Program
Tenis - 17.09.2022 17:22

Slováci porážajú Rumunov a postupujú do baráže o Finals

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Naše dvasicupové mužstvo v zápase 1. svetovej skupiny potvrdilo úlohu favorita a zdolalo Rumunsko 3:1. "Povinná jazda" sa pritom vôbec nerodila ľahko a komplikácia prišla hneď v úvode, kedy Norbert Gombos v troch setoch podľahol Nicholasovi Davidovi Ionelovi. Potom si však slovo vzal Norbert Gombos, ktorý výhrou nad Mariusom Copilom zariadil po prvom dni vyrovnaný stav a sobotný program patril Slovensku. Štvorhru dvojica Lukáš Klein - Igor Zelenay vyriešila za hodinu a 26 minút a následne Gombos sfúkol z kurtu mladíka Ionela s dvomi stratenými gemami. Naši sa tak dostali do februárovej kvalifikácie o finálový turnaj v roku 2023. Doň nás pred rokom nepustilo Taliansko.

Kapitán Tibor Tóth sa musel zaobísť bez našej deblovej hviezdy Filipa Poláška a ten si vyskúšal rolu televízneho experta a spolukomentátora v našom vysielaní. Rumunsko s 283. a 347. hráčom svetového poradia veľký rešpekt nebudilo, no devätnásťročný mladík Nicholas David Ionel debutoval v Davis Cupe výborným spôsobom a aj vďaka množstvu nevynútených chýb Norberta Gombosa poslal outsidera do vedenia 1:0. Zároveň však šlo o posledný moment, kedy sme prehrávali. Alex Molčan za 90 minút zdolal Mariusa Copila 7:5 a 6:1. "Copil bol trochu nezvyčajný súper na antuke, chodil stále na sieť, no postupne som si zvykol na jeho servis a začali mi vychádzať returny. V druhom sete bolo dôležité, že som ho rýchlo dvakrát brejkol. Postavilo ma to na nohy a už som zápas dotiahol do úspešného konca," konštatoval po zisku dôležitého bodu.

Sobotný program bol v slovenskej réžii a Lukáš Klein s Igorom Zelenayom zdolali Victora Vlada Corneu s Mariusom Copilom 7:6 a 6:2. "Užil som si to, diváci nás hnali dopredu, čo nám pomohlo. Zo začiatku sme nehrali dobre, postupne sme sa však rozbehli. Vyšiel nám tajbrejk a potom sme sa už cítili na kurte veľmi fajn. Pred začiatkom duelu tam bola určitá nervozita, veď to bol môj prvý daviscupový duel. Teší ma, že som pomohol Slovensku," zhodnotil Lukáš Klein svoju premiéru v reprezentačných farbách. Alex Molčan šiel následne na kurt s jasným cieľom rozhodnúť o slovenskom víťazstve. Po presvedčivom výkone si výsledkom 6:1 a 6:1 poradil s Ionelom, ktorý je v renkingu ATP o 238 miest nižšie.

Sumár zápasu I. svetovej skupiny Davisovho pohára:
Slovensko - Rumunsko 3:1
Norbert Gombos - Nicholas David Ionel 7:6 (4), 5:7, 4:6
Alex Molčan - Marius Copil 7:5, 6:1
Lukáš Klein, Igor Zelenay - Victor Vlad Cornea, Copil 7:6 (4), 6:2
Alex Molčan - Nicholas David Ionel 6:1, 6:1