Program
Tenis - 15.09.2022 19:21

Davis Cup Slovensko - Rumunsko: Funguje dobrá chémia, pozície favorita sa nebojíme

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské národné tenisové mužstvo sa v boji o baráž Svetovej skupiny stretne s výberom Rumunska. Kapitánovi Tiborovi Tóthovi nebude k dispozícii naša deblová hviezda Filip Polášek, no napriek tomu má k dispozícii renkingovo výrazne lepšie postavených hráčov ako súper. Výhodou by malo byť aj domáce prostredie bratislavského NTC. Slováci sa úlohe favorita nevyhýbajú a priznávajú ju. Ide však o špecifický turnaj, ktorého výsledky sa občas vymknú zo zabehnutých koľají štandardného programu ATP. Pôjde o tretie meranie síl medzi Slovenskom a Rumunskom, pričom bilancia je zatiaľ vyrovnaná 1-1. Dianie otvorí Norbert Gombos proti Nicholasovi Davidovi Ionelovi. Pokračuje Alex Molčan s najväčším menom rumunského tímu Mariusom Copilom.

Filip Polášek, 25. hráč svetového poradia vo štvorhre, do súboja nezasiahne pre pretrvávajúce zranenie, ktoré sa s ním ťahá od júlového Wimbledonu. Zdravotný stav mu zatiaľ neumožnil návrat do tréningového procesu, nie to ešte do zápasu. Počas zápasov však bude priamo v centre diania, a to aj v spojení s divákmi JOJ Šport. Predstaví sa totiž v úlohe spolukomentátora a experta. "Verím, že to bude príjemná skúsenosť. Je to pre mňa nová pozícia, no dúfam, že to zvládnem so cťou a nedostanem veľkú kritiku od divákov. Na zápas sa samozrejme teším a verím, že poteším nejakými postrehmi alebo iným - hráčskym - pohľadom na zápas," s úsmevom konštatuje tenisový spoluhráč Austrálčana Johna Peersa.

Hoci sám do diania nezasiahne a vo štvorhre bude sledovať krajanov Lukáša Kleina a Igora Zelenaya, emócie rozhodne pociťovať bude: "Prežívam akýkoľvek zápas a akýkoľvek šport. Som veľký fanúšik a v tomto prípade to nebude iné. Vždy je to umocnené, pokiaľ hrá Slovensko alebo 'môj tím' a intenzívne to prežívam. Možno si aj ľudia všimli, že keď som na lavičke, prežívam to ešte viac ako priamo na kurte," Víťaz Australian Open z roku 2021 priznáva, že o rumunských hráčoch toho veľa nevie, no to môže byť zradné. "Priznám sa, že z rumunského výberu poznám len Mariusa Copila, ktorý je veľmi dobrým hráčom. Už síce nie je v rebríčku tak vysoko, no v rámci Davis Cupu je schopný pripraviť sa na veľmi dobrú úroveň. O mladších hráčoch veľa neviem, hrajú turnaje nižšej kategórie a nemal som možnosť sa s nimi stretnúť. Poznám však trénerský tím a zázemie, takže očakávam, že budú dobre pripravení, nemajú čo stratiť a bude to divoké z ich strany. Verím, že Slováci to napriek tomu zvládnu, vyhráme a postúpime do baráže o svetovú skupinu," hovorí s vyhliadkami na ďalší program.

Dianie začína v piatok od 17:00, na kedy sú naplánované úvodné dve dvojhry. V sobotu o 14:00 sa o slovo prihlási štvorhra a tou môže byť rozhodnuté o posune bližšie k bránam finálového turnaja 2023. Pokračovať sa potom môže duelmi Molčana proti Ionelovi a Gombosa proti Copilovi. Naši tenisti si pochvaľujú dobrú náladu a chémiu v tíme, k čomu pomohli aj nedávne dobré výsledky. Norbert Gombos si popri viacerých dobrých challengerových turnajoch s prehľadom vybojoval postup na US Open či French Open, Alex Molčan má za sebou čerstvé semifinále turnaja v Hamburgu aj tretie wimbledonské kolo.

Program zápasov Slovensko - Rumunsko v Davis Cupe 2022:
Piatok od 17:00: Norbert Gombos - Nicholas David Ionel, Alex Molčan - Marius Copil
Sobota od 14:00: Lukáš Klein, Igor Zelenay - Victor Vlad Cornea, Marius Copil, Molčan - Ionel, Gombos - Copil