Program
Tenis - 14.08.2022 20:13

Najlepšieho tenistu všetkých čias môže zadefinovať politika, hnevá Lendla

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Pri všetkej úcte ku Laverovi, Samprasovi, Borgovi, Lendlovi či Agassimu, ako o najlepšom tenistovi všetkých čias sa s vysokou pravdepodobnosťou bude o pár rokov hovoriť o niekom zo súčasnej generácie hráčov. Isté však nie je o kom. V hre je Roger Federer, ktorého aktívna kariéra sa neúprosne chýli ku koncu, no v počte grandslamových titulov ho už teraz prekonal Rafael Nadal aj Novak Djoković a ich zbieranie stále môže pokračovať. Vníma to aj československá legenda Ivan Lendl, podľa ktorého vplyv povinnej vakcinácie narúša férový a atraktívny boj.

Rozhovor podal chorvátskej televízii Nova. "O tom, kto je najlepším tenistom histórie, ešte nie je rozhodnuté. Na túto otázku budeme vedieť odpovedať až po tom, čo všetci traja definitívne ukončia svoje kariéry. Aktuálne sa ale zdá, že Roger z tohto boja vypadol, lebo je zo všetkých najstarší a už dlhšie na okruhu nehral. Je ale fascinujúce pozerať sa na preteky medzi Nadalom a Djokovičom," pokochal sa bez akejkoľvek ľútosti z toho, že Španiel, Srb a Švajčiar odsunuli za seba generáciu zo 70. a 80. rokov. V súčasnosti má Nadal o jeden veľký titul viac, kým Djokovićovi robí veľký problém otázka vakcinácie.

"Dúfam iba v to, že sa o dvadsať rokov nebudeme spätne pozerať na túto situáciu s tým, že si nebudeme istí, kto je najlepším tenistom všetkých čias a to všetko iba kvôli politike," reagoval na povinnosť dať sa zaočkovať, ktorá platí na viacerých turnajoch. Srb si preto nemohol zahrať na Australian Open a s vysokou pravdepodobnosťou bude musieť vynechať aj US Open. "Ak Rafa vyhrá ešte jeden ďalší titul, tak podľa mňa bude musieť odpovedať na otázky týkajúce sa toho, čo si myslí o tom, že Djokovič nemohol kvôli svojmu vakcinačnému statusu nastúpiť. Osobne si pritom nemyslím, že je to fér," naznačil nespokojnosť s vývojom historických štatistík medzi dvojicou rivalov.

Lendl hľadí na tenisový renking cez športovú optiku a celosvetové dianie, ktoré takmer na dva roky šport ochromilo, necháva na okraji. Roky 2020 a 2021 nás však presvedčili, že to možné nie je. Umierali aj športovci či ich rodinní príslušníci a jednotlivé krajiny predstavili široký zoznam zákonov či opatrením, ktoré samozrejme musia dodržiavať aj zväzy alebo organizátori turnajov. Spokojný by nebol ani s tým, ak by príbeh Nadala a Djokovića skončil remízou. "Bol by som rád, ak by mal niekto na prvom mieste náskok dvoch, troch či štyroch titulov. Je mi jedno, kto to bude. Osobne nemám žiadneho favorita, ale chcem, aby bolo na konci všetkým jasné, kto je tým najlepším tenistom histórie." vyslovil svoje prianie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora