výbery Nemecka či Talianska, ktoré skupinovou fázou prešli bez straty korunky.

Pred novembrovým vyvrcholením v Malage bude samozrejme veľa záležať na tom, aké zostavy pošlú jednotlivé krajiny do akcie. Počas "skupinového" týždňa sa na kurte objavili mená ako Carlos Alcaráz, Jannik Sinner, Taylor Harry Fritz, Diego Schwartzman či Felix Auger-Aliassime, ktorí v aktuálnom svetovom poradí okupujú miesta v top dvadsiatke. Výbornými predvedenými výkonmi čiastočne nechali zabudnúť na to, že z nominácií na poslednú chvíľu vypadol Zverev či Djoković. Vopred známymi hostiteľmi vrcholu turnaja boli Španieli, na ktorých tak bol vyvinutý veľký tlak, aby svojich troch konkurentov zvládli zdolať. Logické očakávania boli aj od minuloročných semifinalistov z Nemecka a Srbska, no Balkánci svoju úlohu nezvládli a vo svojej skupine skončili až tretí. Sklamaním bolo aj účinkovanie Francúzska a Veľkej Británie, ktorí boli pasovaní do pozície ašpiranta na postup, no partii s Norriem, Evansom či Murrayom sa to nepodarilo ani v domácom prostredí.

Známe už sú štvrťfinálové dvojice na november. Taliansko sa stretne so Spojenými štátmi americkými, pričom tím Filippa Volandriho využil domácu antuku v Bologni na to, aby zdolal všetkých troch skupinových konkurentov. Z deviatich zápasov pritom jeho tenisti stratili len dva, o čo sa zaslúžil Švéd Mikael Ymer a argentínski deblisti. Oporou bol Matteo Berrettini, ktorý dotiahol do víťazného konca všetky tri svoje dvojhry. Ďalšími domácimi víťazmi skupiny sú Nemci a Španieli. Nemecko v Hamburgu zdolalo Austráliu, Belgicko aj Francúzsko. Vo všetkých troch prípadoch to bolo pomerom 2:1. V ďalšej fáze turnaja ich čaká Kanada. Španielsky tím síce vo Valencii podľahol Kanade, no v najvyrovnanejšej zo všetkých základných skupín zdolal Kórejskú republiku aj Srbsko 3:0 a je tak prvý. Tím spod Pyrenejí je jediným víťazom skupiny, ktorý bol zdolaný a tešiť sa môže na Chorvátsko. Holanďania v D-skupine spoločne s Američanmi vyfúkli postupovú miestenku Británii. Vychádzajúc z predturnajového nasadenia, Holanďania boli druhým najslabším tímom. Šesť vyhraných a tri prehrané zápasy však tieto prognózy poslali do koša. Van de Zandschulp či duo Koolhof - Middelkoop sa teraz môže tešiť na duel s Austráliou.