Program
Tenis - 28.08.2022 11:04

Američania hostili benefičný turnaj pre Ukrajinu, Azarenkovú vylúčili

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Streda sa v tenisovom prostredí niesla v znamení kvalitne obsadenej exhibično-benefičnej akcie Tennis Plays for Peace. V New Yorku sa konal malý turnaj, z ktorého výťažok bol venovaný Ukrajine, ktorá stále znáša následky pretrvávajúcej ruskej agresie. Podporovatelia mohli zbierku finančne podporiť aj na diaľku a popri tom sa pod záštitou US Open konalo pekné stretnutie priamo na kurte. To bolo naplánované tesne pred začiatkom amerického grandslamového podujatia, ktorého hlavná časť štartuje v nedeľu a šampiónov spoznáme 11. septembra. Vyzbierať sa podarilo 1,2 milióna amerických dolárov, hoci ešte pred samotnou hrou event poznačila menšia kontroverzia.

Ústrednou postavou faux pas bola Bieloruska Viktoria Azarenková, ktorá mala byť súčasťou Tennis Plays for Peace, no Americká tenisová asociácia jej účasť na poslednú chvíľu zrušila. V oficiálnom stanovisku sa síce oceňuje jej ochota pomôcť, no jej prítomnosť by bola s ohľadom na Ukrajincov veľmi citlivou záležitosťou. Nejde len o to, že je bieloruskej národnosti a táto krajina viackrát Rusko v boji podporila. Azarenková napríklad pred Wimbledonom ostro kritizovala vedenie turnaja za vylúčenie ruských a bieloruských hráčov. 26. hráčka svetového rebríčka nahnevane organizátorom odkázala, že odmietli ukázať, ako šport zjednocuje. Voči jej účasti sa však predtým búrili viaceré ukrajinské hráčky.

Bolo by škodou, ak by udalosti okolo 33-ročnej rodáčky z Minska zatienili samotnú benefičnú akciu, ktorej sa zúčastnil Nadal, Swiateková, McEnroe, Alcaraz, Auger-Aliassime, Sakkariová alebo Tsitsipas. Dianie na newyorskom kurte bolo doplnené o viaceré pekné odkazy a gestá solidarity voči Ukrajine. "Ja osobne, obzvlášť preto, že Ukrajina je hneď vedľa mojej rodnej krajiny a my Poliaci sme veľmi a nápomocní, veľmi rada využijem túto príležitosť, aby sme odkázali ľuďom, že všetci môžeme byť súdržní," povedala Iga Swiateková. Poľka je aktuálne najlepšou tenistkou sveta a do júla ťahala famóznu šnúru 37 víťazstiev.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora